ארה"ב – חקיקת פטקא – דיווח ומידע על נכסי אזרחים אמריקאיים
FATCA (Foreign Accounts Tax Compliance Act)
*משרדנו בעל ניסיון מוכח בניהול תיקי "גילוי מרצון" תוך סיום הליכי גילוי מרצון משלב הבקשה ועד ההסכם, המכילים כ-10 שלבים מתחילת ההליך ועד לסיומו
ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן
הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".
מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.
מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.
אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.
הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.
ארה"ב וישראל - הסכם מיסים - מיסוי בינלאומי - בעלי "גרין קארד" ואזרחים.
ממשלת ארה"ב חתמה עם ממשלת ישראל, על הסכם לשיפור אכיפת מס בינלאומית ועל יישום הוראות חקיקת הפטקא – חוקFATCA .
במסגרת המאבק האינטנסיבי של ממשלת ארה"ב במעלימי המיסים בכל העולם, הגביר הממשל האמריקאי בראשות הנשיא אובמה את מאמצי גביית המיסים. הדבר נובע מן הגירעון הגבוה ומן המשבר הפיננסי האופפים את ארה"ב. במסגרת המאמצים הללו, נדרשים כל הבנקים או המוסדות הפיננסיים בישראל ובעולם, לבדוק את זהותם של לקוחותיהם, על מנת לברר אם הינם תושבי ארה"ב. המטרה היא לחייבם בדיווח על חשבון הבנק ועל נכסיהם, לרשות המיסים הישראלית כדי שזו תדווח לרשות המיסים בארה"ב.
הסכם פטקא:
הסכם הפטקא, מסדיר את דרך ההעברה של המידע מרשות המסים הישראלית לרשויות המס של ארה"ב. את המידע ימסרו הגופים הפיננסיים בישראל. בנוסף, ההסדר קובע את הדרך ההפוכה בה יועבר המידע מרשות המס בארה"ב לרשות המיסים בישראל.
החייבים בדיווח בארה"ב:
אזרח אמריקאי, או תושב ארה"ב או בעל חברה ושותפות אשר התאגדו בארה"ב ונכללים בהגדרה של הסכם פטקא.
בישראל מתגוררים רבים העונים להגדרה שלעיל. לפיכך עליהם להתאים את עצמם להסדר שנקבע בין ממשלת ארה"ב לבין ממשלת ישראל.
המידע שיימסר, יכלול פרטים אודות אחזקת החשבונות הפיננסיים במדינת ישראל המוחזקים בידי הבאים: אזרחי ארצות הברית, תושבי ארצות הברית, בעלי "Green Card" או בידי ישות משפטית של אמריקאים קיימת להם בה החזקה מהותית.
מומלץ כי אזרחים המחזיקים באזרחות אמריקאית יבררו מהן חובות הדיווח הנדרשות וזאת על מנת שלא ייחשפו להליכים פליליים.
הדיווח המתחייב מן ההסכם:
ההסכם מאפשר לרשויות המס האמריקאיות לדווח על הכנסות בחשבונות של תושבי ישראל בארה"ב.
על פי ההסכם, המועד הראשון להעברת המידע לארה"ב הוא 30.9.15.
העברת המידע הראשונה, תכלול נתונים לגבי מחזיקי חשבונות אמריקאים ולגבי היתרות בחשבונותיהם לסוף שנת 2014.
כל הבנקים הגדולים בישראל החלו למעשה ביישום חובת הדיווח.
נספח 1 להסכם, כולל הוראות למוסדות הפיננסים באשר לביצוע בדיקות לזיהוי החשבונות החייבים בהעברת מידע.
נספח 2 להסכם, כולל את רשימת הגופים והחשבונות הפטורים מדיווח.
הנספח קובע למעשה כי גופים המנהלים את החיסכון הפנסיוני בישראל לא יהיו חייבים בדיווח על חשבונות החיסכון הפנסיוני שהם מנהלים.
בנוסף, גופים פיננסיים המהווים סיכון נמוך לשימוש למטרות של העלמת מס יהיו פטורים מדיווח כמו, למשל, קרנות השתלמות לשכירים, קופות גמל למטרות מיוחדות (למשל, למחלה או חופשה) או נאמנים על תכניות אופציות לעובדים לפי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה.
