ככל מי שבננו שחווה את חווית גידול הכלב מכיר את הנושא בצורה זו או אחרת וכל פעם שואל את עצמו- האם באמת צריך?, למה צריך כל שנה? ומדוע הוטרינר שלי מתעקש לחסן? וכ"ו. נשתדל לענות על שאלות אלו בכמה שורות.
ראשית, מהו חיסון המשושה: זהו חיסון שתוקף למעשה שש מחלות והן: מחלת הפרוו וירוס, כלבלבת, דלקת כבד נגיפית, שפעת מדומה, עכברת, צהבת.
חלק מהחיסון הינן מחלות שפגעו ופוגעות קשות לאורך שנים באוכלוסיית הכלבים בארץ, בינן הפרוו והכלבלבת. אם בשנות התשעים ראינו מאות מקרים בשנה, בשנים האחרונות, בעקבות מדיניות חיסונים נכונה וחינוך לקוחות נכון הבאנו למזעור התחלואה והתמותה בצורה משמעותית. אולם, עדיין קיימת אוכלוסיה של כלבים משוטטים ואלו שעוברים במכלאות, או בפנסיונים, שנדבקים בכלבלבת ופרוו ולכן אסור לנו לעצור את מתכנות החיסונים הזו.
מחלת הפרוו- נגרמת על ידי וירוס שפוגע בצינור העיכול, החל מהוושת וכלה בפי הטבעת. פגיעתו הרסנית לרירית צינור העיכול וגורמת להתקלפותה. כתוצאה מכך נגרמים שלשולים דמיים והקאות דמיות מאידך. אין למעשה תרופה שיכולה לנטרל את הוירוס, אולם יש טיפול שמטרתו לתקן ולמזער את הנזקים שנגרמים ממנו. הטיפול כולל מתן עירוי נוזלים, מגיני קיבה אנטיביוטיקה ולעיתים אף עירוי דם ופלזמה, על מנת להחזיר לגוף את מה שאיבד בעקבות השלשולים וההקאות הדמיות הקשות שעבר. בחלק ניכר מהמקרים מצליחים לרפא ולהבריא את הכלבים מהמחלה. אולם, אם הכלבים במצב קשה ומערכת החיסון חלשה, לעיתים התוצאה היא קטלנית.
מהלך דומה מתרחש כאשר וירוס הכלבלבת פוגע, אולם כאן מתווספים תרחישים של פגיעה במערכת העצבים המרכזית. במילים אחרות, נקראת מחלה זו "דלקת קרום המח של הכלבים".
עכברת- או בלטינית leptospirosis. היא מחלה שעוברת ממכרסמים לכלבים ועלולה לעבור מהכלבים לאדם. זהו חיידק שעלול לגרום לפגיעה בכבד, כליה ולשינויים עצביים קשים.
בנוסף קיימים בחיסון עוד מרכיבים הכוללים שפעת ודלקת כבד משני סוגים. מחלות אלו אף הן מסוכנות ועלולות לגרום לכשל מערכות כללי, ודלקות ריאות קשות.
מסיבות אלו חשוב וכדאי לחסן את הכלבים בצורה רוטינית. יש הטוענים שהחיסון לא תקף ולא יעיל ברבות השנים, יש הטוענים שיש לחסן כל כמה שנים, ועוד דעות שונות כאלו.
תשובתנו לנושאים אלו היא מבחן התוצאה. אנו רואים את הכלבים שלא חולים לאורך השנים ועל כך ברכתנו. ואם כך המצב אז למה לשנותו? ... מצד שני- עדיין קיימות תופעות של התפרצויות של מחלת הפרוו. בשנים האחרונות התבשרנו על נגיף מזן חדש והנה עוד סיבה כן לחסן ובתדירות זו. עד היום לא זוהה ברחבי המרפאות כלב שנפגע בריאותית מחיסונים חוזרים ונשנים. כך שאין מקום לדאגה. אם נביט על חיסון הכלבת לדוגמא, נראה שמדיניות חיסונים נכונה וצפופה לכלבים ולחיות הבר מנעו ומונעות בצורה ניכרת התפרצויות של כלבת. נכון שיש מדי פעם מוקדים בצפון הארץ, מכיוון שישנם אזורים בסוריה, ירדן ולבנון שלא מחסנים, ואז המחלה גולשת אלינו. אולם ראו מה המצב במרכז ובדרום אמריקה, או באפריקה בנושא הכלבת: תחלואה חריפה, מאות אנשים שמתים מדי יום, נגיעות גבוהה בכל חיות הבית. לכן, עלינו להתברך במה שעשינו:
"סוס מנצח לא מחליפים"
עוד דוגמא קטנה, היא לקוחה מעולם הבריאות שלנו, והיא חיסון הפוליו. נזכור מה הייתה התחלואה בעבר ומה היו נזקיה, ונסתכל מה עשו שירותי הבריאות שלנו השנה. בנושא זה ישנה הקבלה לבריאות החיות.
לכן חשוב ומומלץ לחסן את הכלבים מדי שנה ולמנוע ממחלות קשות שלעיתים חשוכות מרפה ובחלקן יכולות לעבור אלינו.
אותה גישה מתקיימת גם בנושא חיסון המרובעת לחתולים. אצל חתולים ההדבקה הויראלית הרבה יותר גדולה. רוב החתולים מקורם בחתולי רחוב ומשם ההדבקה. וירוסים כמו calicivirus חתלתלת מאוד מדבקים וגורמים לתופעות כלליות קשות כמו דלקת ריאות, פגיעה קשה במערך החיסוני ובעיות עצביות מרכזיות. הרבה חתולים לא שורדים מחלות אלו, ומצב התחלואה ברחוב קשה פי כמה מאשר אצל כלבים. לכן חשוב ביותר לחסן בשנה הראשונה ומדי שנה.
http://www.davidoff.me/
שעות פתיחה :
בשהם
בוקר: א'-ה': 09:30-13:30
אחה"צ: ב',ג',ה': 16:30-19:30
ו': 10:00-14:00
039794004
בהוד השרון:
שעות הפתיחה :
א-ה:
9:00-14:00 16:30-22:00 יום ו וערבי חג: 10:00-16:00
097480254
במקרי חירום ניתן לחייג 24 שעות ביממה ד"ר דוידוף 0502584453