ברוב המקרים, להיות סטודנט, בעיקר בישראל, בה שכר הלימוד גבוה בכל קנה מידה פירושו לחיות בצמצום כלכלי מסויים או לחיות עם הגבלות כלכליות כאלו או אחרות, כאשר המחייה הבסיסית של הסטודנט וכמובן תשלום שכר הלימוד, הם עומדים בראש סדר העדיפויות של הסטודנט. צמצום זה, מקורו בעובדה שפרק זמן נכבד מתוך השנה, מקדיש הסטודנט ללמידה ואין ביכולתו לעבוד ולפרנס עצמו כראוי. הפיקדון אותו מקבל כל חייל משוחרר משתנה מאדם לאדם בשל משך זמן ואופי שירותו, ולרוב אינו מספיק בכדי לכסות את כל התואר ואחת כמה וכמה בכדי לכסות את הוצאותיו השותפות הנוספות של הסטודנט.
כיום, בפני הסטודנט הממוצע עומדות מספר אפשרויות שיכולות במידה מסויימת על הסטודנטים, בהן מלגות למיניהן, פרוייקט פר"ח, עבודות מזדמנות ובנוסף עומדת בפניהם האפשרות לקבל הלוואות סטודנטים מיוחדות לצורך זה במסלולים שונים ונוחים מאוד, המוצעות ע"י הבנקים. מטרת הבנקים בכך היא לייצר גוף לקוחות עתידי שיהיה מבוסס כלכלית.
סוגי הלוואות הסטודנטים משתנים ממקרה למקרה ומבנק לבנק החל מהלוואה לשכר הלימוד (שנעה בין כיסוי חלקי ועד כיסוי מלא של שכר הלימוד לכל התואר) וכלה בהלוואות לכל מטרה (דיור, רכישת רכב או לכל מטרה אחרת). קיימות הלוואות שצמודות למדד, והלוואות שצמודות לפריים ועוד.
היתרונות בהלוואות סטודנטים:
• בעוד הריבית על הלוואה רגילה עומדת כיום בסביבות פריים + 3.5%-4% והריבית הנמוכה ביותר שניתן להשיג היום היא ריבית הפריים, הרי שהלוואת סטודנט עומדת לרוב על פריים + 5.0% בלבד, כלומר נמוך ביותר.
• ברוב הבנקים, סטודנטים יכולים לקבל בד"כ תקופת "גרייס" ארוכה. ה"גרייס" פירושו האפשרות להפסיק לזמן מה את החזר ההלוואה, כלומר לדחות את ההחזרים. סטודנטים עושים זאת כאשר הם מפסיקים לעבוד, הפסקה זמנית, לצורך התמסרות ללמידה למבחנים או בעת טיול להתרעננות. בדרך כלל בזמן ה"גרייס" הסטודנט מחזיר רק את הריבית אבל לא את תשלומי הקרן של ההלוואה ותינתן לו האפשרות להתחיל לשלם חזרה את ההלוואה לאחר סיום התואר (גרייס של 3 ו-4 שנים).
• הלוואות לסטודנטים ניתנות לא רק לצורך לימודים. הם מקבלים גם הלוואות אטרקטיביות לקניית רכב (יד שנייה בדרך כלל), דיור, ואף לפתיחת עסק. סכומי ההלוואות לסטודנטים נעים בין חמישים אלף למאה אלף שקלים ולרוב יש להחזירן בתוך חמש עד שמונה שנים.
• חשבונות סטודנטים נהנים מהנחה של ממש בעמלות, אפילו פטור על חלק מן העמלות למשך זמן כלשהו. יש גופים מסחריים שעם פתיחת חשבון סטודנט בהם מעניקים מענק כספי או מתנה כמו שוברי קנייה בשווי כמה מאות שקלים. לעתים המתנה או המענק הכספי מותנים באחזקת כרטיס אשראי ובשימוש בו.
• מאחר שגם חיילים משוחררים נהנים מכל מיני הטבות, הרי סטודנט אשר זה לא מכבר השתחרר מהצבא יכול למנף כך את ההטבות שהוא מקבל מן הבנק.
• ישנה אף אפשרות של קבלת הלוואת סטודנט ללא ריבית. הזכאים להלוואה כזאת הם סטודנטים פעילים או לפחות מי שרשומים ללימודים במוסד מוּכּר, בעלי הכנסה חודשית בגובה מסויים, על פי החלטת הבנק, העובדים פרק זמן מסויים באותו המקום. לחילופין, ניתן להביא הורה שישמש כערב. הלוואות סטודנטים ללא ריבית ניתנות להחזר, ברוב הבנקים תוך חמש שנים והן ניתנות באמצעות אגודות או קרנות סיוע.
יש לציין כי ישנם סוגים שונים של הלוואות לתלמידי פקולטות שונות (למשל, יש תנאים מיוחדים בחלק מהבנקים לתלמידי "פקולטות נבחרות" כגון: משפטים, רפואה, מינהל עסקים ומחשבים) ויש בנקים אשר עובדים בצמידות עם אגודות הסטודנטים המקומיות כדי לספק תנאים טובים יותר.
לפני קבלת ההחלטה האם לקחת הלוואת סטודנט מומלץ להגדיר את הצרכים המדוייקים ולא לקחת הלוואה מעבר לסכום הדרוש, וכן מומלץ לערוך השוואת מחירים ולקבל מספר הצעות מגופים שונים.