כבעל עסק אתה חייב ללדעת וליישם כמה כלים פיננסיים עיקריים כדי שתוכל לדעת בכלזמן נתון, את מצבו של העסק.
כלים פיננסיים אלו, הם מרכזו של העסק, והם שמראים אתמצבו הכספי, מבחינת תזרים מזומנים, מאיזו נקודה הוא מתחיל להרוויח, ומה יהיה בעתיד,מבחינת התקציב המתוכנן.
דו"ח תזרים מזומנים:
מזומנים הם האוויר שלהעסק.
עסק שאין ברשותו מזומנים זמינים לפעולותיו השוטפות והעתידיות,סופו להיכשל.
תזרים מזומנים הוא ההפרש בין הכנסות העסק בפועל, לבין הוצאות העסקבפועל.
מטרת דו{ח זה היא להראות לך בכל רגע נתון מה יתרות המזומנים של העסק, ומההיתרה הצפויה במהלך תקופת התכנון.
ניהול הדוח בצורה נכונה ובאופן שיטתיימנע הפתעות לא נעימות, כמו שיחה מהפקידה בבנק, שאומרת לך להפקיד כסף באופן דחוף,או שהיא מתחילה לא לכבד שיקים
הדו"ח נחלק לשלושה נושאים:
הנושא הראשון הוא מעקב עבור כל תקבולי העסק.
התקבולים כוללים את הכנסות העסקממכירות בפועל ומכירות בהקפה, וכן הלוואות מגורמים שונים, את התקבולים תכניס בדו"חעל פי מועד קבלתם.
הנושא השני הוא צד התשלומים, פה תכלול כל הוצאה עתידית על פי זמן פירעונה.התשלומים כוללים את התשלומים לספקים השונים, החזר הלוואה לבנק, משכורות, תשלומיםלחברת אשראי, וכל תשלום שהוא משפיע על כמות המזומנים של העסק.
את התשלומיםתכניס בדו"ח על פי תאריך פירעונם.
הנושא השלישי בדו"ח הוא הכנסת יתרת פתיחה של חשבון הבנק שלך.
יתרת פתיחה היאלמעשה יתרת החשבון הבנק שלך בסמוך למועד התחלת עריכת הדו"ח.
דו"ח תזרים מזומניםשמנוהל בצורה מדוקדקת, הוא תמונת שיקוף עתידית של תדפיס הבנק שלך.
נקודת האיזון
בשביל לדעת מאיזו נקודה אתה מתחיל להרוויח, אתה חייב לסמן אתנקודת האיזון.
נקודת האיזון מראה באיזה היקף של מכירות העסק מכסה את ההוצאותהקבועות
והמשתנות שלו, ומתחיל להרוויח.
בכדי למצוא את הנקודה החשובה הזו עליךלדעת שלושה מושגים נוספים:
הוצאה קבועה - הוצאה שבכל מקרה תצטרך להוציאה ללא שוםקשר אם העסק הרוויח או הפסיד, כמו: ארנונה, טלפון, חשמל.
הוצאה משתנה - הוצאהשמשתנה על פי היקף המכירות של עסק, כמו: חומרי עבודה, עמלות סוכנים.
רווח גולמי- ההפרש בין מחיר המכירה של המוצר לבין עלותו. מקובל לנקוב בובאחוזים.
תקציב
מטרת התקציב היא לתכנן את עתידו של העסק מבחינתהכנסות, הוצאות ועוד.
בתכנון התקציב נבנה את סעיפיו לפי מידת הצורך שלהםלעסק.
בעזרת בנייה נכונה של התקציב נוכל לשלוט ולפקח על הפעולות הנעשות בעסקבמהלך השנה.
במידה ונדע מה הסכום אותו הקצבנו לכל פרט מדי חודש, יכולתנו לפקח עלההכנסות וההוצאות תגדל. בעסקים גדולים הכנת התקציב היא פעולה משולבת של כל מחלקותהעסק.
כל אחראי מחלקה מכין תחזית לגבי תחום אחריותו, ואחר כך מאחדים את כלהדוחות לכדי תקציב אחד.
ברגע שאנו מוכנים לשינויים, אנו לא מופתעים, ויכולים להכין פתרון לכל תרחישפוטנציאלי.
לפרטים נוספים וייעוץ בקרו :
חמי שמגר | רואי חשבון,משרדי רואי חשבון,הצהרת הון