ארומתרפיה - ריפוי באמצעות ניחוחות המרפא דרך חוש הריח. תהליך הריפוי, המבוסס על שימוש בתמציות צמחים, משרה על המטופל שלווה, ניחוחות, מנוחה ורוגע.
חוש הריח קשור קשר הדוק לזיכרונות שלנו, ולכן בהריחנו אנו חווים "מסע" בזמן ובמרחב. הזיכרונות שעולים לנו נקשרים אסוציאטיבית לכל מיני אירועים, אנשים וחוויות, מתקופות שונות וממקומות שונים, המציפים אותנו ברגשות ובתחושות בעצמה רבה. כך נוצרת האשליה של חוויה ממשית.
כל אדם, לפי זיכרונותיו, תחושותיו והמצבים הרגשיים בהם הוא נתון, ייתן לכל ריח פרשנות ייחודית משלו. כל ריח הוא ביטוי לאישיות, כך למשל לעתים לא ניתן להסביר את גורם המשיכה או הדחייה שלנו כלפי אדם אחר.
אצל העובר מזוהה הריח בעיקר בגזע המוח, אח"כ מתפתחים מרכזים במוח עצמו, המקשרים את הריח עם זיכרון רגשי. חוש הריח מתפתח כבר בימיו הראשונים של התינוק, הוא מזהה את אמו על פי ריח החזה שלה. חשיפת התינוק למגוון רחב של ריחות תתרום להתפתחותו הקוגניטיבית.
חשיבות המגע הפיזי לאדם
קיימים יותר מ15 אשכולות של עיסוי, המשותף לכולם הוא הורדת מתחים וכעסים.
העיסוי שובר את מעגל הכאב והמתח, וההרפיה מסייעת ביצירת כדוריות דם לבנות.
המגע הוא עצם קיומו של האדם למן יומו הראשון ועד אחרון ימיו. המגע הפיזי תורם לבריאותו הפיזית והנפשית של כל אדם, משפר את יכולות הלמידה, מחזק את תחושות החברות והשייכות ומעלה את הביטחון עצמי. המגע הוא ביטוי לקרבה ולתמיכה, ולכן הוא מהווה גורם חשוב בבניית דימוי הגוף והדימוי העצמי של האדם, תורם לפיתוח קשרים, מביא לערנות ולסקרנות ומחזק את יכולת ההפגנה הרגשית. תכונה חשובה של המגע היא סיוע ביצירת גבולות בין האדם ובין העולם החיצוני לו. הצורך במגע, אם כן, הוא צורך הישרדותי, החשוב להתפתחות תקינה של מערכת העצבים.
חשיבותו הרבה של המגע ניכרת גם בשפת היום יום שלנו - נוגע ללב, לבוא במגע עם..., טיפלתי בו ביד רכה ועוד כהנה וכהנה ביטויים.
העור מהווה את הקשר האינטימי עם העולם החיצוני, תפקידיו הנוספים הם - סיוע בחילוף החומרים, בויסות טמפרטורות ובהגנה מפני פגיעות ונזקים, כן הוא ממלא פונקציות חושיות נרחבות כגון קור, חום, כאב ומגע. החיישנים והקולטנים הנמצאים בעורנו קולטים את המגע ומעבירים ידע למוח, ובכך הם מסייעים בתרגום המשמעות הרגשית המתלווה לתחושות.
העיסוי הארומתרפי הוא אחד מטכניקות הטיפול המתרכזות בחיזוק אמצעי הריפוי הטבעיים של הגוף. השפעתו ניכרת הן ברובד הפיזי והן ברובד הנפשי:
הרובד הפיזי - מסייע בהזרמת הדם ללימפה ולאזורים בעיתיים בגוף, מחזק את מערכת החיסון, את המערכת ההורמונאלית ואת מערכת העצבים, עוזר בהורדת לחץ דם, משפר את פעילות הלב, משפר את חמצון הבריאות, מקשר בין איברי הגוף, מלמד על גבולותיו ומעורר את דימוי הגוף. עוד הוא מסייע בהורדת נפיחות וגודש הנוצרים מאגירת נוזלים, בהרפיית שרירים תפוסים, בהקלה על כאבי שרירים, כאבי פרקים וכאבים ראומטיים, עוזר בתהליכי הריון ולידה, משפר נשימה במקרים של אסטמה, פותח חסימות אנרגטיות ותורם לחיזוק הקשר בין העצבים הסנסיורים והעור. הטיפול הארומתרפי עושה שימוש בחומרים המזינים את העור והגוף, כן הוא משפיע על איברים פנימיים ועל מערכת האוטונומית - סימפטית, מאזן את רמות ההורמונים בגוף ומרגיע את מנגנון ה-F.F.F (תפקידו של מנגנון ה- F.F.F הינו להגן עלינו בעתות מצוקה, זאת ע"י שחרור אדרנלין, המביא להגברת קצב הלב והנשימה, לכיווץ השרירים (הנכנסים למצב של דריכות) ולאישונים מורחבים. במצב זה הגוף מוכן לפעולה, אשר תהיה אחת מן השלוש: בריחה, קפיאה במקום או לחימה. ה"סטרס" המוכר לכל, שפירושו הינו מתח מתמשך, נגרם כתוצאה משימוש יתר במנגנון זה).
הרובד הנפשי - המגע חשוב להתפתחות רגשית ולבניית בטחון עצמי מגיל צעיר.
לא בכדי רבים מהמטופלים מסכימים לקבל עיסוי רק מאדם שהם סומכים עליו מבחינה אישית ומקצועית, ומרגישים בנוח בנוכחותו.
עם התבגרות האדם, המגע הופך אינטימי יותר ויותר, ולכן אנו צמאים למגע. המגע מנחם ותומך, וכן הוא בעל סגולות ריפוי. המגע הנכון "פותח" את המטופל, ומאפשר לו לשחרר חסימות פיזיות ורגשיות כאחד.
לאחר ההרפיה הפיזית, הבאה בעקבות המגע, תבוא ההרפיה הנפשית, זאת הודות לתרומתם של
תהליכים פיזיולוגיים בגוף. כך למשל ההרפיה הפיזית גורמת לשיפור זרימת הדם בגוף, זו משפיעה על הפעילות המנטאלית של המוח, וכתוצאה מכך ניכר שיפור בתפקוד החושים, בזיכרון וביכולת הריכוז. ההרפיה הנפשית תורמת לחיזוק הביטחון העצמי והדימוי העצמי של האדם.
ככלל, הנאה ופינוק לגוף ולנפש תורמים לכל אדם, ובייחוד לאלו החשים זנוחים, כגון חולים, נכים או שמנים.
כחלק מתהליך ההרפיה עולים רגשות מודחקים, תהליך זה הינו חשוב ביותר לריפויו הפיזי והנפשי של האדם. מחקרים רבים מוכיחים כי קיים קשר הדוק בין מתח מתמשך ובין התפתחותן של מחלות כגון בעיות עיכול, לחץ דם גבוה, מגרנות ואסטמה .