כל אדם נולד עם מידת מה של ביטחון עצמי. התהליכים והאירועים שהוא עובר בחייו משפיעים לטובה או לרעה על רמת הביטחון העצמי שלו. לעיתים הביטחון העצמי עולה ולעיתים הוא יורד. כאשר אדם מתמודד עם חוסר ביטחון עצמי, הדבר פוגע בו ובתפקודיו. אי לכך, אנשים בעלי ביטחון עצמי נמוך מחפשים לא אחת דרכים המאפשרות העלאת ביטחון עצמי והעצמה אישית. ברגע שהביטחון העצמי עולה, עולות גם ההצלחות, החוויות החיוביות והתעוזה לעשות דברים שלפני כן נותרו מחוץ לתחום.
מה קורה לביטחון העצמי שלנו?
הביטחון העצמי של האדם נבנה מרגע לידתו והוא תלוי במהלך חייו של האדם. ביטחון עצמי נמוך נובע פעמים רבות מיחס מזלזל באדם וביכולותיו עוד בימי ילדותו. חוסר ביטחון עצמי יכול לנבוע גם מטראומה שעבר האדם או מרצף אירועים וכישלונות אותם הוא חווה. מצב של חוסר ביטחון הוא מצב של ירידה, של אנרגיה שלילית ושל תחושת כישלון והפסד. חשוב לטפל במצבים של ביטחון עצמי נמוך באופן כללי או של חוסר ביטחון עצמי בתחומים ספציפיים, על ידי העלאת ביטחון עצמי.
כיצד מתבטא חוסר ביטחון עצמי?
חוסר ביטחון עצמי מתבטא בעיקר בהתנהגותו של האדם. שפת גוף שלילית ומסוגרת, חשיבה שלילית והתגוננות מתמדת הם חלק מצורות הביטוי של חוסר ביטחון עצמי. אבל חוסר ביטחון עצמי יכול להתבטא גם באמצעות הקול שלנו. במקרים של חוסר ביטחון עצמי ייתכנו מצבים בהם הקול נחלש מאד או דווקא מתחזק מאד. יכולות לצוץ בעיות של צרידות או גמגום אשר יכולות להצביע על ביטחון עצמי נמוך. ישנן דרכים לטפל במצבים אלה באמצעות תרפיה בקול. כאשר ישנה בעיה של גמגום למשל, טיפול בגמגום ישאף ראשית לטפל בבעיית חוסר הביטחון באמצעות העלאת ביטחון עצמי. פעמים רבות ברגע שמטפלים בשורש הבעיה היא נפתרת, ולכן במקרה זה, אם התסמין הוא גמגום והבעיה היא חוסר ביטחון, העלאת ביטחון עצמי פותרת לרוב את בעיית הגמגום.
העלאת ביטחון עצמי – כיצד?
קיימים מגוון טיפולים אשר נועדו לשפר את בעיית הביטחון העצמי ומתמקדים בדרכים שונות של העלאת ביטחון עצמי. תרפיה בקול מתמקדת בטיפול הוליסטי וטבעי הנוגע בשורש הבעיה ופותר אותה בדרכים של קבלה ושחרור. התיאוריה של תרפיה בקול גורסת כי אחד הכלים המשמעותיים ביותר המאפשרים העלאת ביטחון עצמי הוא הקול. בעזרת הקול אנו מבטאים מחשבות, תחושות ורגשות, והוא מהווה את המנגינה הפנימית של הנשמה שלנו. לכן, באמצעות שימוש בקול נוכל להעלות גם את הביטחון העצמי שלנו.
העלאת ביטחון עצמי מתבצעת, ראשית כל, באמצעות קבלה עצמית והכרה בחסרונות שלנו כבני אדם. לכל אדם יש נקודות חוזקה ונקודות חולשה אשר עליו להכיר ולקבל. ברגע שאדם מקבל את עצמו כמכלול הוא יכול לאהוב את עצמו באמת ולתת דרור לפחדים ומבוכות השרויים בו. שלב שני בטיפול לצורת העלאת ביטחון עצמי נעשה באמצעות למידת טכניקות של הרפיה ושחרור על ידי תרגול תנועות, נשימות והפקות קוליות. דיבור, שירה, הפקת צלילים שונים וכן מציאת מגוון הקולות באיברי הגוף השונים שלנו, בשילוב עם תנועה ונשימה נכונה, מהווים דרך בטוחה ובריאה של העלאת ביטחון עצמי.
ביטחון עצמי גבוה בענווה
העלאת ביטחון עצמי הינה חשובה, וביטחון עצמי גבוה מהווה כרטיס להצלחה, להנאה ולשלמות עצמית פנימית. פעמים רבות אנשים טועים לחשוב כי ביטחון עצמי גבוה מקביל, או מוביל ליהירות. חשוב להבין כי ביטחון עצמי איננו נוגד את הצניעות והענווה. כשמדברים על ביטחון עצמי גבוה הכוונה למקום בו האדם מרגיש שלם ובטוח בעצמו ובדרכיו והוא פועל למען השגת מטרותיו ויעדיו. הוא יכול לעשות זאת מתוך צניעות וללא קשר למידת הביטחון העצמי שלו.