עסקים שונים ובהם חברות פרטיות, חברות בע"מ, עוסקים מורשים ואחרים נדרשים להגיש מדי שנה בשנה דוח שנתי למס הכנסה. דוח זה הינו בעל חשיבות ראשונה במעלה, בין היתר מפני שהחובה להגישו ערוך על פי כל הכללים ובמועד הנכון אם רוצים להימנע מבעיות. במקביל, כאשר מקפידים לבצע תכנון נכון בהגשת כל הנתונים הפיננסיים - יש בכך תועלת גם לארגון עצמו, שיכול להתייעל, וגם להתנהלות מול רשויות המס בקביעת תשלומי מקדמות מאוזנות לרשויות.
מכוונים להצלחה
ארגונים ועצמאיים רבים סבורים שהם יודעים להעריך נכונה את מחזור הפעילות העסקית שלהם, את ההכנסות, ההוצאות, הרווח הגולמי, הרווח הנקי וכן הלאה. באופן מעשי, האומדן מתברר פעמים רבות כשונה למדי מההערכות המוקדמות. ריבוי הנתונים שנובעים מהפעילות העסקית ומוצאים את ביטויים ברישומים החשבונאיים הופך את הערכת מצבו של העסק לקשה במיוחד, במידה ולא מסדרים את הנתונים בצורה נכונה.
בנקודה זו קל להבין עד כמה שהדוחות הפיננסיים שחייבים להגישם מקבלים משמעות אופרטיבית. רק לאחר עריכת דוחות שנתיים אפשר לקבל תמונת מצב אמיתית של העסק ושל מצבו הפיננסי. מכיוון שכך, רק עם סיום עריכת הדוחות ניתן לראות האם רווחיות העסק לאחר מיסים אכן עונה על הציפיות. במידה ומסתבר שישנם דברים שטעונים שיפור או תיקון, אפשר בהחלט לעשות זאת באמצעות שידוד מערכות או באמצעות יעוץ עסקי. כך, למרות שמקובל להתייחס לחובות החשבונאיות בתור מעמסה ומטלה, אין ספק שיש להן ערך רב בשימור ובשיפור ההצלחות העסקיות.
תחזית ומקדמות
היבט חשוב נוסף של הדוח השנתי טמון באפשרות לקבל תמונת מצב עדכנית ובלתי מוטה של כל ההכנסות ושל כל ההוצאות. בצורה כזאת ניתן לבצע תכנון נכון יותר של תשלומי המס העתידים השוטפים.
מכיוון שחברות ועצמאים נדרשים לשלם חלק מהמיסים בצורה של מקדמות חודשיות (מס הכנסה, ביטוח לאומי), קיימת חשיבות לפריסה נכונה של התשלומים. לאחר שמתקבל סיכום של כל ההוצאות של השנה החולפת מצד אחד ושל כל ההכנסות מצד שני, אפשר לקבל תחזית אמינה לגבי המצב הצפוי בשנה הבאה. באופן זה ניתן להקצות מדי חודש את הסכום הנכון להוצאות מיסים ולהימנע מהכבדה מיותרת על התזרים.