טיפול בקנדידה
כמעט אין אדם שלא מכיר את המושג 'קנדידה', גם אם הוא אינו מכיר אותו בשמו. מדובר למעשה בפטריה מסוג שלרוב אינו מזיק, ואף קיים ככל הנראה בגופם של מרבית האנשים, אך במצבים מסוימים היא מביאה לזיהום ואיתו גירוי טורדני או אפילו כאב, ובמקרים נדירים של חולי קשה (כמו מחלות סופניות או כרוניות ספציפיות) היא אף מסכנת חיים. הטיפול בפטריית הקנדידה הוא פשוט, כמו גם אבחנתה, כך שכל עוד מקפידים לבדוק ולטפל, לא נשקפת כל סכנה לאדם הסובל ממנה - וכן מובטחת שמירה על איכות החיים שלו כפי שהיתה קודם לכן.
היכן יכולה להיווצר קנדידה?
פטריית קנדידה יכולה להגיע לגוף האדם מכמה מקורות שונים, אם כי המרכזי שבהם הוא מערכת העיכול. כך, זיהום אחד נפוץ שנוצר כתוצאה מהקנדידה הוא זיהום במעיים, או כפי שקורה לעתים קרובות בהן נוצרת "נדידה" של הפטריה לאזורים קרובים אחרים - ובהקשר זה מוכרים במיוחד מצבים של קנדידה בנרתיק או קנדידה בפה. בכל אחד מהמקומות שבהם מופיעה הקנדידה (הכוונה כמובן למצב שבו היא יוצרת זיהום ויש חולי של ממש, ולא כאשר היא רק "יושבת" באחת מן המערכות הללו ללא תופעות לוואי), מורגשים סימפטומים אחרים, וכמעט בכולם מדובר בתחושת אי נעימות קשה עד קיצונית, הפוגעת באופן מהותי באיכות החיים. תופעות כמו כאבים עזים, גירודים, בטן נפוחה ועוד - הן רק חלק מהבעיות שעליהן מתלוננים מטופלים, וחשוב להקשיב היטב לאותם סימפטומים כדי לדעת האם ואיך לאבחן.
כיצד מטפלים בקנדידה?
טיפול בקנדידה הוא אחד מהטיפולים המגוונים ביותר שקיימים ברפואה נגד אותה בעיה, היות והם מותאמים באופן ספציפי למקום שבו הופיעה הפטריה, לחומרת המצב שלה וכן לגילו ומצבו הרפואי הכללי של האדם הסובל ממנה. כך למשל, תינוקות ופעוטות שסובלים מקנדידה בפה מקבלים טיפול נקודתי המותאם להם, ואילו כאשר מדובר במבוגרים הסובלים מבעיה דומה לרוב יינתן טיפול כוללני יותר, המספק מענה למחלות נוספות המקשות על ההחלמה (כפי שקורה במרבית המקרים של פטריות בפה אצל מבוגרים). במקרים הנפוצים יותר, של פטריה בנרתיק, יינתן טיפול בקנדידה באופן נקודתי בכמה אפשרויות שונות: מריחת משחה מקומית, נטילת גלולות מרוכזות, או אפילו שימוש בנרות והתקנים האמונים על טיפול בבעיה. חשוב לזכור כי טיפול בקנדידה על פי רוב אינו קשה או ארוך, אך עם זאת ישנם מצבים שעשויים להקשות על ההחלמה (בעיקר מחלות קשות ברקע), ובתוך כך חשוב לעקוב ביתר תשומת לב אחר הנחיות הרופא, כמו גם לשמור על תזונה נכונה והרגלי חיים נאותים.