אין ספק שניסיון בכל תחום מאפשר התמקצעות ותוצר איכותי. אבל בחיינו, כל עשייה מתחילה בניסוי ובטעייה באופן טבעי. בכדי להקל עליכם, קהל חובבי הריתוך, הכנו עבורכם מספר טיפים שיסייעו בתחילת דרככם הבטוחה.
ריתוך בטוח
אין לזלזל בהוראות הבטיחות בעת ריתוך, גם אם הוא חובבני! היעזרו במשקפי מגן ובמסכת ריתוך בעת העבודה, אפילו אם מדובר בריתוך של "שתי דקות" בלבד. ובאותו הנושא - עשו שימוש בבגדים ארוכים המכסים כל פיסת גוף החשובה עבורכם. לסיום לבשו כפפות ריתוך שמכסות את השרוול. הימנעו מריתוך בסביבה רטובה וגם על יד חומר דליק.
בחרו רתכת נוחה ויעילה
דעו את ההבדלים בין רתכת אלקטרונית לבין רתכת רגילה. רתכת רגילה בעלת זרם חלופי, עלותה נמוכה יותר והיא נחשבת פחות נוחה לעבודה, אם כי יכולה בהחלט להתאים לחובבנים. הרתכת האלקטרונית פועלת על כרטיס אלקטרוני ולא על שנאי, בעלת דימר (במקום כתפור האמפרז'), אינה מתחממת בקצב מהיר ובעלת חיישנים המאפשרים עבודה נוחה ומהירה.
הגדירו את פעולת הריתוך ולפיה השתמשו בכלים המתאימים. זכרו שעובי האלקטרודה חייב להיות מותאם לעובי המתכות שאותם אתם מעוניינים לרתך. וכמובן, מתח הרתכת חייב להיות מותאם לעובי של האלקטרודה.
ריתוך יעיל בקצב אחיד
במהלך פעולת הריתוך המשיכו הלאה ואל תחזרו לאחור. מומלץ שקצב הריתוך יהיה אחיד, ובכדי לבחון את התוצאות מומלץ לעצור כל 3 ס"מ אך לא להרבה זמן אלא למבט מהיר לוודא שהכל תקין ולהמשיך. ריתוך מומלץ הוא ריתוך שיוצר שמינייה בקו הריתוך שאותו קבעתם לעצמכם.
טיפול בשאלקה - שארית הריתוך
אם השלאקה אינה יורדת בקלות, היעזרו בפשיט שלקה, ובכל מקרה הסירו אותה לאחר התקררות האזור, אלא אם נוצר מצב המצריך ניקוי במהלך ביצוע הריתוך (מומלץ לצבוע את אזור הריתוך בצבע יסוד או בחומר שמגן מפני חלודה).
ולסיום טיפי הריתוך:
-
את הניצוץ לתחילת פעולת הריתוך ניתן לייצר באמצעות שפשושה של האלקטרודה על גבי משטח העבודה.
-
חשוב לשמור על מגע תמידי בין האלקטרודה לבין שתי המתכות כדי לאפשר ריתוך לאורך כל התהליך.
-
אם נוצר חור גדול במהלך הריתוך, ייתכן שאתם עושים שימוש בטמפרטורת רתכת גבוהה מדי. יש להוריד את מתח הרתכת. 95-75 אמפר מתאימים לתיקונים לא גדולים, ומתח נמוך מדי לא יאפשר עבודה טובה.
-
קחו בחשבון כי ריתוך מאונך דורש פעולה מהירה לעומת ריתוך מאוזן. זאת משום שחומר הריתוך עלול להישפך במהלך הביצוע לאחר החימום.
-
אין לחשוף את מקום הריתוך מוקדם מדי למים, אחרת עלולים להיווצר סדקים (שנראים כעת וסדקים חבויים שיבואו לידי ביטוי מאוחר יותר).