חובת דיווח על כל אזרחי ארה"ב:
תושבי ארה"ב שלא יחשפו מידע אודות החשבונות אשר בבעלותם או בחזקתם בישראל עשויים להיות חשופים לקנס של עד 50% משווי החשבונות. בנוסף, הם חשופים לאפשרות של חקירה פלילית וכתב אישום. גם מוסדות פיננסיים עלולים להיענש. מוסדות פיננסיים כגון בנקים, קרנות גידור וקרנות נאמנות, שלא ידווחו כנדרש, עלולים לספוג קנס בשיעור של 30% מהנכסים.
בארה"ב קיימת חובת הדיווח. חובה זו חלה על כל ההכנסות כולל ריביות, אג"ח, מניות ודיבידנדים. אזרחי ארה"ב מחויבים בהגשת דוח על כל הכנסותיהם ונכסיהם אשר נמצאים גם מחוץ לגבולות ארה"ב.
על מנת להימנע מניכוי המס במקור בשיעור 30%, על מוסדות פיננסיים לספק מידע לרשויות המס האמריקאיות בנוגע לחשבונות המוחזקים עבור אזרחים ותושבים אמריקאים. על המידע הנמסר לכלול את השם, הכתובת ומספר הנישום של כל בעל חשבון אמריקאי.
ההסכם קובע ניכוי במקור בסך 30% על הכנסות ממקורות אמריקאים הכוללים: ריבית, דיבידנדים, וסוגים אחרים מסוימים של הכנסה פסיבית מהשקעות המשולמים לכל גוף פיננסי אשר אינו אמריקאי, כולל בנקים, חברות ביטוח, קרנות השקעה וכו'. החל מיום 1 בינואר 2019, התמורה ברוטו ממכירה או מימוש אחר של נכסים המניבים ריבית ודיבידנדים כפופה אף היא לניכוי במקור מכוח ה- FATCA.
המדיניות החדשה מחייבת גם בנקים זרים לדווח לרשות המיסים האמריקאית על חשבונות ועל פיקדונות של אזרחים אמריקאים וכן על חברות זרות שרבים מנהלי מניותיהן, הם אמריקאים. חובה זו נקבעה בהוראות חקיקת הפטקא Act Foreign Account Tax Compliance.
ההסכם נועד לכך על מנת שכל הגופים הפיננסיים ימלאו באופן מוחלט את הכללים בהתאם להסכם ולא יקחו סיכונים עבור לקוחותיהם. המוסדות האלה יעדיפו לנתק מגע עם אותם לקוחות שאינם משתפים פעולה ולא יעבירו את האינפורמציה ומכאן בעלי חשבונות חייבים לדווח כנדרש.
מאחר שגופים פיננסיים כמעט תמיד מחזיקים בנכסים אמריקאים המניבים הכנסה מהשקעות, הם נאלצים לספק את המידע ביחס לבעלי החשבונות האמריקאים שלהם או להסתכן בניכוי מס במקור מכוח ה- FATCAעל הכנסותיהם, בין אם לאותה הכנסה יש קשר ישיר כלשהו לבעלי החשבונות האמריקאים שלהם ובין אם לאו. כתוצאה מכך, רוב המוסדות הפיננסיים, לרבות בישראל, דורשים מבעלי החשבונות שלהם לגלות האם הם אזרחים או תושבים אמריקאים, ובמידה שכן, לספק את המידע הנדרש. אם בעלי החשבונות לא משתפים פעולה, חשבונותיהם עלולים להיסגר.
בסוף חודש ספטמבר 2016 ייכנס לתוקפו הסכם ה-FATCA אשר נחתם בין ישראל לארה"ב הכולל שיתוף מידע בגין נכסים פיננסיים על נכסי אזרחים ותושבים ישראליים ואמריקאים.
ארה"ב חתמה על הסכמי FATCA בין-מדינתיים עם יותר מ-100 מדינות המחייבות העברת המידע הפיננסי מהגופים הפיננסיים לרשויות המס האמריקאיות.
תושבי ישראל בעלי גרין קארד או בעלי אזרחות אמריקאית, שלא יצהירו על החשבונות שהם מנהלים, עשויים להיחקר בחקירה פלילית ובעקבות כך בעונשים המוטלים לפי החוק בארה"ב.
