חפש מאמרים:
שלום אורח
02.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מירון ח. איזקסון, מעבר, ספר שירים בלתי קריא.

מאת: מוטי ריקליןשירה01/12/20152895 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

 

מירון ח. איזקסון, הוא משורר וסופר ישראלי בולט בעשרות השנים האחרונות.

הספר "מעבר". יצא בדפוס, ב 2015. הספר בלתי קריא לחלוטין. עם טקסטים בלתי אפשריים לפענוח, אפילו בקריאה די משקיענית. יש די הרבה קטעים כן קריאים, אבל לא ברור ההקשר לשיר, בנוסף כשהקטע קריא הוא בד"כ אנמי ולא מענין. הספר לא עומד בקריטריון המרכזי, שיצירת אמנות, אמורה לעמוד בו, הוא לא אטרקטיבי. כלאמר לא עומד במבחן הקורא. מבחן האש. בייחוד בתקופה שהציבור מאס בשירה, זה הקריטריון.

שיר בלתי מובן, יכול להיות אטרקטיבי וראוי. למשל הפואמה "ארץ השממה" של ט.ס. אליוט. הפואמה הילכה קסם רב על הקוראים בני זמנו של אליוט.

זה לא המקרה בספר. בואו ננסה לאט לאט להבין למה

קודם כל  שיר:

המועד הקובע/ מירון ח. איזקסון

וכשבקשתיך את המועד הקובע

אמרת, "כשספרתי לאמי,

ובדיוק מעת זאת

יש לחשב נגעיך

ואת השלמים החלשים".

מהזמן ההוא

בו ספרה רעיתי

מה ערוכים להיות חיי,

כמו פסנתרן המדהיר את המוזיקה על גבה.

טרם הספקתי להתחלף.

השיר בלתי מובן, וגם שורות יותר מובנות בו, לא מענינות. גם דברים אחרים שעובדים בשירה, פה לא תופסים.

השוואה לנתן זך. קיים דמיון סגנוני לנתן זך. הטון הדיבורי, החדשני לזמנו, המינימליסטי, האישי, הרגיש, והנוגע ללב של נתן זך, הופך פה לטון חקייני, מינימליסטי, אנמי, כאילו רגיש. מורגשת פה התנשאות. נתן זך מוזיקלי, מירון לא. זו פרוזה לא טובה.

שיר של נתן זך.

כשצלצלת רעד קולך/ נתן זך

--------------------------------------

כשצלצלת רעד קולך
ואני ידעתי שאני אבל בגללך

ולא היה לי צורך לשמוע את דברך
כי כשצלצלת רעד קולך

ואני ידעתי שאני אבל בגללי
ולא היה לך צורך לשמוע את קולי

כי כשצלצלת רעד קולך
ואני ידעתי שאת כבר אינך

שורות חזקות. חלק מסוים מהשירה לתולדותיה, מקבל את כוחו משורות חזקות. שורה חזקה יכולה להציל שיר. ומספר שורות כאלה, ספר, ומשורר. כמובן יש גבול. בשיר של מירון יש שורה בולטת, " כמו פסנתרן המדהיר את המוזיקה על גבה". בקריאה ראשונה השורה נתפסת ככמעט מגוחכת. אולם כשמבחינים בדמיון לשורה הידועה של שלמה ארצי: " חתולים מחשבים את קיצם לאחור". השורה של איזקסון מעלה חיוך, ואפילו טיפה מקסימה.

זה לא מספיק כדי להחזיק את השיר, ובטח לא את כל הספר. בואו ונסתכל קצת על שורות מפורסמות מתולדות השירה, ונראה שהם חזקות פי מליון.

השיר שנחשב בזמנו לשיר האנגלי החזק במאה ה 19, (שזו מאה חזקה במיוחד), הוא השיר של "וויליאם וורדסוורת,. מנזר טינטרן". מהשירים המכוננים באמת של השירה הרומנטית. שיר נהדר. השיר ראוי מכל בחינה, אבל אולי קצת קשה. אחד הדברים שעוזרים לשיר, זה שהוא מכיל את השורות אולי המפורסמות בשירת העולם. קצת רקע. וויליאם מטייל באזור המנזר, בסביבת נהר הוואי. הוא נזכר בביקורו הקודם בנהר, לפני מספר שנים. הוא מטייל בחברת אחותו, מקווה שתתמלא חוויה שתלווה אותה לנצח, ותחזק אותה, כמו שקרה לו אחרי הטיול הקודם.

Therefore am I still
A lover of the meadows and the woods,
And mountains; and of all that we behold
 From this green earth;
.
.
.
 
Therefore let the moon
Shine on thee in thy solitary walk;
 
 

עוד שורה מפורסמת משיר אחר של וורדסוורת':

The Child is father of the Man;

לא רק שהשורה יפה. היא מייצגת את מחשבתו המהפכנית של וורדסוורת' על חשיבותו של הילד, חשיבותה של הילדות בכלל, וכמעצבת האדם הבוגר. פרויד ללא ספק הושפע משורה זו.

אולי נסיים חלק זה בשורה עברית חזקה, דווקא מתוך מה שניחשב כפזמון. "החיוך שלך מרוח על כל העיר". מתוך "ככלות הקול והתמונה", של יענקלה רוטבליט. הטקסט של השיר, והכותרת, לא משהו, אבל השורה שציטטתי מופלאה. הקנתה לשיר את פרסומו, ולדעתי היוותה גורם לא קטן בזכיה של רוני דלומי בכוכב נולד.

מירון איזקסון, וזלדה. ספר השירים הוא לא ספר שירה דתית מובהק. אבל אפשר לזהות בו ניחוח של יהדות. למשל רמיזה בשיר אחר, למשפט שלמה. השימוש באלוזייות לתנ"ך, לא נפוץ בימינו. אין כל רע בשירה דתית, להיפך.   בואו ניזכר בשיר נפלא של המשוררת הגדולה זלדה. גם שיר זה הוא לא בעיקרו דתי, אבל הרמיזה: "וכתתו", והשיר כולו, מקסימים.

כל שושנה/זלדה

כל שושנה היא אי
של השלום המובטח,
השלום הנצחי.

בכל שושנה מתגוררת
צפור ספירית
ששמה "וכתתו".

ונדמה
כה קרוב
אור השושנה,
כה קרוב
ניחוחה,
כה קרוב
שקט העלים,
כה קרוב
אותו אי -
קח סירה
וחצה את ים האש.

מירון ושירת המגדרים. במאמרים אחרים שלי, תקפתי את שירת המגדרים, והשגיה בשירה העברית. קשה לקרוא לשירה דתית, או שירה מעט דתית, שירה מגדרית. אבל בכל מקרה קורא דתי, גם אם יקנה את הספר, יגיב אליו בפיהוק. קשה לראות את הספר הזה, כגורם בעל חשיבות כלשהי, במגזר הדתי.

מירון והקורא. הספר לא עומד במבחן הקורא, ייתכן שימכר במספר לא קטן של עותקים. בגלל שמירון די ידוע. ייתכן שמספר מסוים של מתענינים בשירה בקרב המגזר הדתי, או מתענינים בשירה בכלל, ייקנו את הספר, אבל הם יקראו רק חלק קטן מהשירים, ויינטשו.

מה הבעיה באמת. ברגע שיוצא ספר מודפס, אין את מבחן הקורא. הציבור לא קונה ספרי שירה מודפסים. זה כמו חנות מכולת שלא נבחנת לפי הרווחים. כמובן יכול להיות שעשו על הספר קצת כסף, אבל זה רק בגלל שמו של מירון. אני מבטיח לכם שהקוראים, יצאו בהרגשה שקנו גבינה מקולקלת. יש לעבור רק לספרות אינטרנט, שם יש סיכוי להעמיד את ספרי השירה במבחן הקורא. למשל למכור במחיר מאוד זול, הרבה עותקים.

לסיכום. הספר לא קריא ולא אטרקטיבי. יש להפסיק עם ספרי שירה מודפסים,. רק ספרי שירה אונליין, ולא בחינם. הקץ לשירת הדפוס.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מוטי ריקלין

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מוטי ריקלין

מאת: מוטי ריקליןשירה31/10/172572 צפיות
לא לקנות את הספר. ספר אנמי, לא מעניין, לא מרגש, לא יפה. הספר כן יקלט אצל הקורא, כמתנשא ונפוח. חובבי שירה מובהקים ביותר, אולי ירצו להוסיף את הספר לספריה. לכאורה ספר לכולם, בעצם ספר למביני עניין.

מאת: מוטי ריקליןספרות05/06/175329 צפיות
הספר "חיים אחד" של לאור מתיש. שירים שהיו בזמנם פרובוקטיבים בוטים מושכי עין וחשובים, הפכו לספר משמים שרוב השירים בו מעלים תחושה של אי נעימות אצל הקורא.

מאת: מוטי ריקליןספרות20/01/175852 צפיות
40 שנה עם ישראל מפגין סלידה מהשירה הנכתבת. 40 שנה. רק לועגים, לא קונים את הספרים. כששיר של משורר נחשב מובלט למשל בטלוויזיה, מקשיבים בעיון, ולא אוהבים. שירים של כוכב חדש מפורסמים בדף הראשון של יינט, מליון קוראים, 2 תגובות.

מאת: מוטי ריקליןספרות09/09/166155 צפיות
רועי חסן משורר חשוב אבל לא טוב. רועי חסן בוודאי משורר חשוב. כוח בולט בקבוצת המשוררים הדומיננטית, ערס פואטיקה. כותב שירים חשובים שמייצגים מקבילות בין חייו האישים, לאג'נדות שונות. בעיקר האג'נדה של בני עדות המזרח, המקופחים. וגם אג'נדה של שמאל פוליטי. השירים שלו לא אטרקטיבים. הם לא קשים לקריאה, אבל גם לא מעניינים במיוחד. אולי רק למתעניינים באמת, באג'נדות השונות. השירים לא יפים לא מוסיקלים לא נוצצים לא כלום. ולכן סתם קורא, ישתעמם.

מאת: מוטי ריקליןספרות26/08/166215 צפיות
בימינו. קורא ממוצע של טקסט עברי, כולל שירה, לא חש כמעט את ההטעמה כשהמילה היא מוטעמת מלרע. כשהמילה היא מוטעמת מלעיל, הקורא כן חש את ההטעמה. למשל במילה: "אגם" המוטעמת מלרע, ההטעמה היא בהברה: "גם". אבל הקורא צריך להתאמץ כדי לחוש את זה. לעומת זו במילה: "חושבת", הקורא חש את ההטמה בהברה: "ש

מאת: מוטי ריקליןמחשבים וטכנולגיה - כללי04/06/161631 צפיות
כשמסתכלים על תעשיית הרובוטיקה העולמית בעשרות השנים האחרונות דבר אחד בולט במיוחד; דבר אחד מעכב את התעשייה, וזה שאין רצף. לא ברור איך רובוט לכיסוח דשא יהפוך לרובוט במובן של אסימוב.

מאת: מוטי ריקליןשירה14/05/163227 צפיות
עונש חכם. אלמוג בהר. הוא סופר צעיר יחסית שסיפורו "אנא מן אל-יהוד", זכה להצלחה. הרעיון המרכזי בסיפור, מבריק. אלמוג גם כותב שירה. ונחשב לאחד המשוררים המזרחיים המבטיחים. האמנם? ב 2016 יצא ספר השירים. הספר מכיל בתוכו הרבה דברים טובים. באמת הישג. חוץ מבחינה אחת. לא לקנות. הספר לא דקיק, כבד מאוד, רציני, ולפעמים חמור סבר. נדרש מאמץ גדול של ריכוז כדי לצלוח אותו. ברובו המוחלט הספר משעמם ומתיש. במאמר אפרט ואדגים טענות אלו.

מאמרים נוספים בנושא שירה

מאת: עידן אברהמישירה06/06/183817 צפיות
עדי אברהמי ?! משהו שמע מכיר ?! רב האנשים לא שמעו אבל ממש עכשיו מתחת לאף של כולם מתבשלת לנו בתוך סיר בבשול איטי יצירת אומנות אחת גדולה תרתי משמע!? מרבית הזמרים כיום הם זמרים שיש להם קול יפה ואוהבים לשיר מהסיבה הפשוטה שהם פשוט מתים על הפידבק החיובי של הסיסבה שסובבת אותם, כלומר הם פשוט כל כך מסופקים מכך שהסובבים אותם מפרגנים להם באיזה קול יפה ומיוחד שזה בדיוק אחד הדברים שגורמים להם להמשיך לדרוש את המיקרופון ליד

מאת: מוטי ריקליןשירה31/10/172572 צפיות
לא לקנות את הספר. ספר אנמי, לא מעניין, לא מרגש, לא יפה. הספר כן יקלט אצל הקורא, כמתנשא ונפוח. חובבי שירה מובהקים ביותר, אולי ירצו להוסיף את הספר לספריה. לכאורה ספר לכולם, בעצם ספר למביני עניין.

