שיעור שלישי – מנהל עסקים – תואר MBA – ספנות ונמלים – תקציר
דיבידנד
ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן
הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".
מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.
אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.
חוק החברות, התשנ"ט-1999 קובע בסעיף 1 בהגדרות – "דיבידנד", בזו הלשון:
"דיבידנד" – כל נכס הניתן על ידי החברה לבעל מניה מכוח זכותו כבעל מניה, בין במזומן ובין בכל דרך אחרת, לרבות העברה ללא תמורה שוות ערך ולמעט מניות הטבה;
בהמשך סעיף 1, בהגדרות, מוסברת המילה "חלוקה", בזו הלשון:
"חלוקה" – מתן דיבידנד או התחייבות לתיתו, במישרין או בעקיפין.
המילה דיבידנד (dividendum), פירושה ביוונית – חלוקה. מקור המילה דיבידנד הוא מלטינית ופירושה "מה שיש לחלק". דיבידנד בחברה בע"מ הנו החלק של הרווחים נטו, (מתוך הרווחים הניתנים לחלוקה), הנקראים גם עודפים.
דיבידנד הנו תשלום אשר חברה מעבירה לידי בעלי המניות מתוך הרווחים, באופן יחסי לערך המניות אשר בידי בעלי המניות וזכויותיהם בחברה.
מטרתה העיקרית של חברה היא ליצור רווחים עבור בעליה. כאשר חברה מרוויחה, היא יכולה לשלם חלק מהרווח לבעלי המניות כדיבידנד, ולשמור את היתרה לשימוש החברה לפעולותיה והשקעותיה קצרי הטווח וארוכי הטווח. תשלום דיבידנד מקטין את סכום הכסף הזמין לחברה (לרבות לצורך פירעון התחייבויותיה לנושים), ומעביר לבעלי החברה את פירות השקעתם, להם הם מצפים.
חלוקת הדיבידנד
דיבידנד מחולק בעיקר, מרווחים שנצברו בחברה כעודפים הראויים לחלוקה.
הדיבידנד משולם, לרוב, במזומן. התנאי לחלוקת דיבידנד לפי ס' 302 לחוק החברות, כדלהלן: לחברה עודפים ראויים לחלוקה (מבחן הרווחים). כן, לחברה יכולת לעמוד בכל התחייבויותיה גם לאחר חלוקת הדיבידנד (מבחן יכולת הפירעון). ואולם, יש אפשרות להיתר מאת בית המשפט המוסמך בחלוקת דיבידנד, בחברה העומדת במבחן יכולת הפירעון, על אף שאינה עומדת במבחן הרווח (ס' 303 לחוק החברות).
חלקו או כולו של הרווח הנקי בחברת מניות, מתחלק בין בעלי המניות בצורת דיבידנד, בשיעור יחסי לחלקם בהון המניות. (מניות רגילות, מניות בכורה, מניות מייסדים, מניות נדחות וכו'). בנושא מניות וחלוקתם, ר' הרחבה בהרצאה על מניות.
סוגי הדיבידנד
דיבידנד משולם בדרך כלל במזומנים. עם זאת, ניתן לשלמו בכל נכס, כגון מניות חברת בת, המוחזקות על ידי חברת האם מחלקת הדיבידנד, הללו נקראות דיבידנד בעין. בחברות פרטיות בעיקר, סוג של דיבידנד בעין ישולם בצורה של נכסים מוחשיים כגון מבנים או כל נכסים אשר בבעלותה.
דיבידנד רגיל בדרך כלל יהיה חלק מרווחיה השוטפים של חברה ומאופיין על פי רוב בחברות מבוססות שרווחיותן הוכיחה את עצמה לאורך זמן באופן הולך, חוזר ונמשך. דיבידנד מיוחד, הוא תוצאה של החלטה להעביר רווחים צבורים לבעלי המניות באופן מיוחד לפי צרכיהם, כאשר החברה מחליטה כי אין לה צורך בעודפים אלו לפעילויות או להשקעות. לעתים משמש סוג הדיבידנד המיוחד כאפשרות בידי בעלים חדשים בחברה, אשר נרכשה, הכוללת מזומנים במאזנה, אשר נועד להחזרת הלוואות שקיבלו לצורך רכישת החברה החדשה (סוג של מינוף).
המס על הדיבידנד
יחיד, תושב ישראל, המקבל דיבידנד מחברה ישראלית, חייב במס בשיעור 25%, ובעל מניות מהותי (המחזיק 10% מהון המניות ויותר) חייב במס בשיעור 30%.
הדיבידנד משולם מרווחי החברה לאחר מס החברות.
כך מוטל מס דו-שלבי בישראל על רווחי החברה המחולקים.
בשלב הראשון – החברה משלמת מס חברות בשיעור 25% (2016) על הרווח בשנה שבה נצמח הרווח.
בשלב השני – בעלי המניות משלמים מס דיבידנד (25% או בעל מניות מהותי – 30%), בשנה שבה קיבלו את הדיבידנד.
נטל מס על הדיבידנד הנו רגרסיבי, הקבוע בכל מדרגות ההכנסה, בניגוד למס ההכנסה מעבודה שהינו פרוגרסיבי בישראל ושיעורו משתנה בהתאם לגובה הכנסה.
בנושא מס הכנסה ליחיד/חברה, יינתן בשיעור הסבר אודות מס פירותי ומס הוני.
הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.
במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050
e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net