כאשר אנו משתמשים במושגים תזונה ודיאטה באופן יומיומי, נדמה אולי שאנו מתכוונים לתפריט מקוצץ קלוריות שמטרתו להוריד במשקל, או לשינוי תזונה בגלל בעיה בריאותית כזו או אחרת. אך למעשה כולנו עוסקים כל הזמן בתזונה ודיאטה, גם אם אין לנו מודעות רבה לנושא; כל בחירות התפריט שלנו, (או העדר הבחירה, במידה ואנו כלל לא מתייחסים לאפיק זה בחיינו כאל משמעותי), משפיעה על הבריאות שלנו, על האנרגיה הזמינה לנו, וכמובן על משקלנו.
היום ידוע יותר מתמיד עד כמה תזונה ודיאטה נכונות הן משמעותיות לניהול אורח חיים מאוזן ובריא, ואין שום סיבה לחכות עד שתופענה בעיות בריאות או השמנה, כדי לתת עליהן את הדעת.
העיקרון הוא למעשה ברור ונראה לעין – תזונה ודיאטה מאוזנות ומלאות תשמורנה עלינו בריאים וחיוניים, בעוד תזונה ודיאטה קיצוניות או חסרות במרכיבים הכרחיים, תחלשנה את הגוף ותגרומנה להשמנה ולעייפות.
פעמים רבות אנו נוטים שלא להקשיב לצרכי הגוף שלנו – אנחנו מאביסים אותו במזון גם כאשר איננו חשים רעב; צורכים מזונות מעובדים, מומלחים או ממותקים יתר על המידה; מדלגים על ארוחות מפאת קוצר זמן; מלחיצים את הגוף על ידי דיאטות קיצוניות; או נמנעים לחלוטין מקבוצות מזון הכרחיות לגופנו. כל מגוון ההתנהגויות הללו מתנקם בנו ובגופנו ומוליך להשמנה ולפיתוח הפרעות אכילה ומחלות שונות.
ההמלצות הראשונות הנוגעות לתזונה ודיאטה נכונות הן שילוב מאוזן של שלל מרכיבי המזון; בכל יום יש לצרוך חלבונים, פחמימות מורכבות שאינן מעובדות, כמה מנות ירקות בצבעים שונים ומנה אחת עד שתיים של פרי. יש להפחית בצריכת המזונות המעובדים, השומנים הרוויים והסוכרים הפשוטים. רצוי לאכול כמה ארוחות קטנות במהלך היום ולא להסתפק בשתי ארוחות גדולות; כך תהיה האנרגיה מן המזון זמינה ורציפה יותר, ומערכת העיכול לא תקרוס בשל הצורך להתמודד עם ארוחה גדולה לאחר צום של מספר שעות.
חשוב להפוך את האכילה לגורם חיובי, שאינו מייצר רגשות שליליים, לשלב מזונות אהובים יחד עם מזונות שהייתם נמנעים מהם בעבר, ולעבור בהדרגה למצב בריא, בו צריכת ה'חטאים' שלכם היא מזערית באופן יחסי למזון הבריא שאתם צורכים. מודעות לנושאי תזונה ודיאטה היא הכרחית עבור כולם, ומומלץ מאוד ללמוד יותר על נושאים אלו וליישם אותם בחיי היומיום.