חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עיניים שלי: המדריך השלם לבעיות ראייה

מאת: yaron lotanבריאות העין14/02/20102057 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

ד"ר יאיר מורד, יו"ר האיגוד לרפואת עיניים לילדים בישראל, רפי רייזר ונתן פייט אופטומטריסטים מומחים מרשת מכבי ממבט ראשון מגישים: המילון המלא לבעיות ראייה:

בכדי להבין את המושגים בבעיות ראייה, ננסה להבין איך פועלת המערכת האופטית של העין. העין למעשה מזכירה מאוד מצלמה. במצלמה האור חודר פנימה דרך העדשה, עובר דרך הצמצם שמפקח על כמות האור החודרת פנימה, ומתמקד בסרט הצילום. בדיוק אותו דבר קורה בעין. האור חודר אל העין דרך הקרנית השקופה, ונכנס פנימה דרך האישון, שהוא חור עגול שיכול להתרחב ולהתכווץ בכדי לשלוט בכמות האור החודרת לעין. לאחר מכן התמונה ממוקדת על ידי העדשה של העין, בכדי לצור תמונה ברורה על הרשתית, שהיא המקבילה לסרט הצילום בעדשה. התמונה החדה נוצרת על ידי אזור קטן ברשתית שגודלו כראש סיכה, שנקרא מקולה. שם מתרכזות קרני האור.

אבל זה לא כל הסיפור. בכדי שתהיה ראייה טובה צריכות שתי העיניים להיות מתואמות ולעבוד בצוות. זה קורה באמצעות שישה שרירים המניעים את העיניים. שרירים אלה עובדים בתאום מופלא – כאשר אחד מתכווץ, מקבילו מתרפה ולהיפך. כך נעות העיניים יחדיו מנקודה לנקודה ואנו רואים תמונה ברורה.

מדוע קיבלנו שתי עיניים?

לכאורה, מספיקה עין אחת בלבד בכדי לראות ברור. אבל אם נעצום עין אחת נבחין בתופעה משונה – העולם הופך שטוח וקשה לנו להבחין במרחקים בין עצמים. הסיבה לכך היא פשוטה. רק אם משתמשים בשתי העיניים נוצרת ראיית עומק או ראייה תלת מימדית. השגת תמונה תלת מימדית מדויקת היא  הדרגה הגבוהה ביותר של עבודת הצוות של שתי העיניים!

מהו קוצר ראייה?

קוצר ראייה הינו הפרעת התשבורת הנפוצה ביותר בעולם. לפי הערכות שונות, 30-40% מאזרחי ישראל סובלים מקוצר ראייה. בסינגפור המצב קשה אף יותר – 80% מהאוכלוסייה נאלצים להרכיב משקפיים עקב קוצר ראייה.

אדם קצר רואי רואה ברור מקרוב אבל לא מסוגל לראות היטב עצמים רחוקים. הסיבה לכך היא בדרך-כלל גודלה של העין. כאשר העין גדולה מדי, קרני האור המתרכזות על ידי העדשה לא יצרו תמונה ברורה על הרשתית אלא בתוך העין, לפני הרשתית. הרשתית תראה תמונה מטושטשת בלבד. כאשר העצם אותו אנו רואים מתקרב אלינו, תנוע התמונה שלו גם היא אחורה – עד שתגיע למצב בו היא נמצאת על הרשתית ואז העצם נראה בבירור. לכן אדם קצר רואי יראה ברור רק עצמים קרובים אליו. אם מדובר בקוצר ראייה קל, למשל – 1.0, נראה בבירור עצמים הנמצאים במרחק מטר אחד או פחות מאיתנו. בקוצר ראייה קשה, למשל – 10.0 נראה רק עצמים הנמצאים 10 ס"מ מהעין בצורה ברורה. כל השאר יראה מטושטש.

כאשר שמים עדשה שלילית (מינוס) לפני העין, העדשה גורמת לתמונה לנוע אחורה עד שהיא נופלת על הרשתית ואז ניתן לראות בבירור.

מתי נחשוד כי קיים קוצר ראייה?

  • כאשר האדם מתקרב מאוד אל הטלוויזיה
  • כאשר האדם מכווץ את העפעפיים ויוצר מעין "חריץ ראיה" בצפיה ממרחק.
  • כאשר האדם מקרב מאוד את עיניו לדף בזמן עבודה או קריאה
  • וכמובן... כאשר יש תלונה על קושי לראות עצמים רחוקים.

מהו רוחק ראייה?

