אלצהיימר - אבחון וטיפול
בעולם בו תוחלת החיים הולכת וגדלה מדי שנה ורבים מגיעים לגילאי זקנה מופלגים, אנו הופכים יותר ויותר מודעים למחלות השכיחות של הגיל השלישי ובניהן מחלת הדמנציה או האלצהיימר. הדמנציה הפכה לכל כך שכיחה וכאשר 15 מיליון אנשים בעולם חולים במחלת אלצהיימר, רבים מאיתנו מכירים באופן אישי אדם אשר סובל מהמחלה.
אילו שמכירים את המחלה יודעים כבר לומר כי מדובר במחלה חשוכת מרפא, עם תסמינים ומאפיינים שהופכים אותה לקשה במיוחד להתמודדות, הן לחולה עצמו, אך לא פחות לבני המשפחה והסביבה הקרובה. יחד עם זאת, כיום כבר ידוע על מספר טיפולים, הן תרופתיים אך גם טיפולים אלטרנטיביים, המסוגלים להאט את התקדמות המחלה בשלביה המוקדמים, אך לא לעצור אותה לגמרי.
אלצהיימר - חשיבת המעקב
מרגע שמזהים תסמינים ראשונים של המחלה יש לפנות אל רופא המשפחה ומשם חשוב להקפיד על מעקב של החולה אצל פסיכיאטר או נוירולוג, אשר יעקוב אחר שלבי המחלה ויתאים את הטיפול המתאים. הטיפול הנפוץ ביותר למחלת אלצהיימר הוא טיפול תרופתי הכולל בתוכו תרופות לשימוש בשלבים מוקדמים במיוחד של המחלה וסוג אחר של תרופות לשלבים מאוחרים יותר.
מרבית התרופות לטיפול באלצהיימר בנויות כך שיעלו את רמת החומר במוח אשר מאמינים כי מוסיף לזיכרון ולחלקים במוח האחראים על שיפוט. למרות התאמתן של התרופות במיוחד למחלת האלצהיימר, יעילותן מוטלת בספק ומעבר לכך, מרבית התרופות המיועדות לדמנציה משפיעות על פחות ממחצית החולים.
כל התרופות המיועדות לטיפול באלצהיימר אינן מתאימות לטיפול במחלה בשלביה המתקדמים וככלל כיום לא ידוע על טיפול כלשהו המסוגל לטפל במחלה כאשר היא מפותחת מאוד. ייתכן כי אחת הסיבות לחוסר היעילות של התרופות על חולים רבים, היא שלרוב המחלה מזוהה רק בשלבים מאוחרים יחסית, כאשר חלקים גדולים של המח כבר נפגעו, מה שמוריד בהרבה את יעילות התרופות וכאן עולה שוב החשיבות הרבה שבזיהוי מוקדם של המחלה.
חוקרים אף מאמינים כי ככל שמתחילים את הטיפול התרופתי מוקדם יותר, ישנה אופציה לשיפור של כ- 80% במצבו של החולה. יחד עם זאת, כיום אין תרופות המסוגלת לרפא את המחלה או לעצור אותה לחלוטין, אלא רק לעכב את התקדמות המחלה לפרק זמן מוגבל ולנסות לדחות את המעבר לבית אבות או למוסד מתאים אחר.