משפחות רבות מתמודדות עם אי הסכמה ואי מציאת דרך משותפת לשאלות יום יומיות באשר לתהליך הגידול המשותף של הילד. לפעמים מדובר על דברים יום יומיים קטנים, אבל מה קורה כשאחד מבני הזוג מתווה דרך אחת וההורה השני לא משתף פעולה, ובמקרים מסוימים אף הולך בדרך הפוכה להורה השני.
מסרים מנוגדים לילד
הילדים שלנו לומדים את אורחות החיים מהוריהם, הם רואים את ההתנהלות היום יומית שלהם ולומדים מהם איך להתמודד עם החיים בבית ומחוצה לו. ההורים מחנכים את הילדים באשר למה שמותר ומה שאסור, ומטמיעים בהם את הנורמות המשפחתיות. הילדים בוחנים את הוריהם בכל דבר המתרחש בסביבתם גם כאשר הם הדברים אינם נוגעים להם ישירות. כך שילדים הרואים את שני הוריהם מתווכחים בניהם, הם לומדים כיצד מתנהל וויכוח. הם יכולים לראות את שני ההורים מגיעים להסכמה בסוף אך הם יכולים גם לצפות בהורים צועקים אחד על השני, לא מכבדים אחד את השני, ולא מגיעים להסכמות. ישנם מסרים שאותם אינכם רוצים שילדכם יחשפו אליהם.
שינוי התנהגות אצל הילדים
ישנם מקרים בהם הילדים נחשפים לוויכוחים קולניים בין ההורים, דבר שלא הורגל לראות בעבר בין הורים. בחלק מהמקרים הילד מפרש את מה שראה עם חלקי אמירות ובונה לו מציאות מדומה, דבר שיכול לגרום לרגרסיה התנהגותית אצל הילדים. הרגרסיה יכולה להתבטא במספר אופנים: בילדים צעירים שנגמלו מחיתול, יחזרו להשתמש בחיתול, ילדים בוגרים, יגלו תוקפנות בגן ובבית הספר וכן יתכנו תופעות נוספות אשר מומלץ לטפל בהן ולמנוע אותם בשלבים המוקדמים.
לסובב את הגלגל לאחור
האם ניתן לסובב את הגלגל לאחור? למה שהילד נחשף, הוא כבר נחשף, אבל יש מה לעשות. גלויי חיבה בין ההורים, לפעמים מוחצנים ומילות חיבה יכולות להרגיע את תפישת המציאות של הילד.
הדבר הטוב ביותר הוא להימנע ממצבים אלו מול הילד, אבל יחד עם זאת גם אם יש אי הסכמות והטונים עולים במקצת, אפשר להראות לילד שההורים, בסופו של הוויכוח, ממשיכים את שגרת החיים בבית ואפילו מגלים גיליי חיבה וחלק מגילויי החיבה אף מופנים אליו. אם הילדים גדולים יותר וניתן לנהל איתם שיחה, אפשר להסביר להם, בלי להיכנס לנושא עצמו, שאבא ואימא לפעמים חושבים אחרת אחד מהשני אבל זה לא אומר שאבא לא אוהב את אימא. לעיתים, אפילו בילוי משותף יכול להעביר את תחושת "הביחד" שחסרה לילד.
לא בכל המקרים זה עובד כך. הילדים רגישים מאוד והם קשובים לכל מה שמתרחש סביבם וכאשר זה חוזר על עצמו שוב ושוב, הם עלולים להתחיל לפקפק באמירות של ההורים.
טיפול משפחתי
טיפול משפחתי יעזור לכם למקד את הבעיה וייתן לכם את הכלים להתמודד אתה בדרך שמתאימה לכם. מטפל משפחתי לא בא להיות "שופט" בין בני הזוג, אלא ללכת עם בני הזוג צעד צעד ולבנות את התא המשפחתי כמשפחה המפיקה את המרב מכל מרכיביה.