מע"מ
מס ערך מוסף, או כפי שנהוג לקרוא לו, מע"מ מוטל על צריכה של כל מוצר או שירות.
בכל פעם שאתם עושים קניות בסופר מרקט השכונתי, אוכלים במסעדה או קונים דירה חלק נכבד מהתשלום שלכם מועבר לקופת אוצר המדינה. כיום, שיעור המע"מ עומד על שישה עשר אחוזים וכל בעלי העסק במדינת ישראל חייבים להעביר למדינה את המע"מ שגבו עבורה במהלך החודשים (או החודש) שחלף.
מכס
מכס הוא מס עקיף שהממשלה גובה עבור כל יבוא טובין לארץ. עבור כל מוצר יש שיעור מכס שונה שנע בין מאה חמישים אחוז לרכבי יוקרה ועד לשיעור אפסי עבור מוצרים מסויימים שמיובאים לישראל ממדינות שיש לנו עמם אמנת מס. במקור היה המכס מיועד להגן על התוצרת המקומית. קברניטי הכלכלה הניחו שאם המוצרים המיובאים יעלו יותר אז הצרכנים המקומיים יעדיפו לצרוך תוצרת מקומית. אולם מכיוון שהדבר פועל כך לשתי הכיוונים, מדינות אחרות הטילו מיסים על תוצרת ישראלית והיצוא הישראלי נפגע. כיום, ישראל חתומה על אמנות מס מול מדינות שונות ברחבי העולם והשאיפה היא להוריד את המכסים על רוב המוצרים. יחד עם זאת, עדיין מדובר ב"מעיין נובע" של מזומנים למשרד האוצר ומכאן שהשינוי יהיה הדרגתי.
מס על אלכוהול
צרכני האלכוהול בישראל משלמים מיסים למעלה ממחצית ממחיר המשקה למדינת ישראל.
המס על האלכוהול הוטל אמנם על מנת לצמצם את צריכת המשכאות החריפים בקרב אזרחי ישראל אולם בפועל מדובר ב"פרה חולבת" שמנפיקה לא מעט מזומנים עבור הממשלה.
מס על סיגריות
גם המס על הסיגריות, בדומה למס על האלכוהול, נועד להביא לצמצום הדרגתי של הצריכה באמצעות שליטה מלאכותית במחיר. האם זה הצליח? על זה אפשר להתווכח.
האם זה מכניס למדינה כסף? כן והרבה.
משרד עורכי דין - דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי