יוצאים לדרך - איך מתכוננים לתחילת תהליך של ריפוי בעיסוק לילדים ולמה אפשר לצפות מהתהליך?
ריפוי בעיסוק לילדים, הינו תהליך המאפשר הרחבת גבולות היכולת בתנועה, התארגנות, ביצוע משימות ועוד, אצל ילדים (כמו גם אצל מבוגרים). היוזמה לתהליך כזה, עשויה להגיע מצוות טיפולי שמלווה את התינוק או הילד וחש קושי התפתחותי או חושש שכזה עלול להתפתח בחלוף הזמן, או מההורה או המטפל, שחושש שהתפתחותו של הילד אינה תואמת את גילו.
במקרים שבהם נפלה ההחלטה לחפש מסגרת ריפוי ועיסוק עבור הילד, הבחירה על המסגרת וטיב התהליך הינה בחירת ההורים. בחירה מדוקדקת של מרפא בעיסוק או מכון טיפולי המספק תהליכי ריפוי בעיסוק, הינה בחירה משמעותית עבורכם ועבור הילד. בואו ונבדוק ביחד, כיצד מתכוננים לתחילת הרפתקה משותפת ומה יקרה במהלכה
ריפוי בעיסוק לילדים - איך זה מתחיל?
כנראה שהמניע שיגרום להורה להתחיל לחפש מכון לריפוי בעיסוק, יהיה חוות דעת מגורם מקצועי שמתאימה לזו שלו, שהילד מתפתח באיחור. בדרך כלל, מייד לאחר שהתבססה הנחה שכזו, מתחיל חיפוש אחרי המרפא בעיסוק שיתאים לכם ולילד. ההיצע הוא נרחב - ישנם מכונים להתפתחות הילד מטעם קופות החולים, וישנם מכונים פרטיים המציעים הליכי ריפוי בעיסוק שהם לעיתים הוליסטיים יותר.
בדרך כלל, השיחה המקדימה עם המטפל, עוד בטרם נפגשו המטפל והילד, הינה משמעותית לתהליך הסינון ההתחלתי של המטפלים.
אם כן, זה מתחיל מאיסוף מספרי טלפון של מרפאים בעיסוק המתמחים בטיפול בילדים, יצירת קשר ראשוני ושיחה התחלתית של ההורה עם המטפל. אם "יש כימיה" - רצוי להפגיש בין המטפל המיועד לילד ולבדוק כיצד מתנהל המפגש בין שניהם. האם המטפל ניגש בביטחון ובאופן מושכל אל הילד? האם הוא מצליח לרכוש את אמונו?
התשאול הראשוני
במרבית המקרים, ירצה המרפא בעיסוק לברר פרטים אודות הילד טרם תחילת המפגשים הטיפוליים. התשאול הראשוני עשוי לכלול שאלות בנוגע למהלך ההריון, הלידה, שיגרת היום של הילד (למשל, איך הוא מסתדר במסגרת שבה הוא נמצא ומהם הקשיים שצפו שם?) ואבני דרך משמעותיות בהתפתחות שלו (מתי התחיל לזחול, כיצד התחיל לדבר, מהם הרגלי האכילה והשינה שלו, וכולי). מתן מענה מקיף ומדויק לשאלות אלה יתרום ליכולתו של המרפא בעיסוק להתאים את התהליך הטיפולי לאופי הילד ולצרכיו.
מה קורה בחדר הטיפולי בריפוי בעיסוק לילדים?
המרפא בעיסוק המטפל בילדים הינו בדרך כלל אדם בעל יכולת להתחבר לילדים, ידע וניסיון בעבודה עם ילדים. גם החדר הטיפולי הוא בדרך כלל חדר צבעוני, חם ומזמין, משופע במשחקים, צעצועים ואפשרויות להפעלה. זאת, בשל אופי התהליך של ריפוי בעיסוק לילדים, שכולל בדרך כלל שפע של משחקים, אתגרים כיפיים ושימוש בצעצועים בדרכים שונות.
האבחון המקצועי בתחילת התהליך
מרבית המרפאים בעיסוק לילדים יגבשו אבחון בתוך שתיים עד שלוש פגישות, ולאחר האבחון ידעו להתאים לילד סידרה של מפגשים שיאתגרו אותו בדיוק בדרך המתאימה לו. לאחר האבחון, בדרך כלל ישתף המרפא בעיסוק את ההורים במסקנות האבחון שלו.
שיתוף פעולה והמשך ריפוי בבית
תהליך ריפוי בעיסוק לילדים הינו בדרך כלל תהליך לו מוקצות שעה עד שעתיים בשבוע. עם זאת, שיתוף פעולה בין ההורים למטפל, יאפשר להרחיב את זמני הטיפול, לחזק את הקשר בין ההורה לילד, ולזרז את ההישגים בתהליך הריפוי בעיסוק.
מקורות נוספים:
מידע מלא אודות ריפוי בעיסוק לילדים - מרחב אישי
כלים ואביזרים לריפוי בעיסוק לילדים