אין ספק כי רובנו נתקלנו בתבלין הזנגביל כשהוא מיובש, טחון, או כשורש טרי. רבים משתמשים בו במטבח, אך מעטים מכירים את כוחות הריפוי שלו.
הזנגביל, בשמו הבוטני zingiber officinalis, מוכר גם בשם ג'ינג'ר. מקורו בהודו, מלזיה וסין. לאירופה הוא הגיע בנתיב התבלינים של ימי הביניים והספדרים הביאו אותו לדרום אמריקה. כיום מגדלים אותו באופן מסחרי בכל מקום.
הזנגביל מוכר מאז ימי קדם ושימושיו השונים הן כתרופה והן כתבלין חופפים במידה רבה.
שמן אתרי מופק מן השורש באמצעות זיקוק באדים. צבעו צהוב-ירקרק חיוור, המתכהה עם הזמן. ריחו זהה כמעט לזה של שורש זנגביל ירוק או טרי.
תכונות המרפא העיקריות שלו הן: אנטיספטי, מחמם גוף, מייזע (להורדת חום) מכייח, ממריץ את מחזור הדם, מאלחש מקומית, מחזק כבד, מחזק את המערכת החיסונית (מחלות חורף) ומאזן פעילות מערכת העיכול.
ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בזנגביל לכל מצב, שבו הגוף אינו מתמודד ביעילות עם לחות, בין אם זו נובעת מתוך הגוף או מחוצה לו. הזנגביל משפר זרימת הדם והלימפה ומתאים במיוחד לטיפול מקומי בקצוות הרגליים והידיים.
הוא עוזר בהפחתת כולסטרול בדם, מסייע בריפוי שטפי דם, מגביר הפרשת מיצי קיבה ומסייע בבעיות שונות של מערכת העיכול. הוא מעולה לבעיות כמו שלשול, מעי רגיז, מעיים עצלות, אובדן תיאבון, הרעלת מזון ועצירות. במערכת שלד ושרירים הוא מצוין להרפיית שרירים תפוסים ומכווצים לאחר מאמץ גופני.
אני משלב אותו בשיקום אחרי פגיעה בעצמות שבר, נקע (לערבב עם שמן שומשום העשיר בסידן וברזל) והוא מעולה לטיפול בכאבי גב תחתון. מבחינת נפשית הוא מרומם מצב רוח, מחדש חושים וזיכרון, ממריץ ומקרקע.
שלשול וליחה הם שתי דוגמאות של חוסר יכולת להתמודד עם לחות פנימית, בעוד דלקת פרקים ורבות ממחלות החורף הן תוצאה של לחות חיצונית. תכונותו המחממת של הזנגביל מסייעת להילחם בדלקות הללו.
ניתן להקל בעזרתו על דלקת פרקים ושיגרון, על כאבים בשרירים ועייפות, בעוד רטיות חמות או עיסוי עם שמן זנגביל מדולל לריכוז של 1% בלבד, משום שהוא מחמם את העור וריכוז גבוה שלו עלול לגרום לגירוי.
לחילופין, הוסיפו טיפה יחידה של שמן זנגביל לעל תערובת של עיסוי. להצטננות, שפעת, שלשול וכאבי בטן (בין אם כתוצאה מבעיות בעיכול או כאבי מחזור). ניתן להכין חליטה משורש טרי. חתכו פרוסות דקות מאוד של שורש זנגביל והרתיחו אותן במים למשך עשר דקות לערך, כשאתם משתמשים בשש פרוסות לכוס מים.
בתוספת מעט דבש זהו משקה טעים למדיי, ששימש ברפואה הסינית אמצעי מניעה למחלות החורף. הזגנביל מקל על בחילה ויכול לעזור במקרה של בחילת בוקר בזמן ההריון. בחליטה ללא דבש ניתן להשתמש לשטיפת הפה נגד כאבים בגרון. לחילופין הוסיפו 2 טיפות שמן זנגביל לכפית וודקה ודללו את התערובת במים חמים.
שמן זנגביל מתערבב היטב עם שמנים רבים ואחרים, בעיקר עם קבוצת שמנים ההדריים,למשל תפוז, אשכוליות. ז'אן ולאנט מספר, כי הנשים בסנגל אורגות חגורות משורשי זנגביל, כדי שאלה יגבירו את האון המיני בחלצי בעליהן. אני סבור ובטוח שהגברים במערב ישמחו לעשות זאת.