כאשר מדברים על נושא ביטוח רכב, מייד קופצים לראש מושגים רבים כגון, ביטוח מקיף, ביטוח צד ג' וכמובן גם ביטוח חובה לרכב. מסתבר שכל רכב ממונע, מתוקף היותו בעל פוטנציאל לפגיעה בבני אדם ורכוש מצד אחד, ומצד שני פגיע בעצמו לתאונות וכן לגניבות, מצריך סוגים שונים של ביטוחים. אותם ביטוחים אמורים לפעול ולהגן על המבוטח בכל מיני סוגים של תרחישים כאלה ואחרים. החל מגניבת הרכב, דרך הפגיעה ברכב ועד חלילה, פגיעה קלה כחמורה בבני אדם הנוסעים באותו הרכב, הולכי רגל, או נוסעים ברכב אחר המעורב באירוע. וכך, כל בעל רכב ממונע בישראל, בוחר כיצד והיכן לבטח את רכבו, על פי מצבו של הרכב, גילו, וכמובן על פי שיקולים כלכליים נוספים. ישנם מקרים לא מעטים שבהם גילו או מצבו של הרכב, אינו מצדיק לכאורה, תשלום עבור פוליסת ביטוח מקיף לצורך הדוגמא, שכן, תשלום זה בלבד, מהווה חלק ניכר משוויו של הרכב. אולם כאשר מדובר על ביטוח חובה, כאן הבחירה אינה מצויה בידיו של בעל הרכב והוא חייב על פי חוק לרכוש ביטוח זה, במידה ובכוונתו להשתמש ברכב.
הסיבה לכך היא שביטוח החובה הוא זה שיכסה במידת הצורך את כל סוגי פגיעות הגוף והנפש, במקרה של תאונה חלילה וחס מכל סוג שהוא, שאותו הרכב המבוטח יהיה מעורב בו. במילים אחרות, במקרה שבו רכב שאינו מצויד בביטוח חובה, יהיה מעורב בכל סוג של תאונה, או פגיעה, מבלי להתייחס כלל לסוגיית מי אשם בפגיעה, יידרש בעל הרכב, לשלם מכיסו את כל עלויות הטיפול בנזקים שייגרמו למי מהמעורבים באותה תאונה. כך הוא עלול למצוא את עצמו נושא בעלות האשפוז, השיקום, אובדן ימי העבודה וכל הנגזר מאלה. לכן, על מנת להימנע ממצבים שבהם נידרש אדם לשלם סכומי גבוהים מאוד, בהם הוא אינו יכול לעמוד, בא החוק ומחייב את כל הנהגים בארץ לרכוש ביטוח זה, מהסיבה שאין לצפות את העלול להתרחש בכביש ובדרכים. נהג אשר נוסע ברכב ללא ביטוח חובה בתוקף, נחשב לפורע חוק, ובמידה ויהיה מעורב בתאונת דרכים, או כל פגיעה אחרת, הוא צפוי לקנסות ועונשים כבדים אחרים.
חשוב להדגיש, כי בשונה מביטוחים אחרים, ביטוח חובה, אינו מגן מפני פגיעות רכוש, ופגיעות ברכב עצמו או ברכבים אחרים. הביטוח נועד אך ורק לכסות את הטיפול בנזקים גופניים ו/או נפשיים לנהג, נוסעי הרכב, נוסעי הרכבים האחרים המעורבים באותו ארוע והולכי הרגל.