בורסה
בורסה היא מילה בעלת קסם מיוחד- קשה להישאר אדיש אליה. אצל חלקינו היא מעוררת מחשבות על סכומי כסף גדולים, הזדמנויות ורווחים, בעוד אצל אחרים היא דווקא מעוררת רתיעה ומתקשרת להימורים, הפסדים וסכנות. כך או כך, דבר אחד בטוח- קשה להישאר אליה אדיש וחסר דעה. אם גם אתם נמנים על אלו שחוסר היכרותם עם הבורסה גורם להם לברוח מכל מה שקרוב לנושא ומכל מה שמדיף ריח של בורסה- המאמר הזה נועד עבורכם. כאן ננסה להסביר צעד אחר צעד מהי בורסה, מהם כללי המסחר בה ומיהם השחקנים הפועלים בה.
בורסה לניירות ערך – נעים להכיר...
ובכן, הדבר הראשון שיש להבין לגבי ה מסחר בבורסה זה שמדובר בשוק. זהו שוק ככל שוק, אולם במקום פירות וירקות נמכרים ונקנים כאן ניירות ערך מסוגים שונים, וניירות ערך כשמם כן הם- הם ניירות אשר יש להם ערך מסוים, כלומר- הם מהווים התחייבות לקבל תשלומים עתידיים כלשהם או מעידים על בעלות בחברה מסוימת. אותן תעודות המעידות על בעלות בחברה מסוימת נקראות מניות, והמחזיקים בהם הם למעשה בעלי החברה, ואילו הניירות המבטיחים תשלומים עתידיים או זכויות עתידיות נקראים אגרות חוב, כתבי אופציה ועוד.
ישנם סוגים רבים של ניירות ערך הנסחרים בבורסה, אך אלו הם העיקריים שבהם. המסחר בניירות ערך מתחיל בכל יום מחדש, המחזיקים בניירות הערך מציעים אותם למכירה, משקיעים שונים מעוניינים בקנייתם, וכאשר ישנו מפגש בין מחיר מכירה מוצע ובין מחיר קניה מבוקש מתבצעת עסקה והנייר עובר מיד ליד. זוהי כל התורה על רגל אחת.
מיהם השחקנים בשוק לניירות ערך?
תארו לעצמכם מה היה קורה אילו לבניין אחד בתל אביב היו מגיעים כל האנשים שרוצים למכור ולקנות ניירות ערך מדי יום, נשמע בעייתי, נכון? לכן, הציבור אינו סוחר באופן ישיר בניירות ערך אלא עושה זאת באמצעות גורמים שתפקידם לבצע הוראות קניה ומכירה. אלו כוללים בנקים וגופים פיננסיים גדולים והם מהווים למעשה את חברי הבורסה. כל המסחר מתבצע באמצעותם, ואילו הם גובים עמלות מלקוחותיהם עבור כל פעולה שהם מבצעים. אם הבנו את הנקודה החשובה הזו ניתן להתקדם ולהכיר את השחקנים הנוספים בבורסה.
מעבר לחברי הבורסה, המורכבים מבנקים וגופים פיננסיים, ישנם גופים פיננסיים נוספים הפועלים בשוק ההון בהיקפים גדולים וכוללים חברות ביטוח, קופות גמל וכד'- אלו הם המשקיעים המוסדיים. קבוצה אחרת של משקיעים היא המשקיעים הפרטיים, אותם אנשים הסוחרים בבורסה באופן עצמאי, בין אם כעיסוק עיקרי ובין אם באופן מזדמן. מרבית האנשים אינם סוחרים באופן ישיר בבורסה, אלא עושים זאת באמצעות קרנות שונות, קופות גמל וכד'. לא חסרות סיבות למשקיעים הפרטיים לבחור באפיקי השקעה אחרים, אולם הבורסה היא עדיין מקור מצוין להזדמנויות עבור אלו שיודעים לזהות ולנצל אותן כהלכה.
ישנם משקיעים פרטיים ומוסדיים הנקראים "בעלי עניין". אלו הם משקיעים המחזיקים למעלה מ-5% ממניותיה של חברה מסוימת, והם יכולים להיות משקיעים פרטיים, משקיעים מוסדיים ואפילו הממשלה. מרבית המניות של החברות הנסחרות בבורסה בתל אביב מוחזקות על ידי בעלי עניין (למעלה מ-60%). שחקן נוסף המשפיע על הפעילות בבורסה היא הממשלה, המהווה בעצמה את בעל העניין הגדול ביותר בבורסה בתל אביב ומחזיקה בלמעלה מ-10% מהמניות הנסחרות בה. מאז שנות ה-80, בהם הוחלט על תהליכי הפרטה וצמצום החסמים בשוק ההון הולך ויורד בהתמדה חלקה של הממשלה כמו גם מעורבותה בשוק ההון.
הטכנולוגיות הקיימות כיום, החיבור המהיר לאינטרנט והיותו של המחשב האישי מצרך חיוני בכל בית הפכו את אפשרות המסחר בבורסה של משקיעים פרטיים לזמינה הרבה יותר, ושחקנים רבים נוספים כאלו הצטרפו לבורסה בשנים האחרונות. עדויות לכך ניתן לראות בהתעניינות ההולכת וגוברת של הציבור בנושא. אנו ממליצים לכל אחד ללמוד את חוקי המשחק, להתנסות בו מבלי לקחת סיכונים גדולים ולהחליט האם לבחור בו כדרך לגיטימית לרווח כספי.