בדיקת שמיעה היא דבר הכרחי וקריטי במדינת ישראל לאור העובדה המדהימה כי כ10% מהאוכלוסייה הישראלית סובלים מלקות שמיעה כלשהי, דבר שמדרדר מאד את איכות החיים ופוגע למדי בתקשורת מינימאלית בן אדם לחברו.
ליקוי שמיעה יש לאתר כבר מינקות ובשלב מוקדם זאת כדי לטפל בצורה הטובה ביותר בבעיות שפה ודיבור. בנוסף, קיימים מכשירי שמיעה חדשניים בשוק המיועדים לתינוקות, זאת כדי להקל על תינוקות בעלי לקות שמיעה.
בדיקת שמיעה אצל תינוקות
בדיקת שמיעה חשוב לערוך ולאתר כבר בגיל ינקות, על כן למחרת הלידה מובילים את התינוק לחדר הבדיקות ובה עורכים בדיקת שמיעה. זוהי בדיקה חיצונית ומאד קצרה ללא שום סכנה לתופעות לוואי. בבדיקת שמיעה זו משמיעים לתינוק צלילים באוזניות ומודדים את תגובות אוזניו. אם התינוק לא עובר את הבדיקה בזו, שולחים אותו למעקב. בטיפת חלב עורכים בדיקת שמיעה נוספת (בגיל 7-9 חודשים) בו התינוק יושב על ברכי האם או האב והאחות משמיעה צלילים מאחוריו ורואה אם הילד מגיב (מסובב את ראשו לכיוון הצליל).
כמו כן, במסגרת התפתחות הילד בגיל שנתיים וחצי עורכים בטיפת חלב בדיקה הכוללת מיומנות שפה דיבור ושמיעה (בדיקת תקשורת).תינוקות שאובחנו בסיכון ללקות שמיעה יעברו אבחון במכוני שמיעה מקצועיים.
במכוני השמיעה יעברו התינוקות בדיקת שמיעה בהתאם לגילם:
• בדיקה שנערכת בחודשים ראשונים נעשית באמצעות אלקטרודות המוצמדות לראשו בכדי לראות את תגובותיו.
• בדיקה התנהגותית נעשית רק מגיל 3, בה הילד לומד להגיב לצלילים המופקים לו באוזניה.
• בדיקת שמיעה שתפקידה לאתר אותות אלקטרוניים בכוכלאה (באוזן) על ידי הפקת צלילים.
• בדיקה המציירת תרשים של השמיעה על אאודיוגרם (טופס עם קווים אנכיים ומאוזנים עם נקודות ציון עליהם) הנקודות מציינות צלילים שונים בהתאם לעוצמתם.
מכשירי שמיעה לתינוקות בני חצי שנה
ההתפתחות העולמית והחדשנות בכל הנוגע למכשירי שמיעה מכה גלים גם בייצור מכשירי שמיעה ייחודים ויש בנמצא גם מכשירי שמיעה לתינוקות מגיל חצי שנה. מכשירי שמיעה לתינוקות מיוצרים במימדים זעירים במיוחד עם התאמה ארגונומית לאוזן התינוק שמותאמת לתינוק בבדיקה מיוחדת הכוללת מדידה מדויקת של חלל האוזן עם תעלת השמע. מכשירי שמיעה לתינוקות מתוכננים בקפידה עם דגש על בטיחות רב בכל הקשור לפתיחת דלת הסוללה.