אחת הדרכים הטובות ליצור אינטראקציה בין אנשים היא באמצעות מוזיקה. לא מדובר רק על האזנה משותפת למוזיקה אלא חיבור מוזיקה יחד, או ביצוע מוזיקלי משותף. לא לחינם אוהבים לדמות עבודה משותפת של אנשים לקונצרט של כלים, ואת העובדים לתזמורת, שאם אחד חורק הרי שכל היצירה נהרסת.
אחת הדרכים ליצור גיבוש בחברה או בקרב ילדים היא באמצעות מוזיקה. מאחר ורוב הכלים דורשים השקעה ולימוד, אזי שמנהלים בחברה, מורים או הורים לילדים, משתמשים בכלי שדורש פחות השקעה (לנגינה לא מקצועית) והוא התוף. כך הם מרוויחים גיבוש מצד אחד, ושביעות רצון מצד שני.
מדוע סדנאות תיפוף?
סדנאות תיפוף הן דרך שהתפתחה בעיקר בשני העשורים האחרונים, עת החלו לדבר בארגונים גדולים על הצורך בסדנאות שונות לגיבוש עובדים, באמצעות משחקים ופעילויות שונות וכן בעת שהחלו מסיבות כיתה או מסיבות ימי הולדת לצאת מהטווח הצר של מוזיקה ואוכל אל פעילויות חברתיות שונות.
סדנאת תיפוף עובדת בצורה הבאה: אל מבנה החברה, הבית, מוזמן מתופף מקצועי (או להקה) עם תופים, אפריקאיים, דרום אמריקאיים, דרבוקות, וכלי הקשה שונים. הוא או הם מסבירים לאורחים, כיצד לאחוז בכלי, כיצד להשתמש בו, איך להאזין לו וכיצד לעמוד בקצב. תחילה על ידי תיפוף איטי ופשוט ולאחר מכן על תיפוף מורכב יותר. כאשר המטרה היא ליצור מעגל מתופפים מסונכרן של קולות באמצעות עבודה משותפת.
היתרון של סדנאות תיפוף הוא כפול, ראשית, להבדיל מכלי נגינה אחרים, לא צריך להיות נגן מקצועי כדי לנגן בתוף. מדובר ברפלקס כמעט טבעי של היד מאז שאנחנו ילדים. זאת להבדיל מגיטרה או פסנתר שצריך להכיר אקורדים, בתיפוף לא מקצועי נדרש קצב והאזנה, לא יותר מזה. שנית, להבדיל מסדנאות אחרות, כמעט כל אחד אוהב מוזיקה ותיפוף, גם אם הוא לא מתכוון להתעסק בזה באופן מקצועי. אם ניקח למשל סדנת בישול, לא בטוח שכולם ייהנו מזה.
זאת כמובן מעבר ליתרונות המובנים של סדנאות תיפוף, העבודה המשותפת בין חברי הלהקה, התלות שלהם אחד בשני כדי ליצור את המוזיקה בצורה נכונה וכמובן ההנאה מעצם התיפוף והמוזיקה.
אלו סדנאות תיפוף קיימות?
כאן חייבים לומר שמדובר בהיצע מעט מוגבל. למרות שאפשר למצוא כלי הקשה בכל סגנונות המוזיקה, מג'אז דרך רוק מתקדם, רוק קלאסי ועד רוק כבד, אזי שסדנאות תיפוף בדרך כלל מתמקדות במוזיקה אתנית (הכוונה למוזיקה אפריקאית) מוזיקה מהאיזור שלנו, ערבית או ארצישראלית או מוזיקה לטינית.
מלבד סוגי המוזיקה, סדנאות תיפוף מקוטלגות על פי סוג האנשים שמגיעים אליהם, ילדים, נערים או מבוגרים, כמות המשתתפים, וכן המיקום בו נערך האירוע.
עלות סדנאות תיפוף
עלות הסדנאות תלויה בכמות המשתתפים, משך זמן הסדנה והמדריך שמעביר אותה. לרוב סדנה תמשך שעה וחצי על מנת לאפשר לאנשים ללמוד וכן לנגן ביחד. עלות הסדנה נעה בין 400 ל750 שקל.
המאמר מוגש על ידי מדריך תקליטנים הגדול בישראל, בתוכו ניתן למצוא אינדקס תקליטנים, מאמרים נוספים בתחום וחדשות בתחום תקליטנים.