האם ניתן לדמיין את עולמנו ללא פלסטיק? האם התפתחותו של העולם המודרני הייתה מגיעה לאן שהגיעה ללא פלסטיק? התשובות לשאלות אלו הן בוודאות "לא". הפלסטיק נמצא בכל מקום בחיינו – במקלדת המחשב, במטבח ואפילו בבגדים. הקלות היחסית בעיבודו ובעיצובו של הפלסטיק תרמה להפצתו והוא משמש היום למגוון רחב של יישומים. קלות ייצורו ועיצובו, משקלו הנמוך ומחירו הזול גרמו לתפוצתו הרחבה ולהתבססות העולם המודרנית על חומר מיוחד זה. בפשטות ניתן לומר שכיום אין כמעט מוצר שלא מכיל פלסטיק. עם השנים חלה האצה בהתפתחות התחום "הנדסת פלסטיקה" ובאופן ישיר - לימודי הנדסת פלסטיקה נעשו למבוקשים יותר.
תחום הנדסת פלסטיקה עוסק במחקר, בפיתוח, בעיצוב ובייצור של תרכובות פולימרים שונות המרכיבות את הפלסטיק וקובעות את תכונותיהם ועיבודם. את תכנון מוצרי הפלסטיק עצמם מבצעים באמצעות תוכנות מחשב – גם את זה בוגר לימודי הנדסת פלסטיקה לומד לבצע. דוגמא לפיתוח חדשני בתחום הוא הפלסטיק המתכלה. פלסטיק ידוע כחומר אשר מתכלה רק לאחר מיליוני שנים. שקיות זבל, שקיות כריכים ואריזות לא מתכלות ובכך נערמות במזבלות, מה שפוגע באיכות הסביבה. מהנדסי פלסטיקה הם אלו אשר פיתחו את הפלסטיק המתכלה (אשר מתכלה תוך מספר מועט של שנים ולא מיליונים) ובאופן זה תרמו לשמירה על איכות הסביבה.
מה לומדים בהנדסת פלסטיקה?
לימודי הנדסת פלסטיקה אורכים 4 שנים, ובסה"כ 8 סמסטרים. לימודי הנדסת פלסטיקה מושתתים על מקצועות המדעים המדוייקים (מתמטיקה, פיזיקה וכימיה). כמו בכל לימודי הנדסה מהווים המדעים המדוייקים את אבן הבניין הבסיסית ביותר בלימודי הנדסה בכלל ובלימודי הנדסת פלסטיקה בפרט.
בתחילת לימודי הנדסת פלסטיקה ילמד הסטודנט את יסודות המתמטיקה, הפיזיקה והכימיה הדרושים לו להמשך לימודיו וכמובן לעיסוקו המקצועי אחריהם. לאחר שסיים את השלב הבסיסי בלימודים, יעבור תלמיד הנדסת פלסטיקה קורסים מתקדמים אשר נוגעים יותר במקצוע אותו הוא לומד - קורסים כגון כימיה של הפולימרים, תרמודינמיקה, ותכנון באמצעות מחשב. כמו כן, חלק בלתי נפרד מלימודי הנדסת פלסטיקה הן קורסים בניהול: מבוא לכלכלה, יסודות הניהול והייצור, אבטחת איכות ועוד.
השלב הבא של לימודי הנדסת פלסטיקה, בדומה לשאר לימודי ההנדסה, הוא בחירת מסלול התמחות ייעודי. זאת כיוון שתחום הנדסת פלסטיקה הוא תחום רחב שנוגע בקשת רחבה של נושאים בצורה ישירה וכןבצורה עקיפה. לצורך העמקה והתמקצעות התלמיד בתחום הנדסת הפלסטיקה הוא בוחר מסלול המעניין אותו ובו הוא יעסוק גם לאחר סיום לימודיו.
בין התחומים שאותם ניתן לבחור במהלך לימודי הנדסת פלסטיקה קיימת חלוקה ברורה:
· תחומים של הנדסת פלסטיקה בעלי זיקה למחקר.
· תחומים של הנדסת פלסטיקה בעלי זיקה תעשייתית.
בין תחומי הנדסת פלסטיקה למחקר שבסופם יעסוק הבוגר בפיתוחם של תרכובות פלסטיות בעלות תכונות מסויימות (כגון הפלסטיק המתכלה) ניתן למצוא את מדע הפולימרים, חומרים מרכבים, דבקים, מיחזור ועוד. לעומת זאת, תחומי הנדסת הפלסטיקה בעלי זיקה תעשייתית יאפשרו לבוגר לעסוק בביקורת איכות, בפיתוחם של מוצרים, אריזות, דבקים ועוד.
לימודי הנדסת פלסטיקה אינם תאורטיים בלבד, שכן במהלך הלימודים ישתתף הסטודנט בקורסי מעבדה שיאפשרו לו לרכוש ניסיון מעשי בתחום, באפיון ובדיקה של חומרים.
בשנת הלימודים האחרונה יבצע הסטודנט פרוייקט בתחום הנדסת הפלסטיקה בליווי אנשי מקצוע על מנת להעביר את הידע התאורטי והמעשי שרכש במהלך השנים לרמה הפרקטית בצורת מחקר ופיתוח.
היכן לומדים הנדסת פלסטיקה?
בישראל לימודי הנדסת פלסטיקה לתואר ראשון המעניק B.Sc ניתן ללמוד כיום רק בשנקר – בית הספר הגבוה לעיצוב.
קיימות מעט מכללות להנדסה המאפשרות לימודי הנדסת פלסטיקה. במכללות אלו לימודי הנדסת פלסטיקה אורכים כשנתיים ומעניקים תואר הנדסאי ולא מהנדס.
מאמר באדיבות בית ספר להנדסאים – שנקר הנדסאים מקודם ע"י אקטיביטק קידום אתרים