ההסכם הינו הדדי, בין רשות המיסים הישראלית לבין רשויות המס האמריקאיות. ההסכם קובע כי רשויות המס האמריקאיות יעבירו מידע אודות אזרחי ותושבי ישראל בעלי חשבונות בגופים הפיננסיים בארצות הברית. עוד קובע ההסכם כי גופים פיננסיים בישראל ובארצות הברית יחליפו ביניהם דיווחים באופן שוטף ועוקב בגין חשבונות הבנק והמוסדות הפיננסיים הנמצאים במדינות. כך גם בנוגע להעברת מידע מרשויות המס הישראליות בנוגע לחשבונות של אזרחים ותושבים של אמריקה המחזיקים חשבונות במוסדות פיננסיים בישראל.
ההסכם כולל את מחזיקי הגרין קארד. בכל אופן, מי שאינו אזרח ארה"ב אולם הינו בעל חשבונות או רכוש בארה"ב, היחס אליו הוא לא כאל אזרח או תושב של ארה"ב אלא אם הם נוכחים בארה"ב 183 ימים ויותר בשנה. לפי ההסכם הבין מדינתי, ייתכן שמוסד פיננסי אמריקאי יידרש לדווח על בעלי החשבון האלה למס ההכנסה האמריקאי, המחויב לפי ההסכם לגלות את המידע לרשויות המס ישראל.
ישויות חוץ-פיננסיות חייבות להצהיר שהן עומדות בדרישות מסוימות לעסק פעיל או לספק מידע לגבי הבעלים הנהנים הסופיים שלהם שהם בעלי שליטה.
תוצאות וסיכום:
ההסדר הנקבע בין המדינות, מאלץ את הבנקים בכל העולם לחתום על ההסכם עם רשות המס האמריקאית. במידה שלא יעשו כן, הם יהיו כפופים לניכוי מס במקור של 30% מההכנסות של אותו הבנק של ארצות-הברית או ממכירת נכסים ומניות ואגחי"ם בארצות הברית.
ארה"ב חוקרת את הבנקים בעולם ובכללם את הבנקים בישראל. במסגרת החקירות צפוי בנק במערב אירופה לשלם לשלטונות ארה"ב כשני מיליארד דולר וחצי לסגירת הנושא במישור האזרחי.
לפי ההסכם הבין-מדינתי, ישראל יישמה את תקנות ה-FATCA של ארה"ב במערכת המשפטית שלה ולפי החוק הישראלי, היא רשאית להטיל ריביות, קנסות או ניכוי במקור של מסים על כל מוסד פיננסי שלא מציית לחוק זה.
יתר על כן מחודש אוקטובר 2016 יכנס לתוקפו תיקון מס' 14 לחוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000, הקובע כי העלמות מס תיחשבנה במקרים שונים כעבירות מקור לעניין חוק איסור הלבנת הון. מכאן כי מעלים המס ייחשב כ-"מלבין הון" הכולל סנקציות כבדות המוגדרות בחוק הלבנת הון. חוק איסור הלבנת הון מעניק לרשויות המס את הסמכות להחרים ולחלט את רכוש החשוד בהעלמת מס עוד בשלבי החקירה וכאשר עלולות לחלוף שנים ארוכות של הליך פלילי עד להחזרת הרכוש לבעליו. בשל התיקון בחוק איסור הלבנת הון, האריכה רשות המסים את הוראת השעה המאפשרת פתיחה בהליך של גילוי מרצון, עד לתום השנה 2016.
על כל אלה ועוד, תוכלו לשאול, עם יצירת הקשר עמנו למשרדנו, על פי הפרטים:
קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04,
פקס: 8621349- 04, e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net
להרחבה בנושא גילוי מרצון, ראה מאמרי בנושא גילוי מרצון כדלהלן:
1. גילוי מרצון על נכסים והכנסות מחו"ל – ניסיון מוכח.
2. ארצות הברית – מלחמה במעלימי מס.
3. ארה"ב – אכיפת מס בינלאומית ויישום הוראות חקיקת פטקא,
. FATCA (Foreign Accounts Tax Compliance Act)
4. הצהרה על נכסים טופס שמספרו 5329+גילוי מרצון.
