נקודות חן היו מאוד פופולאריות בתקופת הרנסנס ושנים רבות שלאחר תקופה זו. כולנו מכירים את נקודת החן המפורסמת של מירלין מונרו או של הדוגמנית סינדי קרופורד. במשך שנים נשים רבות השתמשו במוצרי איפור שונים, קעקועים וכדומה בכדי להיראות כמו מודל החיקוי שלהם. אך למרות היופי והחינניות של נקודות חן, הן נחשבות לעיתים קרובות כסממן המתריע בפני בעיה בריאותית, רצינית, כגון: סרטן העור. נקודות חן הנוצרות באופן פתאומי או נקודות חן אשר נוצרות לאחר שהייה ממושכת בשמש, עלולות להוות גורם סיכון גבוה להתפתחות בעתיד של סרטן העור.
מהי נקודת חן?
נקודת חן הידועה גם בשם שומה, הינה בליטה על העור (למרות שלעיתים היא גם יכולה להיות שטוחה), אשר יכולה להיות בצבעים שונים: ורוד, חום, שחור. מרבית נקודות החן אשר על גופנו הם נרכשות ומופיעות כבר מגיל שנה. בבדיקות נגלה שמרבית נקודות החן הללו הן שפירות ולא מסוכנות, אך עדיין עלולות להיות מספר נקודות חן אשר להם מאפיינים ממאירים-סרטניים. צבע נקודות החן שונה ומשתנה בשל ריכוז פיגמנט צבען הקרוי: מלנין.
נקודות חן מסוכנות- קווים לדמותן?
כאמור, מרבית נקודות החן אינן מסוכנות, אך עדיין קיימות מספר נקודות חן אשר מהוות סממן מקדים המרתיע בפני סרטן העור. בכדי לאבחן נקודות חן אלו, יש צורך גם במודעות עצמית גבוה לשינויים העלולים לחול בהם וגם ביצוע בדיקות רפואיות שגרתיות אצל רופא העור, לפחות פעם בשנה, בכדי לאשש או לשלול הימצאות נקודות חן ממאירות-סרטניות. בכדי לזהות נקודת חן בעלת פוטנציאל מסוכן יש לשים לב לפרטים הבאים:
- שינוי בצבע- נקודת חן אשר שינתה צבע מחייבת בדיקה.
- אסימטריות- נקודת חן אשר לה צורה לא אחידה.
- גודל- נקודת חן אשר גדלה ללא סיבה מחייבת בדיקה רפואית.
- טקסטורה- נקודת חן אשר המרקם (הטקסטורה) שלה השתנה והיא הפכה להיות יותר מחוספסת, בעלת שיפועים, בליטת וכדומה, מחיבת בדיקה רפואית.
- גבולות לא ברורים - נקודת חן אשר לה קצוות לא חלקים ולפתע היא כבר לא עגולה ופורצת גבולות, מחייבת בדיקה רפואית.
- דימום- נקודת חן אשר מתחילה לדמם לפתע ללא פציעה או חבלה קודמת, מחייבת בדיקה רפואית.
- הופעת נקודות חן חדשות.
מניעה וטיפול בנקודות חן
מומלץ לפחות פעם בשנה לגשת לביקורת אצל רופא עור, אשר יבחן את כל גופכם ואת נקודות החן ויבדוק באם נקודות אלו מסוכנות או שלא.
כמו כן, מומלץ להסיר נקודות חן חשודות אצל רופא כירורג או פלסטיקאי באמצעות ניתוח פשוט הנעשה תחת הרדמה מקומית, באמצעות ניתוח לייזר, בחומר הכימי סולקודרם וכדומה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני כן. לאחר הסרת נקודת החן, היא תילקח לבדיקה פתולוגית על מנת לאבחן באם היא שפירה או סרטנית.
אנשים בעלי עור בהיר, היסטוריה אישית או משפחתית של סרטן העור, נמשים ואנשים בעלי שיער בלונדיני או שיער אדמוני, נמצאים בקבוצת סיכון לפתח סרטן העור ולכן צריכים להיבדק באופן קבוע.
בנוסף, חשוב לנהוג בחוכמה בעת השהייה בשמש ובעיקר לאנשים בעלי עור בהיר. מומלץ ללבוש בגדים המכסים את העור או למרוח בכל שעתיים קרמים בעלי מקדמי הגנה מהשמש.