שם הרי גולן, הושט היד וגע בם! (רחל המשוררת)
הפרשה העגומה, שמבליטה את האבסורד בחברה הישראלית את השממון החברתי מוסרי ואת הניצול של "תרבות הסלב", למילוי דחפים אפלים.
הטלויזיה על זכייניותיה – לא תוכל לצאת נקייה מהפרשה ולא תוכל להסתתר מאחורי נימוקים טפלים של רייטינג ועשיית כסף.
"מה ירבו פרחים בחורף..." (מתוך השיר).
"אם אנשים מהלכים רכיל עליך, חיה את חייך כך שאיש לא יתן אמון בדבריהם". (אפלטון)
"מרגע שחצוצרות הפרסומת הריעו את שמו של אדם, שלום על מנוחת נפשו". (וולטיר)
הדי פרשת הקטינות והמסיבות
הרעש התקשורתי סביב הפרשה, הולך ודועך לאיטו. הגיע הזמן - הנושא התקשורתי מוצב ועכשיו הגיע תור ההחלטות וסיום החקירות, כולל סגירת תיקים.
לטעמי – היה יותר מעניין, כשהיה איסור פרסום, והכל התנהל תחת כותרות כלליות כמו "הזמר המפורסם", מקורביו, קשרי משפחה וכו'... תודו שזה יותר מעניין ומרגש.
מהעובדות שפורסמו בתקשורת בפרשה זו, עולות מספר תובנות ומסקנות עגומות המתייחסות לחברה בכללותה, לייחס שפיתח הנוער בחלקו לפרסום, ליחסי ציבור, להופעה בטלויזיה, תכנית הריאליטי למיניהן.
ליד תכניות, ברמה ירודה – המדברות אל היצר אל השאיפה ליופי, ללבוש, לפרסום, ללא הבסיס היציב של ידע, השכלה ושאיפה למצוינות שכלית, חברתית ועסקית.
יחד עם זאת – אנו רואים מנגד קבוצות בני נוער, שכל שנה משתתפים בתחרויות של מדעים שונים בארץ ובחו"ל. צוותי נוער שזוכים בפרסום בתחרויות של מתמטיקה, של רובוטיקה, המצאות ואפילו "בדי-בייט", לאמור: תחרות של נאומים, בנושאים המוצעים להם באופן פתאומי.
אסור לשכוח – את הנוער שוחר המדע והתרבות הפזורים בכל הארץ, את כוחות המחוננים שמהם יוצאים אנשי יחידות 8200 בצה"ל, מודיעין, מחקר ועוד...
רוצה לומר: יש נוער ויש נוער. כאשר החברה כולל זכייניות הטלויזיה, כולל הטלויזיה החינוכית, יתנו יותר דגש על נוער שוחר מדע, שוחר ספורט, על הישגים בארץ ובחו"ל, של אותם צוותי נוער שמביאים גאווה למדינה ולמערכת החינוך, יתכן שנושא "הסלבס" והרצון להדמות או לגעת בנושאי ההצלחה, יקבל את הפרופורציות הנכונות.
מסקנה:
לא צריך לפסול את הכל באופן גורף, אבל כן צריך ליצור בסיס להבנה ולהבחנה בין עיקר לטפל בחיים ובטלויזיה.
ולסיום:
חלק גדול בכישלון, היכן שהוא קיים או מתגלה נופל על ההורים. על החינוך בבית, על ההגבלות על הפיקוח ועל מתן דוגמא אישית.
הורים ו/או אמהות – הרוצות לחיות את חייהן באמצעות ילדיהן, להגשים חלומות ושאיפות שהן לא הצליחו, מובילים לפעמים את הנוער למצבים של לחץ, אכזבות, ייאוש ואפילו לדיכאון.
אי לכך – הורים הזהרו – מחנכים תחנכו להישגים, למצוינות אבל בגבולות הניתן.
לא כל אחד יכול להיות מדען, פורץ דרך ומועמד לפרס נובל.
אבל כל אחד יכול להיות אדם טוב ומועיל - וזה לא פחות חשוב.
אז תחשבו על זה.