כשעומדים לקנות רכב יד שנייה, חייבים להיות זהירים ויסודיים. בטיחותהרכב היא קריטית, עלותו יקרה בצורה יחסית ויש מספר לא קטן של מרכיביםשיכולים להשפיע על כדאיות הרכישה. לפניכם מדריך מקוצר המפרט כיצד תוודאושתהליך הקנייה נעשה בצורה נכונה.
ניתן למצוא כלי רכב בדרכים שונות ומגוונות: לוחות רכב בעיתון אובאינטרנט, מודעות שמודבקות על גבי הרכבים המוצעים למכירה ומגרשים למכירתמכוניות. עוד אפשרות משומשות היא חברת ליסינג שמעניקה גם חבילות למימוןהרכב.
אם מצאתם את המכונית המתאימה לכם, חשוב לבחון את מסמכי המכונית ומצבההמשפטי, לבצע בדיקה ראשונית של הרכב עצמו וכן בדיקה במכון מתאים.
בדיקת מסמכי הרכב
ראשית, וודאו מי המוכר שעומדמולכם – שימו לב האם הרישום בתעודת הזהות של המוכר תואם את הרשום ברישיוןהרכב. בנוסף, בדקו כמה בעלויות היו על הרכב והאם יש ביניהם חברות השכרה אונהגי מוניות.
דבר נוסף שחשוב לבדוק הוא האם הפרטים שהעביר לכם המוכר לגבי הנפח, שנתהייצור ודגם המכונית מתאימים למידע במסמכים. שימו לב באופן מיוחד להערותהרשומות במסמכים כגון האם יש שיעבוד על הרכב.
בדיקת הרכב
לאחר בדיקה ראשונית של המסמכים בחנו אתהמכונית עצמה. קודם כל, בדקו את הקילומטראז' המשפיע על מחירו. בנוסף, בחנואת גוף הרכב והשלדה. את הבדיקה הזו יש לערוך ביום וזאת כדי שתבחינו בקלותבנזקי פחחות, חלודה וצבע והאם ישנם סימני תיקון בולטים במכונית. אל תדלגועל בדיקה ראשונית של נזילות מהמנוע ולסימנים נוספים מעוררי חשד כגון אדיםממיכל השמן.
לבסוף, קחו את הרכב מבחן דרך. בנסיעה תוכלו לשמוע האם הרכבמפיק רעשים יוצאי דופן, או ישנן בעיות שמתגלות במהלך הנהיגה כגון בעיותבהגה, במנוע או במזגן.
בדיקת הרכב במכון
אם הרכב צלח את הבדיקה הראשונית –בדקו אותו, הפעם בצורה יסודית ומקצועית, במכון בדיקה. לפני הבדיקה, כדילמנוע ויכוחים מיותרים בעתיד, העלו על כתב את המידע שמסר לכם המוכר לגביעברו של הרכב: בעלים קודמים, תיקונים משמעותיים, תאונות וכיוצא בזה. עודפרטו מה הוסכם בין המוכר לבין הקונה, לדוגמה, אפשר לסכם כי אם התיקוניםהנדרשים עולים על סכום מסוים - העסקה מבוטלת.
מטרת מכוני הבדיקה היא לאתר ברכב פגמים נסתרים כדי לעמוד על מצבוהאמיתי. עוד בדיקה שניתן לערוך היא במשרד הרישוי. שם תקבלו פרטים מלאים עלרישיון הרכב,כך למשל מידע על עיקולים ושעבודים. בנוסף, חלק מהנתונים ניתןלמצוא גם באמצעות אתר האינטרנט הממשלתי.