רוחק ראייה שכיח העיקר אצל ילדים. הסיבה לרוחק ראייה הינה הפוכה מזו של קוצר ראייה. כאן העין פשוט קטנה מדי. העדשה שמרכזת את קרני האור לא מצליחה לרכז את התמונה על הרשתית ובמקום זאת נוצרת תמונה מאחורי הרשתית, מחוץ לגלגל העין.

אנשים עם רוחק ראייה קל מצליחים לראות טוב למרות ההפרעה הזאת. הם עושים זאת על ידי כיווץ השריר הפנימי של העין, הגורם לעדשה לרכז את קרני האור חזק יותר, עד שבסופו של דבר היא מצליחה לרכז תמונה ברורה על הרשתית. ואולם אז יכולת להתעורר שלוש בעיות:

  1. ברוחק ראייה משמעותי, קשה לשריר הפנימי להיות מכווץ כל הזמן, ועם הזמן מופיעים כאבי ראש, וטשטוש ראייה.
  2. כאשר אדם נורמלי מסתכל על מטרה קרובה, על שריר העין להתכווץ בכדי "לעשות פוקוס" על המטרה הזו. אם השריר כבר מכווץ מראש, לא ניתן או קשה לכווץ אותו יותר ואז יופיע טשטוש ראייה לקרוב. מכאן השם "רוחק ראייה" המרמז על כך שקל יותר לראות מרחוק מאשר מקרוב.
  3. הכיווץ המתמיד של השריר הפנימי של העין יכול לגרום להופעה של פזילה (הטיית אחת העיניים פנימה לכיוון האף).

הטיפול ברוחק ראייה הוא על-ידי עדשה חיובית (פלוס) המרכזת את קרני האור אל הרשתית.

חשוב שנדע – רוחק ראייה קל, עד +4.0 הינו נורמלי אצל ילדים קטנים ואיננו מחייב טיפול. הסיבה היא שהעדשה אצל ילדים מאוד גמישה, ובקלות רבה הם מתגברים על רוחק הראייה הזה. אנו רושמים משקפיים בדרך-כלל רק כאשר יש רוחק ראייה גדול יותר.

מתי נחשוד ברוחק ראייה?

  • כאשר האדם מתחמק מקריאה או כתיבה.
  • כאשר האדם מתלונן על כאבי ראש, המתגברים בזמן קריאה.
  • כאשר מופיעה פזילה של העין פנימה.

חשוב לזכור – ברוב המקרים לא יתלונן האדם הסובל מרוחק ראייה  על קושי בראייה. רק בדיקה בעזרת טיפות עיניים להרחבת האישונים תחשוף את רוחק הראייה.

מהו צילינדר?

באופן אידיאלי, היה רצוי שהעדשה והקרנית של העין, המרכזות את קרני האור, יהיו כדוריות באופן מושלם. ואולם אצל רוב בני האדם, הקרנית והעדשה אינן כדור מושלם אלה פחוסות מעט בציר מסוים (בדומה לצורה של ביצה). כאשר מדובר בעיוות קל בלבד – אין הדבר משפיע על הראייה. ואולם כאשר יש עיוות משמעותי, או צילינדר, נוצרת תמונה מעוותת על הרשתית. את זה ניתן לתקן על ידי עדשה שתהיה מעוותת גם היא – אבל בכיוון ההפוך. כך מתבטל העיוות ונוצרת תמונה ברורה על הרשתית.

מתי נחשוד בקיום צילינדר?

  • כאשר מתקרבים מאוד אל הטלוויזיה
  • כאשר מקרבים מאוד את עיניו לדף בזמן עבודה או קריאה
  • כאשר מתקשים לזהות עצמים קרובים ורחוקים גם יחד.

מהו קרטוקונוס?

קרטוקונוס הינה מחלה  הדרגתית ואיטית, לא דלקתית, הגורמת לעיוות והידקקות (הפחתה בעובי הקרנית).

הקרנית רוכשת צורה של קונוס=חרוט ומכאן שמה. בדרך-כלל המחלה מופיעה בשנות העשרה ולעתים רבות מתייצבת בסביבות גיל השלושים.

המחלה הינה דו עינית ולעיתים רבות מצב  עין אחת חמור מהשנייה. הסימנים הראשוניים הינם ירידה בחדות הראייה, ראייה מעוותת, שינויים תכופים במספר המשקפיים וגדילה ושינויים תכופים בצילינדר (אסטיגמטיזם).

המחלה פוגעת משמעותית בראייה  במקרים קלים ניתן לתקן הראייה ע"י משקפיים ובהמשך תיקון המשקפיים אינו מצליח לשפר הראייה באופן מיטבי.  האבחנה נעשית על ידי מיפוי מדויק של הקרנית והופעת סימנים קליניים בעין אשר מאובחנים על ידי בדיקת אופטומטריסט ו/או רופא עיניים. הטיפול הינו התאמת עדשות מגע מיוחדות אשר "מכסות" על העיוות בקרנית ובכך עוזרות לשיפור משמעותי בראייה.

