התייחסות לקבוצת הסיכון של כל אישה
אנשים שונים מקוטלגים בקבוצות סיכון שונות עפ"י החשש שיחלו במחלה מסוימת או יסבלו מתסמונת רפואית כלשהי. גם לגבי נשים בהיריון אנו בהחלט יכולים לזהות את הקטלוג הנ"ל בכל הקשור לקבוצות סיכון הקשורות לעובר. בדיקות שונות שנערכות היום, כמו בדיקת עובר לתסמונת דאון, יכולות להביא מידע מדויק ככל הניתן אודות העובר שנמצא בבטנה של אם מקבוצת סיכון מסוימת.
עולם הרפואה מחלק נשים לשתי קבוצות עיקריות, כשהאחת נמצאת בסיכון גבוה והאחרת בסיכון נמוך. כך נערכות בדיקות סינון שמציגות תמונה לגבי כל יולדת לעתיד. באופן טבעי מי שנמצאת בקבוצת סיכון נמוכה, הרי שהסיכוי שלה ללדת תינוק שסובל מתסמונת דאון למשל, הוא נמוך יותר. אצל נשים ברמת סיכון נמוכה לידה של ילד הסובל מתסמונת דאון היא דבר שיקרה לעתים רחוקות.
בדיקות שונות מוצעות היום בישראל
בהיות מדינת ישראל מדינה מתקדמת ומתוקנת, אנו רואים כיצד כל אישה יכולה לעבור בדיקות נדרשות בעת הריונה. זאת מתוך רצון לאפשר לה ליהנות מלידה תקינה של ולד בריא ומניהול תקין של מערכת רפואה, המתאימה לעולם המודרני ולא לזאת של העולם השלישי. לכן כמובן שגם אותה בדיקת עובר לתסמונת דאון ממתינה לנשים רבות במהלך תקופת ההיריון שלהן.
בין הבדיקות השונות שקיימות היום אנו יכולים למצוא גם את בדיקת השקיפות העורפית ואת סקירת המערכות. כך שאנו מדברים על מהלך רציני בתחום בדיקת עובר לתסמונת דאון המעניק לאישה את המידע הנחוץ לגבי העובר שלה. לעתים מידע זה מוביל גם להחלטה קריטית שלוקחים האישה או בני הזוג לגבי המשך היריון של עובר עם פגמים שונים.
בין בדיקות ממומנות ובין אלה שלא
הרפואה בישראל מתקדמת בצעדים ענקיים כל הזמן, כשלא תמיד מדובר רק בהמצאות וחידושים שהופכים את חיינו לטובים יותר ומאפשרים לרופאים לאתר מחלות או להציע תרופות בצורה הרבה יותר מרשימה. לגבי בדיקות אנו רואים שינויים שלעתים קשורים דווקא לצד הטכני או למימון כל בדיקה, והדבר שונה מאוד ממה שהכרנו בשניים או שלושה העשורים הקודמים.
היום, אם אנו מדברים על בדיקת עובר לתסמונת דאון, הרי שיש בדיקות שגרתיות אותן מכסה הביטוח הרפואי או סל הבריאות, ויש בדיקות חדישות יותר שלעתים על הנבדקת לשלם עליהן מכיסה או שהיא נדרשת להשתתפות עצמית. הדבר יכול להשפיע לעתים על הבחירה בבדיקה מיושנת או בבדיקה חדשנית שיכולה להיות נוחה הרבה יותר.