הסחר של ארה"ב עם שאר העולם ב-2016- דוח מצב
עו"ד גיל נדל, קיריל קפלון
ארה"ב היא ללא ספק אחת המעצמות הכלכליות הבולטות בסחר הבינלאומי. אחד הגופים שתורמים לביסוס מעמדה ככזה הוא נציג הסחר של ארה"ב - U.S. Trade Representative הנמנה על הרשות המבצעת של ארה"ב.
תפקידו של נציג הסחר הוא תיאום ופיתוח הסחר של ארה"ב, והוא עושה זאת בדרך של התווית מדיניות מסחר, פתרון סכסוכים עסקיים ואיתור סכנות פוטנציאליות לאור מדיניות הסחר הננקטת בארה"ב.
אחת לשנה, מפרסם הנציג דו"ח אודות מצב הסחר העדכני של ארה"ב עם מדינות העולם, ותחזית לשנה הקרובה - National Trade Estimate report (NTE). בדו"ח האחרון שפורסם על ידו ממש לאחרונה, נסקרו שווקים פוטנציאליים וחסמי הסחר הקיימים בהם, ביחס לסחר עם ארה"ב.
לדוח קיימת חשיבות רבה גם ליצואנים ישראליים שכן הדוח מצביע על קיומם של חסמי סחר או הסרתם של כאלו, אשר עשויים להשפיע גם על הסחר הישראלי עם אותן מדינות.
הדוח מתייחס למדינות רבות ואנו מצאנו לנכון להדגיש מספר נקודות עיקריות.
הסחר עם סין:
הדו"ח ציין שבשלהי 2015 אותרו בסין תקנות תקשורת מחמירות בתחום הבנקאות. התקנות הדירו בפועל ספקי תקשורות מהעולם ומנעו את כניסתם לשוק הבנקאות הסיני. בעקבות פנייתם הרשמית אל רשויות החקיקה הסיניות, הוקפאו התקנות ובתחילת 2016 פורסמה טיוטה לחוקי ההגבלים העסקיים הסיניים שכללה התייחסות לחברות תקשורת בתחום הבנקאות והפגת החשש לחשיפת סודות מסחריים.
הסחר עם אקוואדור:
נקודה חשובה נוספת שעלתה בדו"ח סקרה את הגידול בתעריפי המכס של אקוודור. במארס 2015, מבלי לדווח לארגון הסחר העולמי, עלו שיעורי המכס בין 5%-45% על 2,800 פריטי מכס המהווים 32% מסך הייבוא למדינה.
הסחר עם הודו:
הודו צוינה לשלילה בעקבות מדיניות מסורבלת בה היא נוקטת בתחום המידע והתקשורת. על פי המדיניות הקיימת, לא די שמוצרים מסוימים יאושרו על ידי מעבדות בינלאומיות מוכרות, אלא שמוצרים אלה נדרשים לקבל את תו התקן של המעבדות ההודיות עצמן. התוספת של הבדיקות וצוואר הבקבוק שנוצר, מתבטא בבזבוז זמן רב ובעלויות בדיקה שמסתכמות לעשרות מיליוני דולרים בשנה.
הסחר עם אינדונזיה:
אינדונזיה וארה"ב השיקו תוכנית משותפת לעידוד הסחר בין שתי המדינות. התוכנית הגיעה כתוצאה משימוע שהתבצע לאינדונזיה בארגון הסחר העולמי. אל השימוע הוזמנה אינדונזיה בעקבות תלונותיה של ארה"ב על הגבלות ברשיונות ייבוא ועיכובם של מוצרי גננות, חיות ומוצרי חיות.
הסחר עם דרום אפריקה:
הדוח מתייחס לדרום אפריקה, בעקבות חקיקה לאומית שהתקבלה, אשר נועדה לעודד את צמיחת המשק האפריקני ולפתוח את השוק להזדמנויות חדשות. הממשלה הסירה חסמי יבוא על מוצרי עופות, בשר לבן ובקר. הערכת נציג הסחר היא שההזדמנות הגלומה בשוק הדרום אפריקני החדש יכולה להגיע ל-160 מיליוני דולרים בשנה.
לקריאת הדוח המלא, אנא לחצו על הקישור הבא:
דוח 2016
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.