זוהי אחת המגמות המובילות בעולם בכל הנוגע לאופן התפעול של עסקים, קטנים וגדולים כאחד: בשנים האחרונות, יותר ויותר עסקים נעזרים בשירותיהן של חברות המציעות מחשוב ענן, שהופך לאחד השחקנים העסקיים החשובים ביותר בעידן האינטרנט. מה מסתתר מאחורי השירות החשוב הזה? וכיצד ניתן לבחור במחשוב המתאים ביותר לעסק נתון?
על מחשוב ענן בהקשר העסקי
ברמה הכללית, מחשוב ענן מכניס לתמונה את אחד הדימויים הברורים ביותר של האינטרנט, והוא אחסון חיצוני של תוכנות, נתונים ואמצעים לוגיסטיים על גבי "ענן", כלומר, על גבי שרת חיצוני, אליו מתחברים באמצעות רשת האינטרנט. כל ענן כולל בתוכו יותר מאשר שרת בענן אחד, כאשר כל אחד מהשרתים מאופיין במעבד חזק במיוחד, ובנפח אחסון שעשוי להגיע עד למאות ג'יגה בייט. עצם החיבור באמצעות רשת האינטרנט מבטיח כי התלות במיקום או בציוד מתבטלת לה.
היתרון המשמעותי ביותר של כך הוא זה הכלכלי, שעה שהעסק אינו נדרש לרכוש ולנהל את מערכות המחשוב המתקדמות האלה בעצמו, אלא רק "לשכור" אותן – כל אותם קווי תקשורת, כבלים תת ימיים או חיבורים לוויינים, למשל, מקושרים ביניהם מחוץ להישג ידו של בעל העסק, שמסיר מעצמו בכך דאגות רבות. במידה לא מבוטלת, מחשוב הענן נועד לאפשר גישה, בלחיצת כפתור, לכל שירותי המחשוב של העסק, באופן היעיל, המהיר והזול ביותר. דגש חשוב אחר, מטבע הדברים, הוא על אבטחת ומיגון מערכת המחשוב, כך שברור שאין חשש שמא תהיה חדירה חיצונית לשרתים של חברה מסוימת. החברות אף מקפידות על גיבוי מרחוק, המובנה לרוב כחלק ממסגרת מחשוב הענן.
מבחינת היקפי השימוש העולים במחשוב ענן במגזר העסקי, יש לציין סקר שנערך לפני מספר שנים על ידי אחד ממשרדי רואי החשבון הבינלאומיים הגדולים בעולם, KPMG. הסקר הראה את מה שהיה עד כה בגדר השערה, והוא שמנהלי ארגונים, בכל אחת מהמדינות שנבדקו, הכירו את יתרונות מחשוב הענן, והביאו רצון לשלב אותו בעסק שלהם. בחלק מהמקרים, הדבר, כמובן, כבר נעשה. ההערכות של רבים מהמנהלים, בהקשר הזה, דיברו על צמיחה של עשרות אחוזים בשימוש במחשוב הענן, וכבר בעתיד הקרוב.
מגוון רחב של חבילות מחשוב
יתרון משמעותי אחר של מחשוב ענן נוגע לכך שהוא מאפשר לכל עסק לבחור את חבילת המחשוב המתאימה לו ביותר. אבחנה מרכזית נוגעת למערכת ההפעלה שמאפיינת את שרתי הענן, כאשר הבחירות המרכזיות הן Linux או Microsoft Windows. בנוסף על כך, המערכות מגיעות, מעבר לשטח הדיסק שהוזכר מעלה, גם עם חיבור לאינטרנט במהירות מסוימת, וזיכרון חיצוני בנפח מוגדר. המאפיינים הטכניים הספציפיים של כל חבילת מחשוב ענן מפורטים בוודאי באתר האינטרנט שלה, וחלקן הגדול אף מתפעל מערך ייעוץ והכוונה, המסייע לכל עסק לבחור, בסופו של יום, בפיתרון המחשוב המתאים ביותר לצרכים הספציפיים שלו. הגמישות מאפשרת גם שינוי של מחשוב הענן בהתאם לשינויים שחלים בחברה, למשל בכל הנוגע להליכי גדילה שלה, המצריכים ניהול מתקדם יותר.
מחירי חבילות המחשוב משתנים, כמובן, בהתאם למדיניות החברה שעומדת מאחוריהן, אך בעיקר על פי אותם מאפיינים שמגדירים את מערכת המחשוב. ובכל זאת, כמעט בכל המקרים מדובר כאן על סכום של לא יותר מאשר מאות שקלים בחודש, סכום נמוך פי כמה מאשר פתרונות אחרים העומדים עבור ניהול ותפעול העסק (למשל, פתרונות תוכנה). מחשוב הענן אף מקטין בעשרות אחוזים את צריכת החשמל של העסק, בהתייחס לאותן מערכות ממוחשבות, והוא גם נחשב לפתרון "ירוק" עבור הסביבה. מכל אלה, ניתן להעריך כי בשנים הקרובות ההתבססות על מחשוב ענן לעסקים רק תגדל.