בשנים האחרונות הופך מקצוע התכשיטנות למקצוע מבוקש מאוד ובכל שנה מסיימים עשרות סטודנטים לימודי צורפות ועיצוב תכשיטים. מכללות כמו שנקר ובצלאל פתחו מחלקות לעיצוב תכשיטים והתקווה היאלהוציא לשוק בוגרים איכותיים ואף לשחזר את הצלחתם של מעצבים ישראלים מתחום האופנה גם בתחום התכשיטנות. תחום העיצוב בין אם מדובר בעיצוב מוצר או עיצוב נעליים דורש דמיון, חזון ותשוקה לגעת באנשים דרך העיצוב. אך בניגוד לעיצוב אופנה אשר ביכולתו של הסטודנט\יתהממוצע לרכוש את חומרי גלם בסיסיים כמו בדים, מעצב התכשיטים המתחיל עלול למצוא עצמו בבעיה.
עלויות החומרים וכן הציוד והטכנולוגיה הנדרשת הינם יקרים מאוד, בעיקר כאשר אנו מדברים על תכשיטי יוקרה המורכבים מזהב יהלומים או אבני חן. כמובן שבמסגרת לימודי התכשיטנות ינצלו התלמידים את המשאבים העומדים לרשותם במסגרת מסלול הלימודים, וסביר להניח כי שכר הלימוד מגלם בתוכו את עלות החומרים ושימוש בציוד היקר.
הליך ייצור תכשיטים דורש תחילה את תכנון המודל שלו, ממש כמו שאדריכל משרטט בית כך יושב לו מעצב התכשיטים ומתחיל להעביר את חזונו ודמיונו לדף הנייר. הוא יצר שרבוט ראשוני של הקווים של המודל אשר מהווים סקיצה ראשונית של התכשיט. עד כאן הכל טוב ואין צורך בהוצאה כספית או שימוש בטכנולוגיה מתקדמת על מנת לייצר את המודל. אותה סקיצה עוברת להילוך גבוה יותר ונבנית בתכונה גראפית לייצרת מודלינג של טכשיטים. התוכנה נקראית "ריינו" ובעזרתה יורדים לרזולוציות של מידות, משקלים, גבהים, הכנת מגרעות לשיבוץ אבנים,ועוד. ממש יוצרים מודל גראפי לתכשיט אותו רוצים לייצר.
התוכנה דורשת ידע ונסיון. בימים עברו הכנת מודל לתכשיט הייתה מלאכה מורכבת בפני עצמה, המודל היה עבודת יד מעץ או ברזל אשר אליו יצקו ישירות את הזהב או הכסף ולאחר מכן עיבדו וליטשו אותו לתכשיט. אך כיום תוכנת הריינו – ממש כמו מדפסות תלת מיימד - מתגרמת את המודל הגראפי הממוחשב של התכשיט לגוף סיליקוני אליו מכונה מיוחדת מזריקה שעווה חמה ונזולית. כאשר השעווה מתקררת משחררים מודל מוחשי ראשון של התכשיט. מודל השעווה מוכנס למאין צנטרפוגה אשר זורדת על מודל השעווה גבס עדין מאוד אשר עוטף באחידות את המודל מכל צדדיו. כאשר המודל יוצא מן הצנטרפוגה הוא מוכנס לתנור בכדי להמיס את השעווה ולהשאר רק עם המודל מהגבס. השלב הבא הוא התכת הזהב על הגבס וכך מתקבל תכשיט גולמי. לאחר שמשחררים את הזהב מהגבס עובר התכשיט לשלביו הסופיים של מספר ליטושים וגימורים, שיבוצים ועוד.
בארץ מספר מצומצם של מפעלים לייצור תכשיטים אשר רובם פועלים בענף מזה כמה עשורים, אך ברשותם הידע ונסיון רב בענף. כמובן שהם מייצרים עם חומרי הגלם הטובים ביותר ועושים שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר אשר מאפשרות להם לייצר כמות סיטונאית ואיכותית של תכשיטי זהב ויהלומים. אך מאמר זה לא בא לרפות את ידיהם של מעצבים צעירים, להפך, הדמיון והחזון כבר שם כל שעליכם לעשות הוא למצוא את ייצרן התכשיטים הנכון שיוכל לתרום לכם מנסיונו ואף לייצר עבורכם את עיצוביכם.
לסיכום, אם תחום התכשיטנות ועיצוב תכשיטים בוער בעצמותיכם אל תוותרו על החלום ונסו תחילה לייצר תכשיטים אשר עלותם הראשונית אינה גבוה, כך תייצרו לכם תיק עבודות קטן ואפילו עסק עתידי. אז שיהיה בהצלחה.