מתחת לעשרים  אחוז מהסובלים מהמחלה יזדקקו בסופו של התהליך להשתלת קרנית. ניתוח בו אחוז ההצלחה הינו מעל 80%.

המחלה עדיין אינה מובנת לחלוטין אך הגורם התורשתי  הינו משמעותי וכמו גם נטייה  לאלרגיות. ישנם גם טיפולים הכוללים השתלת טבעות בקרנית העין לייצוב הראייה כמו כן ישנו טיפול חדשני עדיין מוגדר כטיפול מחקרי הנקרא CROSS LINKING   בו נעשה הליך הגורם להקשחת הקרנית, התורם לכאורה לעצירה או עיכוב בהחמרת המחלה.

מהו AMD (ניוון מרכז הראיה ברשתית הקשור לגיל)?

המקולה הינה האיזור במרכז הרשתית האחראי על ראייה מרכזית. הראייה המדויקת בקריאה, בנהיגה, בזיהוי פנים, ובכל מטרה מדויקת אחרת, מתבצעת במקולה, שמרכזה הוא הפוביאה - "הכתם הצהוב".

קיימות שתי צורות של ניוון הרשתית בגיל המתקדם: הצורה שאינה ווסקולרית, שהינה הקלה יותר ונהוג לכנותה: "המחלה היבשה". בצורה זו, נראים משקעים צהובים במרכז הראיה הנקראים: דרוזן, והיא מתאפיינת בדרך כלל בירידה קלה עד בינונית בראיה.

הצורה הניאווסקולרית, שהינה הקשה יותר ונהוג לכנותה "המחלה הרטובה". בצורה זו יש צמיחה של כלי דם חדשים חולים מתחת למרכז הראיה, הדולפים ומדממים לתוך מרכז הראיה וגורמים לירידה קשה מאד בראיה המרכזית. יש לציין כי לעיתים נגרם נזק משמעותי לראייה גם בצורה ה"יבשה" של המחלה, אך בשכיחות נמוכה יותר.

למרות שהמחלה אינה גורמת לעיוורון מוחלט, היא גורמת להגבלה בתפקוד היומיומי הכולל קריאה, צפייה בטלוויזיה, זיהוי פנים, התמצאות ברחוב ובמקומות בלתי מוכרים, וכד'.
גילוי מוקדם של המחלה הינו קריטי ובאפשרותו למנוע את הירידה החדה בכושר הראייה.
האבחון מתבסס על בדיקת רופא עיניים בעזרת עדשות מיוחדות, בדיקת קרקעית העין באמצעות אופתלמוסקופ ובדיקה במכשיר ייחודי ה-PHP, שפותח על ידי חברה ישראלית, והוא עשוי לזהות את המחלה כבר בשלביה המוקדמים.

שכיחות המחלה עולה ככל שהגיל מתקדם. ההערכה היא כי בשנת  2020 ילקו במחלה שמונה מיליון מבוגרים בני 65 ומעלה בארה"ב. שכיחות המחלה בארץ דומה. גורם הסיכון העיקרי הינו גיל, אך גם לסיפור המשפחתי עלולה להיות השפעה

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

yaron lotan

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת yaron lotan

מאת: yaron lotanתוכנה05/01/111475 צפיות
התוכנה מציגה טכנולוגיה הנחשבת לחידוש בעולם ככלל ובישראל בפרט. עד כה לא נכנסה לשימוש תוכנה להפקה ועריכה של כתוביות בתלת מימד.

מאת: yaron lotanבריאות ילדים28/09/101534 צפיות
"עד גיל 18, שיעור הסובלים מהפרעות ראייה מגיע ליותר מ- 20% מן האוכלוסייה... כ-5% מן הילדים סובלים מהפרעות ראייה בגיל הרך, ובהן קטרקט, רוחק ראייה, קוצר ראייה, פזילה ואסטיגמטיזם (צילינדר). הפרעות אלו הן על-פי רוב מולדות, ובלי טיפול מתאים הן עלולות לגרום לראייה נזק בלתי הפיך" (מתוך דו"ח חטיבת המחקר ומידע של הכנסת). לקראת תחילת שנת הלימודים בבתי הספר, נרתמים ברשת "מכבי ממבט ראשון" מבית "מכבי שירותי בריאות" בשיתוף איגוד רפואת העיניים לילדים, להחזרת בריאות העיניים לבתי הספר.

