5329(1ח) דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל
ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן
הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".
אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
טופס 5329 הינו דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל. הטופס החדש שסימנו 5329(1ח) [הדגש הינו על ה-(1ח)], נועד לאזרחים אשר לא דווחו ולא הצהירו על מקורות ההכנסה שלהם בפעם הקודמת.
בנוסף צוין בטופס, באדום, כדלקמן:
אי היענות לדרישה זו עלולה לגרום לנקיטת הליכים הקבועים בפקודת מס הכנסה.
קבלת טופס 5329 אינה יד הגורל אלא יד מכוונת של המחשב של רשות המיסים, אשר מצא את האזרחים המתאימים העונים לתנאי המדגם שהוכנסו למחשב. הסיבות לכך עשויות להיות:
· אם הנך שכיר אשר אינו מגיש דו"ח שנתי למס הכנסה, אך רשות המיסים מצאה נתונים המאפשרים לה להבין כי יש ברשותך הכנסות נוספות שלא דווחו או שלא דווחו כיאות.
· אם הנך האזרח המתאים למדגם, לדעת רשות המיסים.
מניסיוני, הבקשות שנשלחות בדרך כלל אינן מדגמיות. להשערתי, הסיבות לקבלת טופס זה הן:
1. אם יש בבעלותך יותר מדירת מגורים אחת ואתה חייב מס בגין הכנסות משכר דירה מעל התקרה (תקרת הפטור עמדה על סך 4,980 ₪ בשנת 2013, בשנת 2014 התקרה הינה 5,080 ₪).
2. אם שהית בחו"ל מעל 90 יום בשנים האחרונות וניהלת עסקים נוספים בחו"ל החייבים במס הפרסונלי.
3. אם אתה יוצא וחוזר מחו"ל באופן רצוף ולעתים תכופות, ובדרך כלל לתקופה קצרה.
4. לא נתקלתי בכך, אך יש הטוענים כי הטופס נשלח גם כשמתבצעות בחשבון הבנק פעולות המוגדרות "חריגות".
5. אם הכנסותיך המדווחות (בעיקר כשכיר) מאוד נמוכות ואתה בעל נכסים שערכם גבוה.
6. אם הנך שכיר בעל הכנסה ממוצעת ורכשת כלי רכב או דירת יוקרה או מספר דירות להשקעה.
7. אם הנך משמש כדירקטור בחברה ולא הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה.
אזרח המקבל את ההצהרה חייב למלא את הבקשה תוך 30 יום. בקשה זו מגובה בחוק. על כן, לא מומלץ להתעלם ממנה ויש להחזיר את טופס הצהרת הנכסים, עם דווח. אי הגשת טופס ההצהרה על נכסים מהווה עבירה פלילית (ר' חלק י"א-עונשין, סעיף 216 לפקודת מס הכנסה).
על האזרח למלא את טופס 5329 באופן מלא. מומלץ לפנות לעורך דין (על מנת ליהנות מחיסיון עו"ד-לקוח) מומחה ובעל ניסיון מוכח בתחום המיסים ובעיקר בקיא בנושא "הגילוי מרצון" (וכן באמנוׂת למניעת כפל מס - לקבלת זיכויים ממס זר ששולם בחו"ל). עורך הדין יבדוק האם כדאי לפעול תחת ההליך של "גילוי מרצון", על מנת להימנע מהליכים פליליים וזאת על פי הנתונים המדווחים.
רשות המסים הגבירה לאחרונה את מאמציה לחשוף רכוש וכספים לא מדווחים המוחזקים על ידי ישראלים מחוץ לישראל. בכוונתה של רשות המיסים (כך ציין ראש רשות המיסים עו"ד-רו"ח משה אשר), לנקוט פעולות מגוונות ונוספות בעניין זה בעתיד הקרוב. כחלק מן המאמץ וכדי לעודד ישראלים לדווח על הכנסות אלה, פרסמה רשות המסים עוד בשנת 2005 נוהל "גילוי מרצון", המאפשר לאזרחים ישראליים לדווח על הכנסות ונכסים בארץ ובעולם. בתמורה, מתחייבת רשות המסים כי בתנאים מסוימים, לא יינקטו הליכים פליליים (ר' מאמרי באתר זה).
העבירות המטופלות במסגרת הנוהל "גילוי מרצון" הינן:
· השמטת הכנסות או נכסים מן הדו"חות.
· אי הצהרה על רווחי הון מכספים בחו"ל (אף כספי ירושה אשר נוהלו בבנקים בחו"ל).
· ניהול ספרים כוזבים.
· התחמקות ממס מעסקים.
· עסקאות בארץ ובחו"ל.
· עבירות הקשורות ביבוא ויצוא.
הנכסים האמורים לעיל בדרך כלל מניבים לאזרחים הכנסות שונות החייבות במס, כגון הכנסות משכ"ד, מריבית, מרווחי הון הנובעים מעסקאות בניירות ערך ועוד. על האזרח לרשום את הנכסים ואת ההכנסות במסגרת ההצהרה בדבר מקורות ההכנסה. הצהרה הבאה בעיתוי מאוחר, עלולה לגרור אישום פלילי. זאת, בשל העלמת הכנסה משנים קודמות ובמידה ואותם נכסים הניבו הכנסות בשנים עברו ולא דווחו לרשויות המס. כאמור, דיווח כוזב תוך השמטת מקורות הכנסה כלשהם, מסכן את האזרח העומד מול רשויות המס.
הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050
e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net