כל אזרח בישראל משויך מתוקף חוק הבריאות הממלכתי לאחת מקופות החולים הפועלות בארץ. השיוך הוא וולונטרי, וניתן גם להחליף קופת חולים המועדים שנקבעו לכך. התשלום לקופות החולים עבור השירותים שהן מעניקות נעשה בצורה קבועה ושוטפת, בדמות דמי ביטוח חודשיים. במקרה של עובדים שכירים, דמי הביטוח מנוכים באופן אוטומטי מהמשכורת על-ידי המוסד לביטוח לאומי.
גובה דמי הביטוח החודשיים משתנה מעובד לעובד, בהתאם לרמת ההכנסה. עד לשכר ברוטו של 4,801 שקלים בחודש ייגבו מהעובד דמי ביטוח בשיעור של 3.1% מהשכר, ואילו מעל לשכר זה ינוכו מהשכר 5%. מדובר בסכום לא גבוה, שמגיע על-פי רוב לכמה מאות שקלים בחודש.
חובות המעסיק כלפי העובד
הנקודה החשובה עבור העובד השכיר היא העובדה שחובת ההפרשה לביטוח הלאומי – של דמי ביטוח לאומי ושל ביטוח בריאות - חלה על המעסיק. הסכום אמנם מנוכה משכר העובד, אך האחריות לכך היא של המעביד, כמו האחריות להפריש מס הכנסה מהמשכורת. באופן זה, עובד שכיר לא צריך כלל לעסוק בחישובים ובתשלומים עבור שירותי בריאות, כי הדבר נעשה אוטומטית עבורו.
כשמגיעים למקום עבודה חדש, על העובד לדווח למעסיק על קופת החולים שבה הוא חבר. המעסיק מחויב לדווח למוסד לביטוח לאומי על העסקת העובד ועל גובה שכרו, ומכאן ואילך לדאוג להפרשה של דמי ביטוח עבורו. במידה שהמעסיק לא שילם עבור העובד את דמי ביטוח הבריאות, הוא צפוי לעונש. אם העובד זכאי לפיצוי או גמלה ומתברר כי לא הופרשו עבורו דמי ביטוח – יגבה ביטוח לאומי את הסכום מהמעביד.
חשוב לציין כי חובת התשלום של דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות חלה גם על מי שמעסיק בביתו מנקה או מטפלת. גם במקרים אלה יש לדווח לביטוח הלאומי ולבצע ניכוי חודשי מהשכר, גם כאשר העובד אינו אזרח ישראלי. אי-מילוי הוראה זו היא עבירה על החוק.
עם זאת, ועל-אף שחובת התשלום חלה על המעסיק, רצוי מאוד להיות עירניים ולעקוב מדי חודש בחודשו אחר תלוש המשכורת. כל ההפרשות – לביטוח לאומי, ביטוח בריאות, פנסיה וכו' – צריכות להיות מצוינות בתלוש, ואם חסר נתון כלשהו יש לפנות אל המעסיק ולבקש הבהרות. בדרך זו יימנעו אי-נעימויות בעתיד וצבירת חובות ללא ידיעתכם.
בתום תקופת ההעסקה, אם אינכם עובדים, האחריות לתשלום דמי הביטוח והבריאות שבה אליכם. לכן חשוב ליצור קשר עם המוסד לביטוח לאומי ולבצע את התשלומים מולו באופן עצמאי כדי למנוע הצטברות חובות.
ביטוח בריאות לשכירים - באופן פרטי
חשוב לציין כי חובות המעסיק כלפי העובד אינן כוללות תשלומים לביטוח המשלים שמציעות קופות החולים. הביטוחים המשלימים, הכרוכים בתוספת תשלום קבועה לקופה, נעשים בצורה פרטית ומשולמים על-ידי העובד, ולא דרך המעסיק. זאת משום שהשירותים שמוענקים במסגרתם אינם כלולים בסל הבריאות הממלכתי.
במקביל, ניתן גם לרכוש פוליסת ביטוח בריאות פרטית בחברת ביטוח, ולהיות זכאים לשירותי בריאות נוספים שאין קופות החולים מציעות כלל. גם במקרה זה, הדבר נעשה ללא קשר למעסיק ובאופן עצמאי לגמרי.