5. גילוי מרצון חדש, אודות הכנסות מחו"ל ללא הליך פלילי – ניסיון מוכח.
6. גילוי מרצון בגין מלגות לימודים או מחקר בחו"ל ובישראל.
7. חשבונות בנק בחו"ל – HSBC, UBS – גילוי מרצון.
8. גילוי מרצון, פרס חדש-אנונימיות בהגשת הפנייה ובירור החבות ברשות המסים.
9. התכנית לגילוי מרצון – הנחיה לבנקים מטעם הפיקוח על הבנקים.
10. חילוט נכסים ומזומנים של מעלימי מס בישראל.
11. עבירות מס חמורות יוכרו כעבירות מקור להלבנת הון.
12. מִסְמְכֵי פָּנָמָה – מִקְלָט מֵרְשׁוּת הַמִּסִּים.
14. הַבַּנְקִים בחו"ל מְחַסְּלִים נִכְסֵי יִשְׂרְאֵלִים שֶׁלֹּא שִׁלְּמוּ מַס.
15. בַּנְק UBP הַשְׁוֵויצָרִי, מְחַסֵּל נִכְסֵי יִשְׂרְאֵלִים שֶׁלֹּא שִׁלְּמוּ מַס.
16. הַבַּנְקִים נִפְטָרִים מִלְּקוֹחוֹת מֵחֲשָׁשׁ לַחֲקִירוֹת בארה"ב.
17. צָרְפַת – יִשְׂרָאֵל, גִּלּוּי מֵרָצוֹן, תּוֹשָׁב חוֹזֵר.
18. שְׁוַויְץ, אַרְצוֹת הַבְּרִית – גִּלּוּי מֵרָצוֹן, מִקְלְטֵי מַס.
19. טוֹפֶס 5329 – רְשׁוּת הַמִּסִּים בְּיִשְׂרָאֵל – גִּלּוּי מֵרָצוֹן.
20. פָּנִיקָה בַַּבַּנְקִים בְּיִשְׂרָאֵל וּבַַבַּנְקִים בָּעוֹלָם, גִּלּוּי מֵרָצוֹן.
21. בַַּּנְקָאִים שְׁוֵויצָרִים, עֵדֵי תְּבִיעָה נֶגֶד יִשְׂרְאֵלִים, הֲמוּאְשָׁמִים בְּהַעְלָמַת מַס.
22. חִילוט נְכָסִים וּמְזוּמָנִים שֶׁל מַעְלִימֵי מַס בְּיִשְׂרָאֵל.
23. יִשְׂרְאֵלִים חֲשׁוּדִים בְּהַעְלָמַת מַס בְּבַנְק HSBC.
24. רְשׁוּת הַמִּסִּים קִבְּלָה מִמִּשְׁטֶרֶת צָרְפַת, שְׁמוֹת יִשְׂרְאֵלִים שֶׁהֶחְזִיקוּ כ-10
מִילְיַארְד בְּבַנְק HSBC.
25. הַעְלָמַת מַס – רְשׁוּת הַמִּסִּים לְעֶזְרָָתְךָ לְלֹא פְּלִילִים עַד סוֹף הַשָּׁנָה.
26. רִילוֹקֵֵּיישֵׁן – חַיָּיב אוֹ פָּטוּר מִתַּשְׁלוּם מַס בְּיִשְׂרָאֵל – מִיסּוּי.
27. הָאִחוּד הָאֵירוֹפִּי – שְׁקִיפוּת וּמֵידַע – מִלְחָמָה בְּהַעְלָמַת הַמַּס.
משרדנו עוסק בגילוי מרצון שנים רבות, בליווי ד"ר במשפטים, עורך דין ורואה חשבון, אשר עיסוקו בגילוי מרצון. למשרדנו ניסיון מוכח ובקיאות בגילוי מרצון במדינות: בשוויץ, ארה"ב, בריטניה, גרמניה, צרפת, אוסטרליה, לוקסמבורג, ניגריה וקפריסין.
על כל אלה ועוד, תוכלו לשאול, עם יצירת הקשר עמנו למשרדנו, על פי הפרטים:
קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04,
פקס: 8621349- 04, e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net
הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן בפקולטה למשפטים של אונ' חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי.
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.
במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050
e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net