תתפלאו לגלות שאנשים רבים במשק המתעסקים יום יום בתקציבי ענק הן במקצועות חופשיים והן כשכירים בחברות גדולות לא יודעם לנהל תקציב משפחתי מאוזן במגרש הפרטי שלהם.
מה ההבדל בין ניהול תקציב משפחתי לבין ניהול כל תקציב אחר?
ההבדל המהותי הוא, כמו תמיד, הרגש.
כשמדובר במשפחה שלך, מאוד קשה לעשות החלטות רציונליות ולהתעלם מהרגש. הרבה מאוד הוצאות נעשות מתוך הפעלת אמוציות, דבר המתבטא בסעיף ההוצאות הלא הכרחיות במעבר על תקציב משפחתי של משפחה ממוצעת.
אחד הכלים הבסיסיים בניהול תקציב משפחתי נכון הוא קודם כל מעבר לצרכנות נכונה. משפחות שלמות לא מבצעות פעולה בסיסית של השוואת מחירים וכשאר מגיעים לסוף החודש שוב לא מבינים לאן נעלם הכסף.
תקציב משפחתי המנוהל נכון דורש שינוי התנהגותי ותפיסתי – לא להגיד שכמה שקלים הפרש לא ישנה את המינוס בבנק, ההפך – ההפרש הקטן על כל מוצר מצטבר לסכומים גדולים היכולים להשפיע מהותית על תקציב משפחתי המתנהל שלא לשביעות רצון המשפחה. לפעמים צריך ליווי ועזרה מצד שלישי כדיי לסייע למשפחה ללכת בכיוון הנכון.
בתקציבים ענקיים המנהולים ע"י קונצרנים גדולים – סדרי הגודל משפיעים בהחלט על ההחלטות המנהלתיות. אף חברה לא תבדוק אם המתנות שנקינו לעובדים עלו 88 ש"ח במקום 90 ש"ח. אבל – תקציב משפחתי של משפחה ממוצעת המרוויחה כ 10,000 ש"ח בממוצע בחודש, לא יכולה להרשות לעצמה "לעגל פינות". כל שקל שיוצא חייב להמדד מול כל שקל שנכנס.
וויתורים? לא בא בחשבון. כשמדובר בילדים שלנו, קל לנו לוותר יותר מלכל בן אדם אחר. למה שדווקא עבור מי שהכי חשוב לנו נעשה וויתורים שייפגעו בו? לניהול תקציב משפחתי נכון יש את החוקים שלו – ואם רוצים לתקן את המצב הקיים, יש להיות אסרטיביים ולא לוותר. כל פשרה תעכב בהכרח את השינוי הנדרש. לקחת את ההחלטה להוביל את השינוי, לשתף את הילדים ולהסביר להם שהשינוי הזה בא לטובת המשפחה הם הכלים להצלחה של כלכלה נכונה וניהול נכון של תקציב משפחתי הנתון בקשיים.
ניתן להוביל תקציב משפחתי מאוזן, כל מה שצריך הוא להחליט ולבצע, ובאם מתקשים – לבקש עזרה מגורם חיצוני.