אם כן, מהי למעשה דיאטה של "תזונה נכונה" ומה חשיבותה?
תזונה נכונה חשובה על מנת לשמור על האיזון בין כמות האנרגיה המנוצלת על ידי האדם לבין זו שהוא צורך. חוסר איזון עשוי להתבטא מצד אחד ברעב, ומאידך בהשמנה, כלומר ברקמת שומן גדולה יותר בנפחה. בנוסף, דיאטה של תזונה נכונה עיקרית בחשיבותה לשם שמירה על איזון בחומרי הבניה של הגוף וכן מניעת עודף או מחסור. באם האיזון הופר, יש חשש שהגוף שלנו עשוי לתפקד באופן לקוי עד כדי מצב של מחלה. דיאטה של תזונה נכונה צריכה להיות מבוססת על כל אבות המזון (שומן, חלבון, פחמימה, ויטמינים ומינרלים למיניהם). על מנת לוודא שאכן אנו מצליחים לשמור על איזון נכון, יש לבצע מידי פעם בדיקת דם אשר מעניקה אינדיקציה על מחסור ועודף מרכיבים.
למעשה, ניתן לומר כי דיאטה היא לרוב כזו התלויה בנסיבות. בין אם אלו נסיבות סביבתיות - פיזיות, נסיבות חברתיות, נסיבות אידיאולוגיות, נסיבות כלכליות, נסיבות מסורתיות, נסיבות דתיות או נסיבות בריאותיות, כל אלו מובילות אותנו לקיים החלטה לגבי הדיאטה שאנו נזין את עצמנו. כעת, נסקור בקצרה חלק מנסיבות אלו:
גורם ראשון המשפיע על אופי של דיאטה ושל תזונת גופנו הוא גורם סביבתי – פיזי. כלומר, המיקום בו אנו ממוקמים על פני כדור הארץ ואופן פיזור סוגי המזונות השונים על המפה. כלומר, במקומות אחרים בעולם גדלים מזונות שונים, ולכן מידת שכיחותם משתנה בהתאם. למשל, באזור דרום אמריקה, גדלים כמאה זנים שונים של תירס, והשוכנים שם מזינים עצמם במגוון רחב זה. ככל שמתרחקים יותר מהאזור, כך גם דיאטת התירס קטנה בכמותה ובסוגיה, בשל המרחק הפיזי.
סיבה נוספת היא סוציאלית. משמע, אנו מושפעים מהחברה הסובבת אותנו ומהרגליה. בני אדם רבים מבססים את שיקולי הדיאטה שלהם על פי הרגלים ונורמות אשר טבועים בחברה. כך למשל, ישנן חברות בעולם אשר דיאטה של מזון מהיר הינה שכיחה לרוב ומהווה הרגל יומיומי. לעומתן, קיימות קבוצות סוציאליות אשר מזון מהיר כלל אינו נמצא בלקסיקון התזונה שלהן.
אלמנט נוסף אשר משפיע באופן ניכר על אופי של דיאטה, הוא מניע אידיאולוגי. רבים מאיתנו כוללים בתוך שיקולי הדיאטה בה אנו בוחרים מניעים הנובעים מתוך מוסר ומצפון. ישנם סוגים שונים של דיאטות מבוססות מוסר כמו צמחונות, טבעונות ופרוטריאניות. צמחונות היא דיאטה אשר מחרימה אכילת בשר בעלי חיים, כולל דגים. בדומה לה, טבעונות גם כן מגבילה תזונה של בשר אולם מחרימה בנוסף גם אכילת של חלב, ביצים ולרוב גם דבש. למעשה, טבעונות היא דיאטה אשר מחרימה את כל מוצרי המזון אשר מקורם בחי. דיאטה אשר דוגלת בפרטוריאניות היא כזו המתבססת על אכילת פירות בלבד (ישנם פרטוריאניים אשר מחרימים בנוסף אכילת פירות שנקטפו באופן מלאכותי).
ישנם אנשים אשר, בלית ברירה, מוגבלים לתזונה מסוימת. זאת בשל מצבם הבריאותי שמחייב אותם להימנע מאכילת מזון מסוים, או לחילופין, להגביר את כמותו.
לדוגמא, חולי צליאק (כרסת בעברית) הם אנשים שרגישים לגליאדין, חלבון שמרכיב יחד עם חלבון נוסף את הגלוטן. חולי צליאק מוגבלים לדיאטה שאינה כוללת אכילת דגנים כמו חיטה, שעורה ושיפון.
לסיכום, על אף שהמושג דיאטה מתקשר לרוב עם הפחתה במשקל, דיאטה למעשה, זה אופי התזונה שאנו מקיימים, אשר מושפע מגורמים שונים.