מאת: yaron lotanלימודים22/08/103160 צפיות
ביום שלישי הקרוב ה- 24.8.10 יתקיימו בחינות ההסמכה של הרשות לני"ע ומשרד האוצר. כלכליסט בשיתוף עם מכללת "אורין שפלטר השכלה פיננסית", העלו פורום מיוחד בקבוצת הפייסבוק, בו יענו המומחים של המכללה לשאלותיהם של הניגשים לבחינות.

מאת: yaron lotanבריאות14/01/102031 צפיות
הטבות בלעדיות בתחום האופטומטריה לילדים ונוער עד גיל 18

מאת: yaron lotanבריאות העין14/01/101490 צפיות
ד"ר יאיר מורד, יו"ר האיגוד לרפואת עיניים לילדים בישראל. ורפי רייזר אופטומטריסט מומחה לילדים מרשת מכבי ממבט ראשון עונים על כל השאלות: מהם הסימנים שלילד יש הפרעה בראייה? איך בודקים ראייה לילד שאיננו מדבר? מהו אי שיויון בין האישונים? מה לעשות? האם ילדי עיוור צבעים? האם צפייה בטלויזיה או ישיבה מול מחשב מזיקה? מדוע יש לבצע בדיקת עיניים עם טיפות להרחבת האישונים? האם קריאה באור חלש "מקלקלת" את העיניים? האם ניתן לעצור את ה"עלייה במספר" של קוצר ראייה: מה יכול לגרום להתפתחות עין עצלה? מהו הטיפו

מאמרים נוספים בנושא בריאות העין

מאת: רוני הכהןבריאות העין02/08/181497 צפיות
כאשר ישנה בעיה של ראייה צריכים לדעת לבחור אופטומטריסט בתל אביב שלא רק קרוב אל הבית אלא גם מוכשר אל העבודה.

מאת: רונןבריאות העין06/11/161751 צפיות
פעם היו משקפיים לכל מטרה. היו כאלה לקריאה, היו כאלה לנהיגה והיו ליום יום. מי שהיו לו כמה סוגים של בעיות ראיה נאלצו להחזיק כמה סוגים של משקפיים. כיום יש משקפי מולטיפוקל שניתן לייצר במיוחד לפי הצורך לכל אדם וכך לא צריך להחזיק כמה זוגות משקפיים.

מאת: רוני הכהןבריאות העין13/01/162614 צפיות
כל האלטרנטיבות אפשריות ובכל מקרה אפר נכון להיום לטפל ברוב בעיות הראייה במהירות וביעילות רבה על יד הרכבה של משקפי ראייה, הרכבה של עדשות מגע או ביצוע של תיקון ראייה בלייזר.

מאת: ניב אבןבריאות העין31/12/151786 צפיות
ישנן לא מעט חברות אשר מייצרות ומשווקות עדשות מגע מעולות לשימוש של אנשים שזקוקים לתיקון של בעיית ראייה כזו או אחרת. המבחר הרחב מאפשר לבחור את סוג העדשות אשר מותאם בצורה הכי טובה שניתן אל מצב הראייה והצורה של האישון על מנת לקבל את איכות הראייה הכי טובה שאפשר.

מאת: שרון צרפתיבריאות העין30/12/151736 צפיות
כאשר העיניים שלנו סובלות מיובש אנחנו סובלים מתחושות של טשטוש וראייה שאינה יציבה, דבר זה נכון פי כמה עבור אנשים אשר מרכיבים עדשות מגע אשר מוצאים את עצמם ללא כל יכולת להרכיב את העדשות מכיוון שהתחושה של חוסר הנוחות ממש מתחלפת עם תחושה של כאב ככל שהשעות עם העדשות על עיניים יבשות חולפות להן. מה הפיתרון?

מאת: הכותבבריאות העין08/11/152665 צפיות
מה זה קטרקט? קטרקט הוא תופעת דליחות ועכירות המופיעה בהדרגתיות על עדשת העין ופוגמת כך בתפקוד הראייה. קטרקט מביא לתחושה של חוסר נוחות בעין, כפל ראייה וטשטוש, עם עלייה חדשה במספר עדשות משקפיי הראייה.

מאת: ניב אבןבריאות העין30/07/151901 צפיות
ברבות השנים החלו ליצר עדשות מגע אותן מרכיבים על האישון עצמו אשר מייצרות את תיקון הראיה הנדרש בהרכבה פשוטה ומהירה שאף יכולה להוריד את המספר של העדשות בשל אותה קרבה ישירה עין האישונים. עדשות דיספו מציעות יתרונות רבים ואנחנו רואים כי אנשים רבים בוחרים בהן בתור הפתרון לבעיית הראיה, גם כאשר ישנם ניתוחים לתיקון בעזרת לייזר.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica