אז מהן למעשה קרנות גידור ?
קרנות גידור הומצאו על ידי מנהלי השקעות אמריקאים אשר רצו חופש פעולה בעבודה וחשקו בתשואה גבוהה יותר למשקיעים שלהם. קרנות גידור מגייסות כספים משקיעות אותם בדרך מתוחכמת וחכמה תוך כדי שימוש באסטרטדיות השקעה מורכבות, אסטרטגיות הגנה ומכשירים פיננסיים שונים. קרן גידור בעבר נחשבה כהשקעה לעשירים בלבד, אך כיום המצב שונה.
קרנות גידור טובות מסוגלות לייצר תשואה עודפת ברמת סיכון נמוכה, למעשה קרנות אלו תלויות מעט בתנודות שוקי המניות, מטח, אג"ח והסחורות.
קרנות גידור הן בעלות חופש פעולה רב יותר מאשר קרנות נאמנות רגילות, יש להן פחות כללי השקעה מחייבים. ניתן לומר כי קרנות גידור הן בעלות אופן השקעה שונה מקרנות אחרות. מה שטוב בקרנות גידור שהן אמורות להניב תשואה גבוהה בכל מצב בשוק. ההשקעה היא לטווח ארוך והיא אינה נזילה בכל רגע נתון, משמע יש זמן מוגדר מראש להשקעה. בנוסף קיים סכום מינימום שחייב להשקיע וסכום זה הוא יחסית גבוה.
כיום בישראל, מנהלי קרנות גידור הם בעלי ניסיון ומקצועיים ביותר ומצליחים להביא תשואה גבוהה ללקוחות אפילו בתקופות משבר בשוק.
לגבי אסטרטגיות פעולה בשוק קרנות הגידור, מקובלות שתי אסטרטגיות:
1. אסטרטגיית נטולת כיוון בה לא משנה לאיזה כיוון השוק מושך, ירידה או עליה, אין השפעה על הרווח.
2. אסטרטגייה כיוונית אומרת כי מנהל קרן הגידור בונה מדיניות השקעה לקרן הגידור ופועל בכיוון בו הוא חושב שהשוק ילך. במקרה זה הרווחיות נקבעת לפי מידת הצדק של המנהל.
כמו בכל אסטרטגיית הגנה פיננסית ומהלכים מתוכננים, אסטרטגיות גידור אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בכמה דרכים. למשל, מצב בו מנהל הקרן מנצל הפרשי מחירים של אותו נייר ערך בין שני שווקים על מנת להפיק רווחים, משמע קנייה בשוק אחד ומחירה בשוק אחר במחיר גבוה יותר.
למצב זה קוראים ארביטאז'.
כיום בישראל כל אחד יכול להשקיע בקרנות גידור ולהגדיל תשואות גם אם אין בידו את הסכום המינימלי לכניסה ישירה על ידי השקעה בקרן שמשקיעה בקרנות גידור. מומלץ לפני ההשקעה לברר מי השותפים בקרן, מי מנהל את הקרן ומה החוזק שלה מבחינת פיננסים.
אחת הבעיות המרכזיות בקרנות אלו שלמשקיעים חסרים הכלים כדי לנתח באופן עצמאי את הקרנות, לכן מומלץ להעזר בחברות המתמחות בקרנות גידור, ניהול סיכונים וחשיפות מט"ח.