רופאים שביצעו השתלות שיניים בעבר לא תמיד ידעו לתת מענה כאשר היו מגיעים אליהם מטופלים עם בעיות של חוסר עצם. שימוש במגוון טכניקות חדשות מאפשר כיום להעניק טיפול השתלת שיניים ביום אחד גם למטופלים "קשים" במיוחד.
השתלות שיניים בעבר בוצעו כאשר במקום שן שלא תפקדה או שנפלה הציבו שתל בודד. השתל קובע תמיד לעצמות הלסת שעליהן ישבו השיניים הטבעיות.
רק שבמקרים רבים קורה שעצם הלסת נפגעת גם היא מתהליך אובדן השיניים ולכן נוצרת ספיגה חוזרת לגוף של העצם שבלסת והיא הולכת ונעלמת לעיתים עד אובדן מלא שלה.
השימוש הממושך בשיניים תותבות בקרב אוכלוסיה רחבה התברר כאחד מהגורמים המרכזיים לאובדן עצמות הלסת בגלל ששיניים תותבות לא נעזרות בעצמות הלסת, הגוף מפרש זאת כחוסר צורך בעצמות הלסת ולכן כחלק מהמטבוליזם השוטף מביא לספיגה הולכת וגדלה של מרכיבי העצם חזרה לגוף.
מקרים שכאלה היוו בעבר מכשול גדול לרופאי שיניים שביקשו לבצע השתלת שיניים.
השתלות שיניים בעידן המודרני - פתרונות יצירתיים
כיום, ישנן טכניקות מגוונות שמאפשרות לרופאי השיניים למקם שתלים גם במקרים שבהם קיים חוסר עצם:
העמסה מיידית - טכניקה שבה מתבססים על מספר שתלים מצומצם שנושא עליהם מעין גשר שעליו ממוקמות כלל השיניים החדשות לאותה הלסת. שיטות כמו all on 4 (4 שתלים דנטליים בלסת) all on 6 (6 שתלים דנטליים בלסת) או all on 8 (8 שתלים דנטליים בלסת משיגות גמישות רבה יותר במיקום השתלים בחלל הפה ולכן מאפשרות לרופא השיניים למקם אותם באיזורים שבהם צפיפות העצם גבוהה יותר.
שתלים זיגומטיים - כאשר יש חוסר עצם בלסת העליונה ניתן כיום להשתמש בשתלים המקובעים ישירות לזיגומה - עצם הלחיים. כך ניתן לבצע השתלת שיניים ולהשיג יציבות של השתלים החדשים גם במקרים שבהם אין מקום בלסת העליונה עם צפיפות עצם גבוהה.
שתלי דיסק - כאשר בלסת התחתונה יש חוסר עצם מחדירים שתלי דיסק שמוחדרים מהצד של החניכיים.
השתלת עצם - ישנן שיטות השתלת שיניים מגוונות להשתלת עצם שחלקן מתבססות על שימוש בחלל הסינוס ובעצם מאפשרות ליצור תחליף עצם שעליו ימוקמו השתלים הדנטליים.