קבלת עול המצוות היא בדרך הנחת תפילין לחתן בר המצווה. כמה חודשים לפני הבר מצווה, הורי הילד החוגג בר מצווה, מזמינים תפילין מסופר סת"ם ואלה יישארו בידי הילד כל ימי חייו. זו הפעם הראשונה בה הילד מניח תפילין בהגיעו לגיל המצוות. ברוב המקרים, האבא של הילד הוא זה שאחראי ללמד אותו כיצד עליו להניח תפילין. לכל ילד יש את הפרשה שלו והיא קשורה לתאריך העברי של בר המצווה. לרוב הטקסים של הנחת התפילין ובר המצווה נערכים מדי שני וחמישי מפני שאלה הימים בהם מוציאים את ספרי התורה מארון הקודש.
המון יהודים באים מכל קצוות העולם כדי לבצע את טקס הנחת תפילין בכותל . זוהי השאיפה של כל ילד יהודי החי בגולה. עצם ההגעה שלו אל המקום הקדוש ביותר ליהודים - הכותל - היא עבורו התרגשות גדולה ועצם המצווה שהוא מקיים את הנחת התפילין בכותל נותנת לו גאווה גדולה. לרוב, בימי שני וחמישי הרחבה של הכותל הומה בגלל הטקסים של בר המצווה הנעשים שם. הרבה סוכריות עפות באוויר כשחתני בר המצווה השונים מניחים תפילין, ובסוף הטקס מוענקת לחתן בר המצווה תעודה חתומה מהרב של הכותל שמעידה כי הטקס נערך לפי ההלכה.
עליה לתורה בכותל הינה מצווה גדולה של חתן בר המצווה. הילד קורא את הפרשה שמתאימה לו בהתאם לתאריך העברי בו נחגגת בר המצווה. הוא לומד את הפרשה אצל רב, כחודשיים לפני בר המצווה, והוא צריך להיות מוכן בקריאתה בר המצווה שלו. במרבית המקרים, לאחר העלייה לתורה מוגשים שתייה וכיבוד קל לאורחים שהגיעו לכבד את חתן בר המצווה בעלייה לתורה בכותל. הרבה מנצלים את ההזדמנות החגיגית הזאת ומטמינים פתק למשאלה בקיר הכותל. המשפחה בדרך כלל מזמינה מקומות במסעדה לפי מספר האורחים ועם סיום העלייה לתורה האורחים מוזמנים לארוחה.
יש הרבה המנצלים את ההזדמנות ועורכים טיול בר מצווה בירושלים שכולל ביקור במקומות הקדושים והאווירה הקדושה של העיר יסיימו את השהות וחגיגת בר המצווה הבלתי נשכחת. האירוע שונה לגמרי משאר חגיגות בר המצווה בגני האירועים ובאולמות הגדולים ויש בו מן הרגשה של קדושה ואותנטיות. ביקורים באתרים היסטוריים שהם קדושים ליהודים ייתנו לבר המצווה נופך אחר. אין ילד שלא נרגש לקראת בר מצווה כזאת שמלאה בכל מה שקדוש, והוא תמיד מעריך את היותו יהודי וזוכר את השורשים שלו כשהוא חוגג את אירוע בר המצווה בכותל, שהוא השריד היחידי שלנו מבית המקדש בירושלים.