סטנד אפ פאדל בורד (גלשן עמידה) או בקיצור סאפ, זהו ספורט שמתבצע על פני המים, הגולש משתמש במשוט ובעזרתו חותר בעמידה על גלשן גלים גדול. שורשי הספורט צמחו בפולינזיה וגדלו בהוואי בתחילת שנות ה-60 כאשר "ילדי החוף" של וייקיקי עמדו על גלשני הלונג בורד וחתרו עם משוטי סירות במטרה לצלם תיירים בשיעורי הגלישה שלהם.
בשנת 2000 גולשים מקומיים מהוואי כגון: לייארד המילטון, דייב קאלאמה ועוד, מצאו בגלישת סאפ דרך אימון מעולה לשמירת כושר גופני בימים שטוחים בלי גלים. מספר שנים לאחר מכן החלו לקיים תחרויות חתירה בגלישת סאפ בין האיים והספורט הנפלא הזה תפס תאוצה רצינית. כיום ניתן למצוא פאדל בורד במקומות שונים ומשונים בעולם.
מהו ההבדל המהותי בין גלישת גלים לפאדל בורד?
פאדל בורד לא מצריך גלים. ניתן לגלוש פאדל בכל פיסת מים אפשרית: בריכה, אגם, נהר, ים וכו'.. זווית הראייה בגלישת סאפ מהווה יתרון לתחום זה על פני גלישת הגלים. בפאדל בורד עומדים גבוה וצופים מלמעלה על הנעשה בים ומחוצה לו, כך ניתן להשקיף על גלים שמגיעים מרחוק, מתרחצים, גולשים, ואפילו להציל חיים.
גלישת הסאפ הגיע לארץ לפני 6 שנים וכמו בעולם גם פה התפתחה בקצב מדהים. פאדל בורד הוא ספורט כיפי ומדליק בטירוף! עם זאת חשוב לזכור שזהו ספורט אקסטרים לכל דבר. לכן, חשוב לעבור קורס גלישת סאפ למתחילים, ללמוד לפי הספר בצורה הבטוחה והיעילה לכניסה חלקה לספורט הקסום הזה.
שינויים בעיצוב גלשני הסאפ
עם התפתחות תחום גלישת הסאפ, נבנו גלשני סאפ קצרים, עבים, ארוכים, צרים ועוד.. ישנן מספר קטגוריות איתן אפשר להגדיר כל גלשן פאדל בורד:
מים שטוחים עממי (Free Ride)- גלשנים נוחים, עבים ורחבים לחתירה במים שטוחים (בלי גלים), גלשנים אלו אידיאלים להתחלה קלה עם הספורט.
מים שטוחים מקצועי- גלשנים ארוכים וצרים בעלי ריילים (דפנות) חדים, מגיעים למהירות גבוהה אך יכולת הסיבוב שלהם שואפת לאפס. הם מתאימים לגולשים שרוצים להיות הכי מהירים במים.
גלים- גלשני הפאדל לגלים מתאימים לגולשי סאפ המעוניינים לקחת את גלישת הסאפ לצד הרדיקאלי שלה. מאפייניו הכלליים של גלשן סאפ מסוג זה הם: משוחרר, מסתובב בקלות, קל.
מתנפח- רעיון אדיר המתאים למי שאין מקום לאחסן גלשן סאפ ארוך, וגם למעוניינים לחתור בנהרות ובאזורים סלעיים.