למרבה הצער, מדינת ישראל לא משקיעה את מלוא תשומת הלב והמשאבים כדי להבטיח את הנגשת התחבורה הציבורית עבור נכים. בניגוד למדינות רבות אחרות, שבהן נגישות התחבורה הציבורית עבור נכים היא אבן יסוד מחייבת בכל מערך רכבות או אוטובוסים, במדינת ישראל אוכלוסיית הנכים נאלצת להתמודד עם בעיות נגישות רבות: אוטובוסים בין עירוניים שאינם נגישים לכיסאות גלגלים, תחנות אוטובוס שבנייתן לא מתאימה לנכים על כסאות גלגלים או לבעלי מגבלה פיזית אחרת (עיוורים, ליקויי שמיעה ועוד), הצורך לתאם 24 שעות מראש לפני כל נסיעה ברכבת, נהגים שאינם מקיימים את חובותיהם על פי חוק ועוד. בדיוק בשל סיבות אלו לחברות המספקות שירותי הסעות נכים יש חשיבות רבה לאין ערוך.
הסעות נכים - חשיבות
כל חברה מתוקנת מעוניינת לשלב בתוכה גם את אוכלוסיית הנכים, ולא להפלות אותם בשום צורה ואופן. אולם כאשר מערך התחבורה הציבורית במדינה אינו נגיש במאת האחוזים עבור נכים, הדבר גוזר עליהם סגירות חברתית קשה. במצב שכזה הסעות נכים פרטיות הן הדרך היחידה שבאמצעותה ילדים נכים יכולים להגיע למוסדות החינוך או לעמותות שונות. מכיוון שלא לכל הנכים יש אפשרות לרכוש רכב פרטי המתאים לצורכיהם, ולא כולם מקבלים קצבת ניידות מספקת מהביטוח הלאומי, הסעות נכים הן גם הדרך היחידה עבור נכים רבים להגיע למקום העבודה, לטיפולים רפואיים או אפילו לטייל ברחבי הארץ.
ההבדל בין הסעות נכים להסעות רגילות
כל חברת הסעות מחויבת על פי חוק לעמוד בתקני בטיחות: כל רכבי ההסעות חייבים לעבור בדיקות תקופתיות על-ידי מפקח של משרד התחבורה, בכל רכב חובה להתקין חגורות בטיחות, להקפיד על תקינותם של הצמיגים, הפנסים, מערכת הבלמים וכדומה, כל הנהגים בחברת ההסעות צריכים להחזיק ברישיונות תקפים, לכל רכבי ההסעות חייבים להיות היתרי הסעות (כמו למשל היתר להסעת ילדים) ועוד.
כשמדובר בהסעות נכים ההקפדה על תקנות הבטיחות חשובה שבעתיים. בנוסף לכל התקנות המחייבות רכבי הסעות רגילים, רכבי הסעות נכים חייבים להיות מותאמים עבור אוכלוסיית הנכים, כמו למשל: להיות מצוידים במעלון שיאפשר את העלאת כסא הגלגלים, חגורות בטיחות המיועדות למניעת תזוזת כסא הגלגלים בזמן הנסיעה, מעקה בטיחות שבו יאחז הנכה בזמן הנסיעה ועוד. כמו כן, כשמדובר בהסעות של ילדים נכים, החוק מחייב מלווה מבוגר שיצטרף לכל נסיעה ויספק מענה לכל צורך שמתעורר בזמן הנסיעה. פרט לכך, חשוב מאוד שנהגי הסעות נכים יהיו אדיבים וסובלניים וידעו להעניק לנוסעיהם את השירות הטוב ביותר המתאים לצורכיהם.
חובת הסעות נכים
גם החוק הישראלי נתן ביטוי לחשיבות הגדולה של הסעות נכים פרטיות, במיוחד לאור מצב התחבורה הציבורית בארץ. תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות קובעות כי כל חברת הסעות שברשותה למעלה מ- 20 רכבי הסעות חייבת להחזיק לפחות רכב אחד המיועד להסעות נכים. חברת הסעות גדולה יותר, שכוללת צי של 40 רכבי הסעות, חייבת להפעיל לפחות שני רכבים עבור הסעות נכים, וכן הלאה. תקנות אלו נועדו להבטיח שגם חברות הסעות פרטיות לא יתעלמו מאוכלוסיית הנכים ויספקו גם עבורה שירותי הסעות המתאימים לצרכיה.