עוזי פלג - יועץ לניהול עסקי וכלכלת משפחה מוסמך המעוף במשרד הכלכלה . 052.6969240
בכל קרב או תחרות שמטרת המתמודדים להכות את היריב או לגרום לו נזק מרבי, המנצח הוא בעל כושר הספיגה הגבוה יותר ואורך הנשימה הארוך יותר.
לא תמיד זה שמכותיו חזקות יותר, אובעלות יכולת גרימת נזק גבוהה יותר מיריבו, הוא גם בעל יכולת ספיגת מכות ובעל אורך נשימה ארוך.
עקרון זה מסביר מדוע לעיתים במלחמות, המנצח במערכה הוא המתמודד בעל יכולת ספיגת המכות הגבוהה יותר ואורך הנשימה הארוך יותר. וזאת למרות נחיתות כוח ועוצמה מול היריב. הניצחון מושג בזכות יכולת הספיגה אשר מתישה את יריבו.
בעסקים "המלחמה" היא לא בהכרח ישירה מול מתחרה ספציפי מוגדר, אבל היא ישירה מול הכוחות הפועלים בסביבת התחרות הענפית. והשינויים, המגמות, והאירועים, המתרחשים בסביבה הרחבה והגלובלית.
העסק אשר יוביל את התחרות, יהיה העסק אשר יצליח להתמודד טוב יותר עם הבעיות הצפויות והלא צפויות בענף או במשק, ייתן מענה הולם למוצרי המתחרים, יגיב בהתאם להתנהלות המתחרים והספקים, יזהה את האיומים וההזדמנויות הנוצרות בשוק וירכוש את אמון הלקוחות, כל זאת בימים כתקנם.
בימים של משבר כלכלי, התכונות הנדרשות לספיגה ולבלימה, שונות מהתכונות הנדרשות לצמיחה ולהתרחבות.
הארגון העסקי שיעבור את המשבר בצורה הטובה ביותר, יהיה הארגון אשר יזהה את הצפוי לקרות מהר ככל האפשר, יהיה בעל יכולת להגיב במהירות בצורה אפקטיבית.
אפקטיביות התגובה נובעת ממבנה הפעילות של העסק, תהליך קבלת החלטות מהיר, מבנה הוצאות ונזילות ההון, הגמישות העסקית והתפקודית, היכולת לשלוט באופן מוחלט ומהר בהוצאותיו.
כל זאת כמובן בהתייחס להתנהגות הענף בו פועל העסק, מידת חוסנו או/פגיעותו של הענף. בעקרון ככל שהעסק מספק מוצרים ושירותים בסיסיים יותר, בסיס הוצאותיו נמוך יותר, הוא שולט על חלק גדול משרשרת האספקה של מוצריו, שרידותו עשויה להיות גבוהה יותר, אם כי לא בהכרח.
יש חשיבות לקריאה מהירה של שדה הקרב, התארגנות מהירה ושונה למצב החדש, ופעולה מהירה
לארגון כזה יש סיכוי טוב לשרוד את המשבר בצורה סבירה, למרות שהארגון הזה לא בהכרח היה מוביל השוק,לא בהכרח היה בעל היכולות הטכנולוגיות והעסקיות הטובות יותר, ולא נתפס כגדול וחזק מלכתחילה. אבל זה הארגון בעל יכולת: התגובה המהירה, כושר הספיגה הגבוה יותר ואורך הנשימה הארוך.
תגובה מהירה – ניהול דינמי ואחראי המאפשר זיהוי מהיר של הנדרש לבצע. יכולת הערכת מצב וקבלת החלטות תחת לחץ וחוסר ודאות. יכולת עצירה מידית של פעילות לא נחוצה. חשיבה שונה מהרגיל, יכולת לצמצם עובדים או/ו להסב אותם במהירות לפעילות שונה מהרגיל.
כושר הספיגה - מבנה ההון של החברה (נכסים נזילים, חובות), מבנה ורמת הוצאות המאפשר צמצוםוהתאמה לצרכים המשתנים, יכולת לדחות תשלומים.
אורך הנשימה- אורך הנשימה מושפע מכושר הספיגה בשילוב התגובה המהירה ובצוע המהלכים הנכונים.
ניתן להגדיר את התוצאה"כושר הישרדות עסקי"
כל עסק צריך לבחון את מידת הקיוםשל "כושר ההישרדות העסקי" שלו. זה תלוי בראש ובראשונה בסוג המוצר אותו מספק העסק, מידת הנחיצות שלו, איזה צורך הוא מספק, היקף הלקוחות הנדרשים למוצר, מקורות הרכש, מיקומו בשרשרת האספקה, התלות בקבלני משנה, היכולת לבצע שינויים מהירים באופן הפעלתו ועוד.
ניהול סיכונים עסקי ראוי, היה מאפשר לעסק לבצע מיפוי של יכולות מול מצבי סיכון אפשריים. את מידת ההסתברות למימוש האירוע, את חומרת הנזק הצפוי האפשרי במידה האירוע יתממש, ובהתאם לכך לזהות פערים בין היכולת להתמודד עם הסיכון, לבין היכולת הקיימת בעסק.
היכולת העסקית לשרוד משבר תהיה שונה מעסק לעסק, והיא שונה מהיכולת העסקית הנדרשת לצמיחה.
דווקא עסק "רזה" הנאבק על קיומו כל העת, עשוי לשרוד משבר טוב יותר מעסק מפונק ושבע, שלא רגיל לתפקד בתנאי תחרות קשים, ותחת אילוצים חריגים. עסקים שורדים הם לרוב יותר קטנים, פחות פורמליים ויותר גמישים. תכונות אלה מאפשרות להם לתפקד טוב יותר בתנאים של חוסר ודאות.
גם בכדורגל ישנן קבוצות, שרגילות לדשדש בתחתית הליגה ונלחמות לא לרדת, לעומתן יש קבוצות שרגילות להיות בצמרת. קרו מקרים שקבוצות צמרת נקלעו למשבר וירדו ליגה, מכיוון שהן מראש נבנו להתמודד על אליפות, ולא לקרבות הישרדות. לעומתן קבוצות התחתית הכרוניות, נמצאות במקומן "הטבעי" כל שנה, ורגילות להילחם על מקומן בליגה.
במשבר האחרון ב 2008 ראינו שבארה"ב קרסו חברות ענק שב "ימים הטובים" נראו כספינות ענק ששום גל או קרחון יכולים להזיק להם, מסתבר שב "ימים שטובעים" נדרשות תכונות נוספות שהיו חסרות.
גם במשחק הטלוויזיוני "הישרדות" הזוכה ברוב הפעמים לא היה המהיר ביותר, החזק ביותר, או הזריז ביותר, ולא בהכרח החכם ביותר. כך גם בהישרדות עסקית.