מקור השם פלסטיק (PLASTIC) הוא מיוונית והפירוש שלו הוא "ניתן לעיצוב". אף שהמושג מזוהה גם עם תחום הרפואה האסתטית (ניתוחים פלסטיים) וגם עם אומנות (אמנות פלסטית), הוא מזוהה על פי רוב עם חומרים סינתטיים בחלקם או כולם, המופקים בעזרת תהליכים כימיים
השימוש הנרחב במוצרי פלסטיק
בטרם היות המוצרים הפלסטיים הסינתטיים יוצרו המוצרים הללו מחומרים טבעיים. השעווה שימשה כבר בעת העתיקה לצרכים שונים. כמו כן, החבלים בספינות חוזקו על ידי צלוליט ואילו הספינות עצמן נמרחו לעיתים מזומנות בלכה כחלק מהטיפול בהן. הלכה בודדה את העץ והפחיתה את ספיגת המים לתוכו.
בתחילת המאה העשרים התעצם תהליך שהחל כמה עשרות שנים מוקדם יותר – ייצור סוגים שונים של חומרים פלסטיים בצורה סינתטית. עם החומרים הללו ניתן למנות את הגומי הסינתטי, את ייצור תבניות הפלסטיק השונות ואת שקיות הניילון שכולנו משתמשים בהן. יחד עם אלה תפס הפלסטיק את מקומות כחומר קלאסי לייצור אריזות של מעגלים חשמליים למיניהם. הפלסטיק עמיד לשינויי מזג אוויר והוא חומר מבודד מצוין. מרבית החברות העוסקות בנושא זיווד אלקטרוני משתמשות בפלסטיק כחומר העיקרי לייצור שלהן.
היתרונות של מוצרי פלסטיק
היתרונות של מוצרי פלסטיק ברורים: מדובר במוצרים עמידים מאד בפני תנאי מזג אוויר משתנים. ישנם כיום אפילו סוגים של פולימרים שהטמפרטורה הנדרשת להתכה או להמסה שלהם היא גבוהה מאד. נכון להיום, ייצור מוצרי פלסטיק מתבצע על פי תקנים גבוהים במיוחד, מה שמשפר עוד יותר את האיכות והעמידות שלהם.
חומרים פולימריים ואיכות הסביבה
היתרון הגדול של החומרים הפולימריים הוא בעמידות הגבוהה שלהם לאורך זמן. ואולם היתרון הזה נהפך לחסרון גדול כשמדובר בשמירה על איכות הסביבה. מרבית החומרים הללו אינם מתפרקים בתהליכים טבעיים ואם לא יטופלו הם עשויים לזרוד מאות שנים ואפילו יותר בצורתם המקורית.
חברות שונות טורחות בעצם הימים הללו על חיפוש ומציאת חומרים חלופיים או לחילופין שיפור החומרים הפלסטיים הקיימים. כבר כיום ניתן למצוא פלסטיק ביולוגי המופק מחומרים טבעיים או פלסטיק המתפרק לחלקיקיו השונים כעבור זמן קצוב. בעתיד, ניתן יהיה להפיק את כל היתרונות מהפלסטיק ועם זאת לשמר את איכות הסביבה למען הדורות הבאים.