עד לפני מספר שנים הרשה משרד החינוך לתלמידים לעבור בחינת בגרות בתקליטנות. גורמים רבים במערכת ומחוצה לה מתחו ביקורת על כך, בטענה שמדובר בזילות בחינות הבגרות ומטרתן. בשנת 2004 בוטלה סופית ההחלטה, וכיום מי שמבקש ללמוד לימודי תקליטנות יכול לעשות זאת בזמנו החופשי במסגרת בתי ספר לסאונד ותקליטנות.
לא ניתן להעריך כמה תקליטנים יש בישראל והסיבה היא, שאין שום רישום מדויק של כמות התקליטנים, מה עוד שלמעשה כל אחד יכול להיות תקליטן (וישנם אלפי תקליטנים חובבים, כך למשל לא פעם עולים בפאבים ובמועדונים שונים, אנשי ציבור שמתקלטים להנאתם). על מנת להיות חלק מעולם תקליטנים מגוון ורחב, רצוי להירשם ללימודים בתחום.
מה כוללים לימודי תקליטנות?
לימודי תקליטנות כוללים שורה של תחומים, אשר יחד יוצרים המכלול של עבודת תקליטן. ראשית, לימודי תיאורה, במסגרתם לומדים לימודי סאונד מבחינה תיאורטית, הבדלים בין רמות שונות של סאונד, אפקטים, צלילים שונים ועוד. החלק השני של הלימודים הוא לימודים מעשיים, לימודים אלו כוללים עבודה עם מגברים, מחשבים, קומפרסורים, סינתיסייזרים, מיקסרים, תוכנות למחשב ועוד.
לימודים אלו מעניקים לתקליטנים לעתיד ידע רב לא רק בהרקדת אנשים באירועים אלא גם בעריכה ויצירה מוזיקה מקורית, זאת על מנת שיוכלו בעתיד לשלב בעבודתם גם עריכת מוזיקה וכן יצירת יצירות מקוריות.
משך זמן הלימודים ועלותם
לימודי תקליטנות מתחלקים לשורה של רמות. ישנן רמות לא מקצועיות באמצעות לימודים אצל תקליטנים מנוסים, לרוב לימודים אלו נמשכים מספר שעות ומתבססים הרבה על ניסוי ותהייה. קורסים במכללות שונות נמשכים לעיתים מספר שבועות ומקנים לסטודנט תעודת גמר אחרי שהוא מכין עבודה בתחום. מכללות גדולות יותר מציעות תואר בתחום, ועל כן מסגרת הלימודים נמשכת שנתיים-שלוש. תואר זה מאפשר להשתלב לא רק בתעשיית תקליטנות אלא גם בכלל בתעשייה המוזיקלית, לא רק בפרונט שלה, אלא גם מאחורי הקלעים, בהפקה, טכנאות, ואפילו ביצירת מוזיקה עבור תוכנות, סדרות טלוויזיה ועוד.
עלות הלימודים משתנה כמובן ממוסד למוסד. קורסים בסיסיים שנמשכים מספר שעות יכולים לעלות בין 1000 ל2000 שקל. לימודי תואר עולים קרוב לעשרים אלף שקל (מדובר על לימודים שאינם מסובסדים). חשוב לציין לימודים כאלה, הם למעשה לימודי מוזיקה שמשלבים בתוכם תקליטנות, עם זאת בלימודי מוזיקולוגיה באוניברסיטאות, לא לומדים תקליטנות
מוסדות בהן ניתן ללמוד תקליטנות
בישראל ישנן שורה של מכללות ומוסדות שמלמדים תקליטנות אך רק 4 מתוכם נחשבים רציניים ואיכותיים.
BMP מכללה לסאונד שמציעה בין היתר לימודי תקליטנות תוך שילוב לימודים תיאורטיים ומעשיים.
MUZIC מכללה המשלבת לימודי תואר ראשון של האוניברסיטה הפתוחה, לימודי תקליטנות הם חלק מלימודי מוזיקה.
מכללת הד, מכללה למוזיקה המשלבת לימודי תואר ראשון בתחום כולל מסלול תקליטנים.
קליימקס - תקליטנים אשר בין היתר עורכים קורסים לתקליטנים במסגרת אישית וקבוצתית, הלימודים כוללים בעיקר לימודים מעשיים ונערכים על ידי תקליטן בכיר של החברה.
המאמר מוגש מטעם מדריך תקליטנים הגדול בישראל, בתוכו ניתן למצוא אינדקס תקליטנים, מאמרים נוספים בתחום וחדשות בתחום תקליטנים.