מאת: הילה קומםשירה15/07/179400 צפיות
המאסטרקאלס הבינלאומי לשירה אומנותית ע"ש ז'מבוקי יתקיים זו הפעם השלישית בירושלים. את המאסטרקלאס יזם יוסף זמבוקי, מוזיקאי ואיש עסקים, שניצל בשואה בזכות המוזיקה (פרטים בהמשך). במטרה להעניק הכשרה אמנותית מעולה לזמרים צעירים, תוך מתן דגש על זמרים מוכשרים מהפריפריה. כמו גם שיתוף ניצולי שואה כאורחים בקונצרטים. בין המורים שיישתתפו השנה ב IMVAJ בכירת מורות גרמניה, פרופ' קלאודיה אדר מאקדמיית בארוק ווקאל שבאוניברסיטת מיינץ, פרופ' תמר רחום ראש המחלקה הווקאלית באקדמיית בוכמן-מהטה, מנהלת בית האופרה המלכותי לשעבר של סרביה, ילנה ולאכוביץ, המנצח הישראלי הפעיל באירופה עדי בר והמנצח הישראלי יונתן שפנדורף. כמו כן תערך כתת אמן מיוחדת עם נעמי פולני. כמו כן שותפים בהפקות הפסנתרן ברק טל, כנר, מנצח והמנהל המוזיקלי של אנסמבל סולני ת"א והסופראן הישראלית -בינלאומית גב' רונה ישראל קולת, המנהלת האמנותית של המיזם.

מאת: מוטי ריקליןשירה14/05/163227 צפיות
עונש חכם. אלמוג בהר. הוא סופר צעיר יחסית שסיפורו "אנא מן אל-יהוד", זכה להצלחה. הרעיון המרכזי בסיפור, מבריק. אלמוג גם כותב שירה. ונחשב לאחד המשוררים המזרחיים המבטיחים. האמנם? ב 2016 יצא ספר השירים. הספר מכיל בתוכו הרבה דברים טובים. באמת הישג. חוץ מבחינה אחת. לא לקנות. הספר לא דקיק, כבד מאוד, רציני, ולפעמים חמור סבר. נדרש מאמץ גדול של ריכוז כדי לצלוח אותו. ברובו המוחלט הספר משעמם ומתיש. במאמר אפרט ואדגים טענות אלו.

מאת: מוטי ריקליןשירה11/02/163785 צפיות
פואטרי סלאם, זו תחרות שירה בה משוררים מקריאים יצירה בסגנון הנקרא ספוקן וורד. ספוקן וורד. הוא סוג של הקראת שירה המבוצעת בד"כ בדגש על קצב, חריזה, משחקי מילים, וכדומה. אדגים מספר רב של שירים, גם מישראל, וגם מהעולם. אנתח אותם, בצורה שמראה, שפואטרי סלאם באנגלית ( ארה"ב...). שירה אדירה. פואטרי סלאם ישראל, לא שירה.

מאת: מוטי ריקליןשירה22/10/152686 צפיות
אלמוג בהר. הוא סופר צעיר יחסית שסיפורו "אנא מן אל-יהוד", זכה להצלחה. הרעיון המרכזי בסיפור, מבריק. אלמוג גם כותב שירה. ונחשב לאחד המשוררים המזרחיים המבטיחים. האמנם? נסקור גם את הקשר למשורר מאיר ויזלטיר, בו נדון גם באופן כללי.

מאת: רוני הכהןשירה08/09/152345 צפיות
הרבה חברות מוצאות לנכון ללכד את כל החברים בארגון לערב מיוחד של שירה שמגבשת את כל העובדים שמתקבצים יחד אל ערב יוצא דופן בו יוצאים מן השגרה עם הרבה שירים שכולם מכירים ואוהבים לשיר, רק שהפעם מדובר בשירה בקבוצה, דבר שיכול לעורר אדרנלין ושמחה רבה בערב נטול עבודה ומלא בשירה משותפת.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica