הזכויות שמעניק פטנט
פטנט מעניק לבעליו זכות בלעדית לנצל את ההמצאה נשוא הפטנט. משנתקבל פטנט, אין לנצל את ההמצאה נשוא הפטנט מבלי לקבל היתר מבעל הפטנט. "ניצול המצאה" מוגדר בחוק הישראלי כדלמן:
(1) לעניין אמצאה שהיא מוצר, כל פעולה שהיא אחת מאלה - ייצור, שימוש, הצעה למכירה, מכירה או ייבוא לצורך אחת מהפעולות האמורות;
(2) לעניין אמצאה שהיא תהליך - שימוש בתהליך, ולגבי מוצר הנובע במישרין מן התהליך - כל פעולה שהיא אחת מאלה: ייצור, שימוש, הצעה למכירה, מכירה, או ייבוא לצורך אחת מהפעולות האמורות;
הזכות הקניינית שמעניק פטנט מוגבלת בדרך כלל לעשרים שנה מתאריך הגשת הבקשה לפטנט, והיא ברת תוקף רק במדינה בה ניתן הפטנט. על מנת לאכוף זכות זו יכול בעל פטנט להוציא צו מניעה נגד המפר, שהוא הוראת בית המשפט אל המפר להפסיק לעשות שימוש בהמצאה נשואת הפטנט. כמו כן בעל פטנט זכאי להגיש תביעה לפיצויים מהמפר.
חשיבותו של פטנט מבחינה מסחרית
כאמור, פטנט מעניק לבעליו זכות חוקית למנוע מאחרים שימוש בהמצאה. המשמעות המעשית היא שלעיתים פריבילגיה זו מאפשרת לבעל הפטנט למנוע מאחרים דריסת רגל בתחום ההמצאה. פטנט על טכנולוגיה עתידית יכול לאפשר לבעליו לפעול בחופשיות בשטח ההמצאה, או במילים אחרות מעין מונופול בחסות החוק. פטנט נותן לבעליו מרחב מיקוח מול פטנטים של מתחריו. פטנט גם מהווה, במידה מסוימת, תעודת ביטוח להשקעה בטכנולוגיה עליה ניתן הפטנט.
משווק של מוצר ייחודי בארה"ב שאין ברשותו בלעדיות (כלומר פטנט) על התכונה שמייחדת את המוצר, לא יכול למנוע ממתחריו מלהעתיק את המוצר. יתירה מזו, אם מי מהמתחרים יקדים ויקבל פטנט על אותה נקודה ייחודית, הוא יוכל למנוע ממשווק המוצר למכור את המוצר שלו באם המוצר שלו עושה שימוש בהמצאה נשוא הפטנט. בישראל החוק שונה, והוא מאפשר למי שהקדים והמציא המצאה להמשיך ולעשות בה שימוש גם אם לא הגיש עליה בקשה לפטנט, למרות שמישהו אחר הגיש בקשה לפטנט לאחר מכן (כלומר לא היה הממציא הראשון של ההמצאה), ואפילו קיבל פטנט על ההמצאה.
הקריטריונים לקבלת פטנט
חדשנות. על ההמצאה להיות חדשה. לפי רוח החוק, המצאה היא חדשה אם לא התפרסמה ברבים ביום הגשת הבקשה לפטנט.
התקדמות המצאתית. על ההמצאה להיות בלתי מובנת מאליה לבעל מקצוע ממוצע בתחום ההמצאה ביום בו הוגשה הבקשה לפטנט.
על ההמצאה להיות מוצר או תהליך בתחום טכנולוגי.
על ההמצאה להיות מועילה.
על ההמצאה להיות שימושית.
בדיקה האם המצאה הינה חדשה
מנועי החיפוש הזמינים לציבור הרחב דרך האינטרנט, כמו Google ו- Yahoo, מאפשרים חיפוש מידע באמצעות מילות מפתח. כמו כן אפשר וכדאי לחפש גם במאגרי נתונים של פטנטים, שכן סביר שאם מישהו הקדים והמציא את ההמצאה והוא רואה בה ערך כלכלי, הוא כנראה הגיש בקשה לפטנט על אותה המצאה.
עלויות רישום פטנט
זה לא זול, בייחוד את אתה ממציא פרטי ולא חברה מבוססת. מצד שני יכול להיות שביחס לתועלת שתהיה לך מהפטנט, מה שנראה על פניו כיקר, יתגלה בסופו של דבר כמחיר מציאה. ובכלל, לאחרונה מתפשטת התופעה של "ציידי פטנטים", כלומר גופים עסקיים המוכנים לקנות פטנטים או לתווך בין בעל פטנט לקונים פוטנציאליים.
אפשר לתת תשובה מקורבת לשאלה כמה יעלה לכתוב מפרט של בקשה לפטנט. אפשר לתת תשובה מקורבת לשאלה כמה יעלה להגיש בקשה לפטנט במדינה מסוימת. אבל קשה לענות כמה בדיוק זה עשוי לעלות בהמשך.
לקריאת המדריך המלא לרישום פטנט