משלב האיתור ועד נקיטת הפעולה
תקופת התפתחותו של העובר בבטן אמו יכולה לעבור בצורה תקינה לחלוטין, אך לעתים יש גם בעיות שונות שמצריכות את התייחסותם של הרופאים המטפלים. בעולם המודרני כיום אנו רואים כיצד בעיות כרומוזומליות בעובר ניתנות לגילוי בבדיקות שונות, ומכאן למרבה הצער לא תמיד מצבו של העובר תקין או שמצבו הבריאותי שפיר לגמרי.
הטכנולוגיה של ימינו מאפשרת את מציאתן של בעיות שונות מהן סובל עובר מסוים. בעיות, מומים וקשיים עלולים להביא את האם לידי מצב בו היא צריכה להחליט כיצד היא ממשיכה לנהל את ההיריון. במקרים מסוימים כמו זיהוי של תסמונת דאון, עלולה האם להבין שהעובר אינו בריא לחלוטין, ועליה להתמודד עם כך.
הקשר לגילה של האישה
סיבות שונות עלולות לגרום לבעיות בעובר. לאחר מחקרים וניסיונות לגלות מדוע קורות בעיות כרומוזומליות בעובר הצליחו לגלות חוקרים ואנשי רפואה ממקומות שונים בעולם, כיצד משפיע גיל האישה על מצבו של העובר. במיוחד בעולם המודרני של היום, בו נשים רבות יותר נכנסות להיריון בגילאים מאוחרים בהשוואה לעבר, הרי שיש להתייחס לנקודה זו בכובד ראש רב.
כך מבינות היום נשים רבות שככל שגילן בוגר יותר, כך גם עולה הסיכון ללדת ולד שסובל ממום כרומוזומלי כלשהו. לגבי בעיות כרומוזומליות בעובר, הרי שהנתונים מדברים על סיכון גדול יותר ללדת ילד שסובל מתסמונת דאון. בישראל אנו רואים כיצד נשים מעל גיל 35 מקבלות המלצה לבצע בדיקות רלוונטיות כדי לעמוד במדויק על מצבו של העובר ולדעת אם הוא סובל מבעיה מעין זו.
ההיתכנות לבעיות עקב סיבות גנטיות
לא רק הגיל הוא זה שיוצר השפעה מסוימת על מצב העובר. נראה כי כולנו כבר יודעים עד כמה בעיות רפואיות גנטיות הן כאלה שמטרידות לא מעט אנשים כבר שנים רבות.
כך, בעיות כרומוזומליות בעובר הן לעתים תוצאה של מחלה גנטית אותה נושא אחד ההורים, והדבר מראה עד כמה לא רק האם, שנושאת את עוברה, היא זו שיכולה להשפיע על מצבו בצורה כלשהי.
הסיכויים לשאת מחלות גנטיות והשפעתן שונים בהתאם למצבים שמאפיינים כל אישה או זוג. לכן מעבר לבדיקה רגילה בה בוחנים את המבנה הכרומוזומלי הכללי של העובר ואת מספר הכרומוזומים, צריך לעבור גם בדיקה הקשורה לגן מסוים או למספר גנים שנחשבים מועדים לליקוי. כך מנסה הרפואה להציג תמונה מדויקת לאחר זיהוי של עוד סיבות אישיות שיכולות להשפיע על מצב העובר.