מטח - קיצור מקובל ל"מטבע חוץ" ואחד המונחים אשר שגורים בפי הכלכלן המצוי, המשקיע, או הבנקאי. משמעות הביטוי "מטבע חוץ", הינו מטבע של מדינה זרה, המקובל המסחר הבינלאומי וכן במסחר בעסקת מטח, או מסחר במטבע חוץ. משמעם - החלפה של מטבע במטבע מסוג אחר, עם ערך כספי זהה. המסחר יתבצע בין צמד של מטבעות המעונה "קרוס" - מטבע אחר הוא המוביל, גם: מטבע הבסיס; המטבע האחר הינו המטבע המובל, גם: המטבע העוקב. שער החליפים מוצג במונחים של המטבע המוביל, ומתואר גם ראשון מתוך צמד המטבעות, כאשר אם שער היורו-דולר הוא 1.40, המשמעות הינה - תמורת 1.40 אפשר לרכוש יורו בודד. כך, כאשר ישנה התייחסות לשער היורו או שער הדולר במונחים של שקלים חדשים - הכוונה תהיה לשער יורו-שקל, או דולר-שקל - כאשר שער הדולר עומד על 4.3, המשמעות היא כי 4.3 שקלים ידרשו לרכישת דולר אחד.
שוק המטח - שוק הפיננסים המוביל
שוק המטח הינו השוק הפיננסי המוביל והגדול בעולם, ורק גדל והולך מדי שנה בהתמדה, בעוד נפח המסחור הממוצע היומי בו, עומד על יותר מ-4.5 טריליון (1000 מיליארד) דולר אמריקאי. מדובר בשוק המשוכלל בעולם, אשר מערב הרבה גורמים על פני הפלנטה. המסחר המטח מתקיים 24 שעות ביממה, חמישה ימים בשבוע, במספר גדול של מרכזים ברחבי העולם, כאשר העיקריים שבהם הינם - בריטניה, יפן וארצות הברית. המסחר מתנהל בהיקפים עצומים, אשר מונעים למעשה משחקנים שונים בשוק, להשפיע על תנועות השער, מה שיוצר שוק (יחסית) נקי ממניפולציות. המצב שונה כמובן בשוק המקומי. וגם בישראל - בנק ישראלי יכול להשפיע, באמצעות פעולות שונות של התערבות, על שערי המטבעות שנסחרים אל מול השקל. ניתן להיעזר בחברות מט"ח שונות, כגון ATRADE או יוטרייד (שמנהלה הוא אביב טלמור מסחר במט"ח).
כיצד מתבצע המסחר במטח
בעוד שבימים עברו היה המחסר במטח מוגבל בישראל, ובעיקרו התבצע בפינות רחוב, באמצעות חלפני כספים, הרי שבימינו, פתוח המסחר במטח לכל אחד ואחד, המעוניין למכור ולרכוש מטבע חוץ, בסניפי הבנק השונים, ואצל ברוקרים של מטח. על אף זאת, חייב שוק המטח את התפתחותו העצומה לרשת האינטרנט, שהרי מהיום בו החלה לגדול רשת זו, החלו חסמי המסחר במטח לקרוס, עד אשר הגיעו למצב הנוכחי, בו כל אחד ואחת יכולים לסחור מיידית, מכל מחשב אישי ומכל מקום על כדור הארץ, המחובר לרשת האינטרנט, תוך שימוש בתוכנות מסחר פשוטות, אותן ניתן להוריד בחינם.
היקפי מסחר ועמלות בשוק המטח
היקפי המסחר במטח הינם עצומים, ובין השאר אחראיים אף על ירידת העמלות והעלויות השונות הנלוות לביצוע עסקאות מטבע חוץ, אשר כיום עומדות על מספר פיפסים קטן עבור המטבעות הפופולאריים, מספר שגדל והולך, כאשר מדובר במטבעות נזילים פחות. "פיפס" הינו הערך הקטן ביותר עבור תנועה בשער מטבע מסוים, אשר ערכו 0.01%. שוק מטבע חוץ הוא בעצם השוק הפיננסי עם העמלות הנמוכות ביותר, ביחס לגובה העסקה. יתר על כן, מקובלות מאוד בשוק זה עסקאות המתבצעות על ידי מינוף. המינוף מוענק על ידי גופים פיננסים המציעים שירותים של מסחר במטח עבור לקוחות פרטיים. משמעותו - יכולת גבוהה יותר לביצוע עסקאות מטבע חוץ. למשל - מערבת מסחר במינוף של 1:100, למעשה מאפשר לסוחר במטח את הכוח המסחר של 100,000%, עבור כל 1000$ המופקדים בחשבון המסחר שלו. קיימות בשוק חברות מט"ח, ביניהן FXCM או יוטרייד מסחר במט"ח.
מטח - מסחר יומי
מאפיין המבדיל את שוק המטבע חוץ משווקים אחרים, כדוגמת שוק המניות, הוא נטיותו למסחר קצר מועד. מקובל בשוק זה לבצע מסחר לטווח ארוך, אולם רבים מהסוחרים יבצעו מסחר יומי - הכוונה, פתיחה וסגירה של פוזיציות (עסקאות מטח) פעמים מספר במשך יום המסחר, בעוד סיומו, נותרות כולן סגורות. זהו מסחר המתקרא "מסחר ספקולטיבי", אשר נפוץ ביותר בשוק המטבע חוץ, בשל התנודות המאפיינות אותו, עם כמות אינסופית של משתנים אשר משפיעה עליו.