עם בוא הקיץ, טפילים רבים המזיקים לחיות המחמד שלנו זוקפים את ראשם וחוזרים להטריד אותן ואותנו. אמנם בחורף הישראלי המשופע בימי שמש חמימים הטפילים אינם נעלמים לחלוטין ושורדים על אש קטנה, אך עם העלייה בטמפרטורות יש עלייה עצומה במספרם. גם כלב היוצא לטיול של 10 דקות פעמיים ביום יכול להידבק בטפילים ועקב כך במחלות שהם נושאים איתם. כמובן שגם חתולים חשופים להידבקות, אפילו אם אינם יוצאים מפתח הבית.
טפילי העור הנפוצים הם הפרעושים והקרציות. הפרעושים הינם חרקים קטנים עם יכולת קפיצה מרשימה. גודל הפרעוש הוא כ-3 מ"מ, והוא יכול לנתר למרחק של כ-30 ס"מ! בזכות יכולת זו הפרעוש יכול בנקל לקפוץ על החיה, וכן לקפוץ בקלות מחיה לחיה. הפרעוש הבוגר ניזון מדם שאותו הוא מוצץ מעור החיה. את רוב זמנו הפרעוש דוקא אינו מבלה על החיה, אלא בסביבה. הוא עולה על החיה כדי להיזון, ויורד ממנה לאחר ארוחת דם. ביצי הפרעוש לא נשארות על העור, אלא נושרות על הרצפה / אדמה ומתפתחות שם. זמן ההתפתחות מזחל לבוגר תלוי בטמפ' ובלחות – ככל ששתיים אלו גבוהות יותר, ההתפתחות מהירה יותר, ונמשכת כ-3 שבועות. בתנאי קור ויובש, הזחל יכול לשרוד חודשים רבים בהמתנה לתנאים נוחים. מכאן ברור למה בקיץ הישראלי יש פיצוץ אוכלוסין של פרעושים. עדות טובה להימצאות פרעושים על חיית המחמד שלנו הינה צואת פרעושים – נקודות שחורות זעירות על הפרווה. הפרשות הפרעושים מכילות דם מעוכל, מה שמקנה להן את הצבע הכהה. בכלבים קל לראות הפרשות אלו באיזור בסיס הזנב והגב האחורי. בחתולים, המנקים את עצמם בתכיפות גבוהה, קשה יותר להבחין בפרעושים אן בהפרשותיהם. הפרעושים מהווים מטרד בפני עצמם, מאחר וגורמים לגרד באיזור מציצת הדם. מספר לא מבוטל של כלבים וחתולים מפתחים אלרגיה לרוק הפרעוש, מה שגורם לגירוד עז ופציעה עצמית של החיה, עד למצבים של דלקות עור קשות. גורים צעירים ה"מופצצים" בפרעושים יכולים להגיע למצב של אנמיה (חוסר דם) עקב מציצת דם אינטנסיבית. מעבר לפגיעה הישירה, הפרעושים מעבירים מחלות – הם האחראים העיקריים להידבקות בתולעי סרט (החיה נדבקת בתולעים לאחר שבולעת את הפרעוש שנושא את ביצי התולעת, בעת ליקוק הפרווה). גם גורים צעירים או חתולים שלא יוצאים מהבית חשופים להדבקה, מאחר והפרעושים יכולים להיכנס דרך החלונות או לתפוס טרמפ עלינו, או על חיות מחמד אחרות החיות בבית. הטיפול האפקטיבי הוא שימוש באמפולות נגד פרעושים מדי חודש, וכן ריסוס סביבת החיה. הפרעושים אינם אוהבים להיטפל לבני אדם אך יעקצו אותם לפעמים, ותולעי הסרט יכולות להדביק גם אותנו בני האדם . עם זאת, יש אנשים הרגישים לעקיצתם ומפתחים תגובה עורית מקומית.
הקרציות שייכות למשפחת העכבישניים. הקרציה הנפוצה בארץ נקראת קרצית הכלב החומה, וכשמה כן היא – הפונדקאי המועדף עליה הוא הכלב, אך היא יכולה להיטפל גם ליונקים אחרים. בניגוד לפרעושים המטיילים על עור החיה, הקרציה הבוגרת נצמדת בחוזקה לנקודה אחת בעור בעזרת גפי הפה החזקים שלה, ונשארת מקובעת למשך כשבוע במהלכו היא מוצצת דם ומתנפחת מאד. לאחר מכן היא נופלת מגוף הכלב ומטילה ביצים בסביבה – קרציה אחת יכולה להטיל עד כ-5000 ביצים! הקרציות אוהבות להמתין לפונדקאי באיזורי שיחים. היא מאתרת את הפונדקאי בעזרת איבר מיוחד שיש ברגליה (איבר הלר), המאתר ריחות וכימיקלים המופרשים מגוף החיה, וכן שינויים בטמפ' ובתנועת האוויר. הקרציה עוברת מספר גלגולים עד לבגרות, וחייבת לאכול ארוחת דם בין שלב לשלב כדי להתפתח. הקרציה מסוכנת עקב המחלות אותן מעבירה – הידועה שבהן היא קדחת הקרצית, הנגרמת ע"י טפיל בשם ארליכיה, העובר לכלב דרך רוק הקרציה בעודה ניזונה ממנו. טפילים נוספים אותם יכולה להעביר הינם בבזיה והפטוזואון. טפילים אילו פוגעים בתאי הדם של הכלב ויכולים לגרום לאנמיה, דימומים וכן לסיבוכים נוספים העלולים להסתיים במוות.
מניעת הדבקה נעשית באמצעות קולרים מיוחדים או אמפולות. חשוב לסרוק את הכלב מדי פעם ולהוריד מיד את הקרציות שמאתרים. איזורים אליהן הן אוהבות להיצמד הם בין האצבעות ובאוזניים. אם הבית והחצר מאד נגועים, יש להזמין מדביר.
לסיכום - אין להזניח את הטיפול והמניעה בטפילי העור העלולים לגרום למחלות רציניות, לא בחורף ועל אחת כמה וכמה לא בקיץ הבא עלינו לטובה. יש להתחיל בטיפול מניעתי כבר עכשיו. הכולל אמפולה נגד פרעושים אחת לשלושה שבועות עד חודש, וקולר נגד קרציות שיעיל ל-5 חודשים.
בואו נגן על חיות המחמד שלנו מפני מחלות מסוכנות וטפילים מציקים, אשר לא יהססו לפגוע גם בבני האדם לפעמים.
המרכז הוטרינרי מגן דוידוף
http://www.davidoff.me/
שעות פתיחה :
בשהם
בוקר: א'-ה': 09:30-13:30
אחה"צ: ב',ג',ה': 16:30-19:30
ו': 10:00-14:00
039794004
בהוד השרון:
שעות הפתיחה :
א-ה:
9:00-14:00 16:30-22:00 יום ו וערבי חג: 10:00-16:00
097480254