מדענים רבים הזהירו, בעלי מקצוע רבים התווספו לקריאת הצעקה מפני סכנת רעידת האדמה העלולה לפקוד את מדינת ישראל בכל רגע. רבים תוהים מדוע מדובר על בעיה כל כך גדולה? הרי שהסכנה מפני רעידת האדמה היא איננה שונה מסכנת הצונאמי לצורך העניין.
השוני המשמעותי בין השניים בא לידי ביטוי באי המוכנות של מבנים לעמוד ולא לקרוס באופן מוחלט בזמן רעידת אדמה בעוצמה חזקה. אז מה ניתן לעשות אם בכלל? התשובה לבעיה הנ"ל נקראת תוכנית המתאר הארצית 38.
מהן ההערכות?
על פי ההערכות את מדינת ישראל צפויה לפקוד רעידת אדמה בעוצמה חזקה מאוד בשל המיקום הבעייתי שלה – השבר הסורי אפריקאי. יתרה מכך, הערכות הללו עוסקות בעובדה שעד שנות השמונים מבנים רבים בארץ נבנו ללא כל תו תקן (413) שנכנס לתוקפו בשנת 1975 והתחיל להיות מיושם לאחר התאריך 1.1.1980.
בשל כך החליטה מדינת ישראל לקום ולעשות מעשה והוציאה לפועל תוכנית המעודדת את הדיירים המתגוררים במבנים הבעייתיים לחזק את המבנה בו הם מתגוררים. לתוכנית הזו קוראים – תמא 38 (משמעות ראשי התיבות היא: תוכנית המתאר הארצית 38).
תמ"א 38 – מי זכאי?
אז מי בעצם זכאי ליהנות מהטבותיה המגוונות של תמא? ראשית כל, מבנים שנבנו לפני התאריך 1.1.1980. מעבר לכך, מבנים אלו מוכרחים להיות מעל שתי קומות ומעל 400 מ"ר. ההטבות אינן חלות על מבנים שמיועדים להריסה על פי צו בית משפט לצד מבנים שאינם מיואשים במרבית הזמן כמו לדוגמא: מחסנים.