הומוס (בעברית- רקבובית) הינו חומר אורגני צפוף בעל צבע כהה, שנוצר בקרקע כאשר חומרים שמקורם מהצומח או מהחי נרקבים. תולעי-אדמה לעיתים קרובות עוזרות לערבוב הומוס עם מינרלים מהקרקע.
נפרט את תהליך היווצרותו של ההומוס לצורך המחשה. כאשר עלים נושרים, וכאשר זרדים, ענפים קטנים או מינרלים אחרים נופלים לקרקע- הם כולם נערמים. חומר זה נקרא פסולת עלים. כאשר בעלי חיים מתים, השיירים שלהם נוספים לפסולת זו. לאורך זמן, כל חומרי הפסולת הנ"ל מתחילים להירקב ולהתפרק. בסופו של דבר הם מתפרקים ליסודות הכימיים הבסיסיים ביותר שלהם. החומר הסופי בפירוק הוא מה שנקרא הומוס.
התהליך שפירטנו לעיל הינו התהליך הטבעי בו נוצר הומוס. בנוסף לתהליך טבעי זה, ניתן גם ליצור הומוס בתהליך מלאכותי שנקרא יצירת קמפוסט (באנגלית- composting). בתהליך זה בני אדם יוצרים את התערובת באופן יזום. לצורך יצירת קומפוסט יש לאסוף חומרים אורגניים הנמצאים בתהליכי ריקבון (למשל מזון ושאריות צמחים מהגינה) ולהוסיפם לקרקע.
רבים מהחומרים הכימיים המרכיבים הומוס הינם חומרי הזנה חשובים לקרקע ולאורגניזמים התלויים בקרקע בחייהם (כמו למשל צמחים ומיקרואורגניזמים החיים בקרקע). אחד החומרים הכימיים החשובים ביותר הקיימים בהומוס הוא חנקן. החנקן הינו רכיב מפתח בהזנה של רוב הצמחים. למעשה, תוצרים רבים בחקלאות תלויים בחנקן וברכיבי הזנה נוספים הקיימים בהומוס.
הומוס הינו בעל חשיבות רבה לקרקע, ומקנה לה מספר יתרונות. כאשר יש הומוס בקרקע, היא תתפורר. כתוצאה מכך מים ואוויר ינועו בקלות מבעד לחלקי הקרקע המרווחים, וחמצן יוכל להגיע לשורשי הצמחים. יש מומחים המאמינים כי הומוס הופך את הקרקע לפורייה יותר. אחרים אומרים כי הומוס עוזר למנוע מחלות בגידולים חקלאיים ובצמחים. הומוס אף מתואר לעיתים קרובות כמקור החיים של האדמה.
לאור סגולותיו הרבות, הומוס תולעים אדומות משמש כתוסף להעשרת אדמה בעלת איכות חומר אורגני ירודה, שפוריותה נמוכה והיא בעלת מבנה או הרכב חסר. יש לו שימוש חשוב בחקלאות, אך ניתן להשתמש בו גם להעשרת אדמה בעציצים- בחממה או בחוץ, לגידול דשא, בערוגות גן ולתערובות שתילה של ירקות או פרחים.