שומות או נקודות חן נראות על גבי העור כנקודות כהות. אצל חלק מהאנשים שומות מופיעות כבר מהיום שבו הם נולדים ואצל חלקם השומות מופיעות עם הזמן.
השומות בדרך כלל שפירות (לא סרטניות), אבל חלק מהשומות מעידות על מלנומה או סרטן העור, לאחר שמבצעים ביופסיה ניתן לדעת זאת בוודאות.
כדאי ללכת להתייעץ עם רופא לני שעוברים הליך הסרת שומות. הרופא יוכל לייעץ לכם על פי הצורה של השומה או הגודל,אם השומה מגרדת או מדממת ולפעמים על פי צבעה.
בכלליות שומות מופיעות אצלי צעירים ומבוגרים בסביבות גיל ה-40.
ההחלטה לעבור תהליך להסרת שומות יכולה להתבצע ממגוון סיבות: לפעמים הסרת שומות תתבצע בעקבות פגיעה באסטטיות (כמו למשל שומה שמופיעה במקום מרכזי על הפנים), לפעמים הסרת שומות תתבצע בעקבות גירויים באזור שהשומה מופיעה בו, גירודים, פגיעה בנוחיות (למשל שומה על פנים של גבר תגרום לגבר שהוא לא יוכל להתגלח באזור שהשומה נמצאת בו).
כמובן שיש סיבות יותר רציניות להסרת שומות כגון: מלנומה או סרטן העור כאשר מתגלה שהשומה יכולה להעיד על סרטן העור או מלנומה כדאי לעבור הליך להסרת שומות על מנת לבלום את ההתפרצות של המחלה.
יש כמה שיטות להסרת שומות ביניהם:
*כריתת השומה ואחוי המקום בעזרת תפרים- בהליך להסרת שומות זה, מה שעושים בעצם הוא שחותכים את השומה לעומק עד להוצאתה המלאה ולאחר מכן תופרים את המקום.
הליך זה להסרת שומות הוא לא נפוץ ומבוצע רק כאשר מזהים שומה "מסוכנת" היכולה להעיד על מלנומה או סרטן העור. לאחר מכן השומה נשלחת למעבדה כדי להחליט האם היא באמת סרטנית.
*הליך הסרת שומות בעזרת כוויה- בהליך זה בעצם שורפים את השומה, תפרים לא נחוצים בהליך הזה מכיוון שהמקום בעצם נשרף ולאחר מכן מתאחה מעצמו.
*הליך הסרת שומות בעזרת לייזר- בהליך זה השומה בעצם מושמדת באמצעות לייזר, בגלל שהלייזר סוגר את כלי הדם באזור ובעצם מחסל את הרקמה בעזרת אידוי, אין צורך בתפרים , בחלק מהמקרים לא רואים צלקת רקמתית בכלל.
*הליך הסרת שומות בעזרת גילוח ביופסי- כאשר השומה מאוד בולטת מעל העור משתמשים לעיתים בהליך זה, ברגע שמטשטשים את החושה במקום בעזרת הרדמה מקומית, חותכים את הבליטה של השומה מעל העור. בדרך כלל במקום שהשומה בלטה נשאר סימן לבן, אולם לפעמים הסימן עצמו נשאר בצבע כמו של השומה שהייתה במקום.
ברוב הניתוחים להסרת שומות הצלקת שנשארת היא מינימלית, תלוי בזמן שלקח להסיר את השומה בניתוח, כדאי להגן על המקום שפעם השומה הייתה בעזרת מקדם הגנה 15 ויותר על מנת לא להגדיל את הצלקת ולגרום לה לשנות צבעים.
שומות בדרך כלל לא צומחות מחדש ברגע שהן הוסרו, אולם, גם לאחר ההליך להסרת שומות לפעמים נשארים מספר תאים בעור וזה יכול לגרום לצמיחה מחודשת של השומה שהוסרה ובדרך כלל השומה תהיה יותר כהה מקודמתה.
בחלק מהמקרים לפני שמבצעים ניתוח להסרת שומות מבצעים לשומה ביופסיה.
כל ההליכים להסרת שומות בדרך כלל לוקחים פחות משעה, ואם השומה לא סרטנית כדאי לעשות אותה במרפאה אסטטית שמבצעת ניתוחים פלסטיים.
במרפאה לניתוחים פלסטיים משתמשים בדרך כלל בלייזר להסרת שומות והליך זה אינו כואב אם כי המטופל חש מעט עקצוצים בזמן הטיפול.
לאחר רוב הניתוחים להסרת שומות בדרך כלל יחבשו למטופל את המקום והוא יצטרך להימנע מלהרטיב את המקום.
הסיכון בניתוחים להסרת שומות הם מינימלים וכמעט לא קיימים גורמים מסוכנים.