האם אתם יכולים לנחש מה הקשר בין אינטרנט, חשמל ובושם? ובכן, מדובר על שלושה דברים שלפעמים נדמה שהיו אתנו מאז ומתמיד. עם זאת, בניגוד לאינטרנט ולחשמל, הרי שבמובנים מסוימים הבושם באמת מלווה אותנו משחר האנושות פחות או יותר. אז נכון, לא תמיד בושם לאישה היה מצרך יוקרתי שהגיע בתוך בקבוקון מעוצב, אבל מתברר שכבר בעת העתיקה נהגו בני האדם למשוח את עצמם במיני מרקחות מבושמות ובשמנים בעלי ארומה נעימה.
לעתים השמנים היוו חלק יומיומי משגרת הטיפוח של הגוף אך לעתים הבשמים השונים היו גם בעלי משמעות מיסטית ושימשו כאלמנט פולחני שנעשה בו שימוש במהלך הטקסים הדתיים. ישנם אזכורים לבשמים בתנ"ך ואם תתעקשו נספר לכם שבאתרים ארכיאולוגיים ברומא, מצרים ויוון נמצאו אפילו מתכונים מפורטים בצורה בלתי רגילה להכנת בשמים.
חלק לא מבוטל מאותם בשמים עתיקים ששימשו לרוב לעבודת אלילים היו למעשה מיני קטורות ובעניין הזה נציין כי המונח האנגלי שמשמש לתאר בושם מקורו באותן קטורות ריחניות. משמעות המילה פר היא דרך ומשמעות המילה יום היא עשן, כלומר דרך העשן, פרפיום.
מהמקרא למעבדה
בתחילת דרכם בעולם, הבשמים שנמצאו בשימוש האדם הופקו אך ורק מתמציות טבעיות של חומרים שבני האדם מצאו בסביבתם הקרובה. כך למשל בתקופת המקרא רוב הבשמים הופקו מהצמחים המקומיים שגדלו בארץ ובראשם המור והלבונה שעד היום משמשים מילים נרדפות לבשמים. במהלך השנים נוספו לפרחים גם אלמנטים אחרים שלוקטו מהסביבה כשלעתים מדובר היה על תמציות ריח שזוקקו מבעלי חיים כגון אייל המושק המפורסם, שרף או קליפת עץ, שורשים ארומטיים שונים, פטריות ריחניות במיוחד ועוד. עם התקדמות הטכנולוגיה, החלו הבשמים להפיק את המרקחות שלהם גם מחומרים סינטטיים על מנת לחקות חומרים טבעיים וככה באו לעולם ריחות חדשים בבקבוקונים כמו למשל ריח של ים או אוקיינוס.
ההתייחסות של האדם לבושם במהלך ההיסטוריה
השימושים בבושם היו רבים ומגוונים לאורך כל ההיסטוריה. בעוד שבסין הם שימשו כחלק מהפולחנים השגרתיים, הרי שבמצרים הקדומה נהגו למשוח דווקא את המתים במיני מרקחות מבושמות בטרם הטמינו אותם באדמה. בישראל מצאו בחפירות ארכיאולוגיות מפעל קטן לייצור בשמים בסמוך לבית כנסת ובמאה השבע עשרה השימוש בבשמים כבר לא היה נפוץ בפולחנים הדתיים כלל במערב. למעשה במאה השבע עשרה השימוש בבושם נעשה בעיקר כדי לסלק או להאפיל על ריחות גוף לא נעימים. בתקופה הזו היה נהוג להחביא בבגדים שקיות מבושמות שיאפילו על הריח הלא נעים של הגוף. כמו כן בתקופה הזו החלו להאמין כי הבשמים מרחיקים מחלות והמלכה מרי אנטואנט הייתה ידועה בכך שלא ניתן היה להתקרב אליה מבלי לעצור את הנשימה מרוב כמויות הבושם שהיה עוטה על עצמה.
ההגדרה האנושית
למרות שריח הוא דבר טבעי וקסום, כמו כל דבר אחר בעולמנו, גם אותו התעקשנו לפרק ולתמלל. במרוצת השנים החלו להשתמש בטרמינולוגיה מיוחדת כדי לפרק את הבושם הממוצע למרכיבים שונים וכיום מוסכם על העוסקים בתחום כי כל בושם מורכב משלושה תווים או משלוש שכבות של ריח. התווים העליונים הם התווים המהירים ביותר להתנדף והם מסוגלים להישאר על הגוף למשך עשרים דקות לכל היותר. הניחוח של התווים העליונים קליל ביותר וברגע שהם נעלמים מופיעים התווים המרכזיים שאת הניחוח שלהם ניתן לרחרח עד ארבע שעות מרגע ההתזה. התווים האלו הם אלה שמעניקים לבושם את האופי הדומיננטי שלו והם אלו שלמעשה מגדירים אותו (לימוני, כבד, קל, פירותי ועוד). כאשר התווים המרכזיים מתנדפים מגיע תורם של התווים הבסיסיים שנחשבים לעשירים מאוד ולחזקים מאוד שמלווים את האדם לרוב עד למקלחת הבאה.
הבשמים כיום
כיום תעשיית הבשמים היא תעשייה משגשגת שמגלגלת מיליארדי דולרים מדי שנה. כל שכבות האוכלוסייה עושות שימוש בבשמים והדבר נכון לגבי נשים בדיוק כפי שהוא נכון לגבי גברים. תעשיית הבשמים המודרנית אינה קופאת על השמרים ומדי שנה באות לעולם יצירות ריחניות ממיטב היצרנים. ישנם בשמים שמיועדים לשימוש יומיומי, ישנם בשמים שמיועדים עבור עונות ספציפיות, עבור אירועים מיוחדים, בשמים שמתאימים לגילאים שונים ואפילו למצבי רוח שונים. אחד הבשמים המפורסמים בהיסטוריה אמר פעם שהבושם אומר על האדם יותר מכפי שיוכל לספר על עצמו. מה הבושם שלכם אומר עליכם?